Събота, 19 Януари 2019
30
окт
2
 

Д-р Антон Герунов:

В Норвегия над 90% от здравните разходи се покриват от държавата, в България 45% се поемат от пациента

Понеделник, 30 Октомври 2017 | 15:12:37 Надежда Ненова
2

Дигиталното здравеопазване е изключително актуална тема. От една страна са компаниите, които искат все повече и повече данни, а от друга страна са институциите, които трябва да гарантират сигурността на личните данни и чувствителната за пациентите инфо

Дигиталното здравеопазване е изключително актуална тема. От една страна са компаниите, които искат все повече и повече данни, а от друга страна са институциите, които трябва да гарантират сигурността на личните данни и чувствителната за пациентите информация. Това заявиха участници в конференцията „Между София и Осло: анализ на здравни данни“.

„Ако си мислим за здравните данни, трябва да ги разделим на няколко нива. Първото е системното – това е системата, гледана от птичи поглед, какви са общите разходи за здравеопазване, за лекарства, бюджетът на НЗОК, дефицитът на НЗОК, колко е бюджетът на МЗ, здравният статус на населението, смъртността. Интересни и важни данни за правенето на политика. Второто ниво са регионалното и болничното – т.е. как се справят различните РЗОК с парите, които имат, какви са резултатите, които постигат, как се справят различните болници. И последно е нивото, на което можем да правим оперативен анализ. Това е всеки отделен пациент. И това е нивото, на което имаме информация за неговото състояние, за неговата болнична история, за лекарствата, които са му били изписани и за лечението, което му е проведено. И това е най-основното и ключово ниво на данни, по което можем да съдим за качеството на здравната система“. Това заяви в презентацията си д-р Антон Герунов от Стопанския факултет на СУ. Той допълни, че източниците за тези данни са официалните отчети, анкети и статистика.

„Статистиката например показва, че в България имаме над 70% смъртност от сърдечносъдови заболявания, докато в Норвегия смъртността при тях е едва 12%, колкото е и смъртността от злокачествени ракови заболявания. Заболеваемостта от тях у нас е близка като стойности до тази в Норвегия – 36 000 нови случая всяка година имаме в България, но смъртността е двойно по-висока. Продължителността на живота – в България средно тя е 75 години, в Норвегия – 82,5 години, докато средно за ЕС е 81 години“, каза д-р Герунов.

Той подчерта и друга разлика между нашата и норвежката здравна система. „В Норвегия над 90% от разходите се покриват от държавата, докато в България 45% се поемат от пациента“, каза той.

Д-р Герунов поясни, че все още достъпът до данни на всички нива е много затруднен, което пречи на цялостния анализ на здравната система. „До голяма степен са налични данните за здравния статус на гражданите на ниво НЗОК и МЗ, но не са достъпни на ниво РЗОК, на ниво болница или по клинични пътеки. Най-големият проблем е, че не са налични данни за ефективността на системата. Може би голяма част от тях дори не се събират“, каза той.

Като извод д-р Герунов отбеляза, че при една единна интегрирана електронна система ще се елиминира дублирането на финансирането на пациенти, ще стане ясно каква е натовареността на болниците и за какви заболявания и заетостта на леглата, което ще е от безспорна помощ за Националната здравна карта.

На конференцията бяха представени и възможности за обработка на машинно читаемите здравни данни, които могат да се използват за подобряване качеството на живот на хората, диагностиката и лечението, като се използват новите технологии и инструменти.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
nScz

Dr_Doolittle 30.10.2017 22:10:45

Каква държава бе ? Цитат: 'В Норвегия над 90% от здравните разходи се покриват от държавата, в България 45% се поемат от пациента' Не ви е ясно май ,че изразът трябва да е 'В Норвегия над 90% от здравните разходи се покриват от ЗДРАВНИТЕ ВНОСКИ НА ВНОСИТЕЛИТЕ В СОЛИДАРНАТА ЗДРАВНА СИСТЕМА ЕВЕНТУАЛНО СЪВПАДАЩИ С ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ . Каква държава бе чичка ? На този фон следващата част от изречението 'в България 45% се поемат от пациента'' вече звучи смешно. Ами внасяйте като норвежеца и вие тогава....

Математик 30.10.2017 15:32:47

В Норвегия минималната месечна здравноосигурителна вноска е около 350 евро, а у нас - 17 лева...


Още новини
Грипна епидемия и в Смолян
19.01.2019 09:28:54

Грипна епидемия и в Смолян

Считано от 18 януари, РЗИ-Смолян обявява грипна епидемия на територията на област Смолян, съобщих ...

Надзорът на НЗОК разпределя бюджети за първото тримесечие на годината
18.01.2019 17:01:50

Надзорът на НЗОК разпределя бюджети за първото тримесечие на годината

В понеделник, на 21 януари, Надзорният съвет на Здравната каса ще проведе първото си заседание за ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...