Сряда, 26 Юни 2019
17
апр
3
 

В МБАЛ-Смолян представят иновативен метод на изследване за рак на гърдата

Сряда, 17 Април 2019 | 13:08:37
3

Иновативен метод за изследване на рак на гърдата ще бъде представен в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ - Смолян, съобщиха от лечебното заведение. Събитието ще се проведе на8 май от 13,00 часа в заседателната зала на болницата. То е по повод въвежд

Иновативен метод за изследване на рак на гърдата ще бъде представен в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ - Смолян, съобщиха от лечебното заведение. Събитието ще се проведе на8 май от 13,00 часа в заседателната зала на болницата. То е по повод въвеждането на новата процедура, посредством контактна термография BRASTER PRO.

Това изследване може да се направи от няколко месеца и в болницата в Смолян, в кабинета на д-р Халед Хамо като по този метод досега са изследвани над 70 пациентки. BRASTER PRO е медицинско устройство, което използва метода на  контактната термография за откриване на температурни изменения на повърхността на гърдите, а ефективността му е потвърдена в проучвания, чрез наблюдения върху 1500 жени. Системата е разработена от полската компания BRASTER и методът се основава на специално разработена матрица, която съдържа в себе си тънък слой течно-кристална емулсия. При допиране на BRASTER до кожата на гърдата върху матрицата се появява цветно изображение, което представлява разпределението на температурата във вътрешната тъкан.

Контактната термография е метод за функционално изобразяване на даден орган. В основата на контактната термография стои „дермотермалният ефект”, свързан с по-бързия метаболизъм около огнищни неопластични лезии. Това явление може да се прояви по повърхността на гърдите, под формата на локални температурни аномалии. Повишеният брой кръвоносни съдове води до повишена температура в зоната, засегната от тумора. Клиничните изследвания дотук показват, че системата може да засече тумори с размери 3 мм.  

След извършване на самото изследване термографските изображения се изпращат към телемедицински център във Варшава, Полша, където резултатът се обработва през софтуер за автоматичен анализ  и с помощта на специално обучени медицински специалисти. След изследване резултатът се генерира в системата за няколко минути.

Предимства на системата BRASTER PRO са, че няма облъчване (както е например при мамографията), изследването е безболезнено за пациента, лесно и бързо- отнема не повече от 15 минути, методът е подходящ за всички жени без оглед на възрастта, размера и тъканта на гърдите.

Системата е приложима за скринингови програми за изследване за рак на гърдата; за изследване на жени под 50 г.- т.е. извън програмите за скрининг; за изследване на жени със семейна история на рак на гърдата и генни мутации BRCA1  и BRCA2; за жени, които приемат орални контрацептиви или които са на хормонално- заместителна терапия; за жени на възраст над 50 г. за контрол на състоянието на гърдите между редовните мамографски прегледи; за следене на състоянието на гръдни импланти; изследването може да се направи в комбинация с редовен преглед на пациента в лекарски кабинет (при гинеколог, ОПЛ);

Пациентски организации „Заедно с теб“ също се  включват в борбата срещу рак на гърдата с организирането на безплатни прегледи на дами, работещи в медии: журналисти, редактори, оператори, репортери и др. Дамите, които присъстват на откриването относно внедряването на метода BRASTER PRO в смолянската болница могат да получат поименни ваучери за безплатни прегледи срещу рак на гърдата в болницата.

В последно време заболяването от рак на гърдата се превръща в глобален проблем. По данни на Световната здравна организация на всеки 60 секунди една жена умира от това заболяване. Ето защо борбата с рака на гърдата трябва да се започне в много ранен стадий на заболяването и редовният скрининг е много важен.

Данните за България са не по- малко тревожни. Статистиката сочи, че годишно новодиагностицираните жени с рак на гърдата са над 3 500 и се наблюдават между 1000 и 1200 летални случая на година.

Освен това, налице е едно своеобразно „подмладяване” на заболяването, ракът на гърдата обхваща все по- млади жени. В същото време дамите под 50-годишна възраст са предразположени към по- агресивни форми на рак на гърдата. Установено е, че при по- младите жени туморът може да удвои размерите си за 80 дни!Коментари по темата

Правила на форума за коментари
8gsh

ник 18.04.2019 14:26:54

Еййй, нямате угодия - само злъч и мърсотия. Все знаете, все сте контра: само да излезете много умни и знаещи. В това време светът разработва и прилага новото. Да останеше на такива като вас и стетоскопи нямаше да се ползват - така де, колко е удобно ухото...

Доктор 17.04.2019 16:33:53

Термографията се прилага в медицината от много години и не е утвърден метод за диагностика. Оценката на органа и температура може да се прави и за гърда и за много други органи.Но ако методът беше утвърден щеше да се замени ултразвук и мамография, а все още не е. Според мен само искат да ви вземат парите. Техниката е апарат с цена 1800 лв. За съжаление бизнесът медицина заблуждава хората.

Запознат 17.04.2019 13:22:35

Това е пълна измама!!! Не заблуждавайте хората!!!


Още новини
Недостиг на лекари в Спешна помощ - Варна
26.06.2019 15:02:41

Недостиг на лекари в Спешна помощ - Варна

Осем лекари не достигат в Центъра за спешна медицинска помощ във Варна, съобщи БНТ. Това допълнит ...

Близо 50% от нарушенията, констатирани от ИАМН, са в „Спешна медицина“
26.06.2019 13:56:18 Надежда Ненова

Близо 50% от нарушенията, констатирани от ИАМН, са в „Спешна медицина“

За по-малко от три месеца експертите на ИА „Медицински надзор“ са влезли на проверка ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...