!
Неделя, 08 Септември 2024
25
септ
 

Проф. Тодор Кантарджиев:

Въпреки напредъка, все още нямаме национална програма за антибиотична резистентност

Вторник, 25 Септември 2018 | 15:21:23


През последните 15 години страната ни е постигнала немалко по отношение на борбата с антибиотичната резистентност. Това стана ясно от думите на директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. „Първо

През последните 15 години страната ни е постигнала немалко по отношение на борбата с антибиотичната резистентност. Това стана ясно от думите на директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

„Първо, самият факт, че рязко намалява самолечението с антибиотици, второ, контролът на изписването на антибиотиците се подобри значително. И ако в момента в нашата страна правим някакви грешки по антибиотичната употреба, това не е в извънболничната помощ. Общопрактикуващите лекари и особено педиатрите се научиха да разчитат на микробиологичните изследвания и да преценяват клиниката на пациентите, така че при вирусни инфекции да избягват или отлагат даването на антибиотик“, коментира той пред БНР.

България обаче е от малкото страни в ЕС, които нямат национална програма в тази посока. Такава е била изготвена и предложена от НЦЗПБ през 2016 г., но впоследствие не е подкрепена от Министерството на здравеопазването, стана ясно от думите на проф. Кантарджиев, според когото приемането на подобна програма е изключително важно.

„За една група от резистентни микроорганизми, които атакуват хората в болниците, тяхната резистентност се дължи на неправилна употреба в хуманната медицина. Това са главно причинителите на пневмонии, на уроинфекции. Докато за една друга, много голяма група бактерии, които атакуват хората с намален имунитет, причината е в селското стопанство и във ветеринарната медицина“, обясни той и допълни: „Да речем, резистентността на ентерококите и до голяма степен на стафилококите, които са едни от най-честите причинители на вътреболнични инфекции, е селектирана в селското стопанство, защото преди години се даваха много антибиотици, които селектираха в животните тези резистентни бактерии“.

По думите му обаче у нас ветеринарните лекари са взели изискваните от Европейската комисия мерки и в момента не се дават никакви антибиотици за стимулиране на растежа и натрупване на биомаса на животните. „Това е много важна стъпка и мога да кажа, че колегите ветеринари правят всичко възможно до минимум да намалят даването на антибиотици за профилактика на животните и използват такива само за лечение на заболявания, които минават за сравнително късо време. Освен това колегите ветеринари спазват нещо много важно – дълъг период преди животното да се използва за храна, не се дават никакви антибиотици. Последните години това, което те изследваха с месо, продавано в нашите магазини – не бяха открити антибиотици“, заяви още проф. Кантарджиев.

Връщайки се на работата на хуманните лекари, директорът на НЦЗПБ отбеляза: „Най-важното – това, което преодоляхме последните 15 години – беше бързото даване на антибиотик, когато особено при деца се появи хрема, кихане, по време на есента и на зимата. Обикновено това са вирусни инфекции, не грип, и при тях не са актуални антибиотиците. Също така след започване на грипния сезон, който започва към декември, и при грип не се дава антибиотик, но задължително при усложненията на грипната инфекция, които най-често са бактериални пневмонии, засягащи белия дроб и увреждащи общото състояние на човека – тогава се дават антибиотици, и най-важното е да се дават правилните антибиотици“, завърши проф. Кантарджиев.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
PKqu


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...