Петък, 25 Септември 2020
22
май
4
 

Д-р Неделчо Тотев:

В България опция „Не подписвай договор“ няма

Ако не се актуализира бюджетът на касата, ще започнат фалити на болници, предупреди председателят на Сдружението на общинските болници

Понеделник, 22 Май 2017 | 13:56:55 Полина Тодорова
4

„Този срок е много условен, защото опция „Не подписвай“ няма. В България дори да има уговорка между две болници, третата ще е предател. Така че такъв тип ултиматум няма как да се получи“. Това заяви председателят на Нац

„Този срок е много условен, защото опция „Не подписвай“ няма. В България дори да има уговорка между две болници, третата ще е предател. Така че такъв тип ултиматум няма как да се получи“. Това заяви председателят на Националното сдружение на общинските болници д-р Неделчо Тотев пред Zdrave.net по повод поставения ултиматум от лечебните заведения в Стара Загора да не подпишат договори с НЗОК, в случай, че бюджетите им не бъдат коригирани. Срокът за това, който те дадоха, изтече в петък, 19-ти май, а причината бяха намалените средства на болници от цялата страна.

Д-р Тотев определи поставения ултиматум за неподписване на договори с касата като акт на отчаяние, с който се е целяло привличане и вниманието на обществото. „Когато заявиш нещо така категорично, обществото би следвало да се стресне. Обществото би следвало да се запита защо в един глас всички държавни, частни, общински лечебни заведения казват нещо толкова сериозно. Това беше целта“, допълни той. До неподписване с касата обаче според него няма как да се стигне, като причините са различни. „Всеки може да извади довод, който е обективен и принуждаващ го. Затова не казвай „скок“ преди да скочиш. Няма как да не подпишем договор и всички го знаят“, заяви той. „Тези, които подпишат, ще ни принудят да отговаряме за това защо сме провалили съществуването на едно лечебно заведение, ако не подпишем“, смята той. „Аз не бих могъл да поема тази отговорност – бих могъл, ако всички в областта кажат „не“ и го отстояват докрай. За съжаление на този етап не виждам възможността това да се случи“, коментира още д-р Тотев.

Той беше категоричен, че бюджетите на лечебните заведения трябва да бъдат коригирани. За да се случи това, по думите му, е нужно да се актуализира бюджета на НЗОК, както и поискаха от Българския лекарски съюз. „Това е един от начините да се реши проблема за кратко време и да „запушат“ донякъде нещата“, изтъкна той, като подчерта, че са нужни далеч по-кардинални стъпки и промени, касаещи финансирането на системата. Една от тях е връщане на онколекарствата към бюджета на Министерство на здравеопазването, смята той. Причината е непрекъснатият преразход за лекарства, за които лимит няма, но заради който се намаляват средствата по другите пера от бюджета на касата, които по същество са лимитирани. „Няма как да се работи по този начин – да декларираш на българското общество, че всичко е безплатно, това, което влиза в пакет 1 и 2, а това са почти всички заболявания, и в същото време да казваш на лечебните заведения: „Лекувайте всичко, но ние ще ви платим до този размер, който сме определили на исторически принцип и то намалявайки го непрекъснато“, коментира той. В тази връзка д-р Тотев припомни и неспазения към момента ангажимент от страна НЗОК за разплащане на надлимитната дейност на болниците за 2016 година в размер на 19 милиона лева.

В случай, че не се пристъпи към актуализация на бюджета на касата, според д-р Тотев опасността да се стигне до фалити на лечебни заведения е съвсем реална. „Ако статуквото остане непроменено, се опасявам, че ще се стигне до това“, отбеляза той.  

Въпросът с орязаните средства за болниците е тема на предстоящи тези дни срещи между представители на болничния сектор, РЗОК, Българския лекарски съюз, депутати. Днес разговори ще се водят във Варна, а утре - в Пловдив.

Междувременно от Българския лекарски съюз също неколкократно настояха за решаване на проблема, а предни дни излязоха с позиция до председателя на здравната комисия д-р Даниела Дариткова. В нея от съсловната организация изтъкват, че незаплащането на договорените чрез НРД средства крие сериозен риск за обществото, ограничава правото на пациентите за навременна и качествена медицинска помощ и като цяло създава напрежение в системата.  От там посочват, че заради проблема е проведена среща между БЛС и представители на целия болничен сектор, която е завършила с няколко искания, основното от които е актуализиране на бюджета на касата, така че средномесечната сума за ЛЗ да е в размер на 137, 235 млн. лв. Според съсловната организация финансирането на новите структури и дейности трябва да е от резерва на касата. От там трябва да бъде компенсиран и ръстът при дейностите, заплащани от централизирания бюджет на фонда, сред които хемодиализа, раждания, онкологични заболявания и други.

БЛС настоява и за разплащане на надлимитната дейност за лечебните заведения в размер на 19 милиона за периода април-ноември 2016 г., както и тази от периода декември 2016 – март 2017 г. в размер на 15,5 млн. и припомня, че тя е отчетена и приета от касата. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
E8rM

Гост 22.05.2017 14:59:25

Така са се офлянквали и преди Априлското въстание. Робски душички 'дали, или, чекай малко кво ще стане)' Ми напускаш тази система бе и работиш частно, дреме ти за пролетариата и авантаджиите. Ако всички спрат работа с НЗОК, какво следва ?

Гост 22.05.2017 14:57:26

Oпция за неподписване нявма - обаче едни казаха , че са категорични в неподписването - ХА сега кой излъга .

Гост 22.05.2017 14:44:45

„Няма как да се работи по този начин – да декларираш на българското общество, че всичко е безплатно, това, което влиза в пакет 1 и 2, а това са почти всички заболявания -- е не бяхте ли вие точно дето атакувахте пакетите и цялата реформа .............

Гост 22.05.2017 15:02:11

Каква реформа бе ? Да не си бил пиян последните поне 2 години ?


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Мъж заплаши лекар с пистолет в Бургас
25.09.2020 10:23:40

Мъж заплаши лекар с пистолет в Бургас

Около 17.00 ч. вчера в полицията в Бургас е получено съобщение за възникнал скандал и отправени з ...

Министър Ангелов: Идния месец започва строителството по проекта за Спешната помощ
25.09.2020 09:49:39

Министър Ангелов: Идния месец започва строителството по проекта за Спешната помощ

„В началото на другия месец започваме със строителството по големия инвестиционен проект за ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...