Сряда, 21 Октомври 2020
06
юни
1
 

Във вестниците: 400 млн. лв. дефицит в касата, специализантски проблеми, нова донорска ситуация

Вторник, 06 Юни 2017 | 09:48:24
1

„Националната здравноосигурителна каса е на червено с 400 млн. лева. На толкова възлиза дефицитът й, заради който тя е затънала в дългове не само към наши, но и към чуждестранни болници“, пише днес „Монитор“, като се позовава на

„Националната здравноосигурителна каса е на червено с 400 млн. лева. На толкова възлиза дефицитът й, заради който тя е затънала в дългове не само към наши, но и към чуждестранни болници“, пише днес „Монитор“, като се позовава на информация на Българския лекарски съюз.

„Касата не е изплатила надлимитната дейност на болниците у нас от април 2016 до април 2017 г., като им дължи 34 млн. лева. Други 52 млн. лв. не са изплатени за 2015-а. Като се тегли чертата, се оказва, че НЗОК е длъжник на лечебните заведения с 85 млн. лева. Освен това около 215 млн. лв. дължи тя на чуждестранни здравноосигурителни фондове, респективно на болници за лечение на сънародници зад граница, изчисли председателят на съсловната организация д-р Венцислав Грозев. Това е само главницата, не е ясно на колко точно възлиза задължението, като се вземат предвид падежите, допълни той. Затова БЛС настоява бюджетът на НЗОК да бъде актуализиран с 250 млн. лева“, допълва изданието.

„Искаме да се изчистят натрупаните дългове и да се тръгне на чисто. Така ще сме наясно, че бюджетът на касата вече не е 3 млрд. и 451 млн. лв., а е З млрд. и 890 млн. лв. - толкова, колкото е записано в него“, цитира вестникът д-р Грозев.

„Стандарт“ разговаря с един от призьорите в категорията „Специализант“ в кампанията „Млад медик 2017“. 29-годишния д-р Петър Чипев, който работи като сомнолог в Центъра за белодробни болести и медицина на съня InSpiro, разказва за проблемите на специализанта у нас. „Срещам недоверие от страна на своите по-възрастни колеги, както и от своите пациенти. Това отношение създава известен дистрес, защото младостта не означава задължително, че си неспособен“, коментира той.

Д-р Чипев отбелязва и проблема с административните отговорности на лекарите, като окачествява тази част от работата, налагана от НЗОК, като доста необичайна. „Влизаш в една среда, в която трябва да пишеш пътеки, да внимаваш за различните елементи от лечението и практиката. Това също създава дискомфорт“, казва младият лекар и констатира: „За мен начинът, по който се работи в момента, в никакъв случай не е функционален. То е очевидно.“

Запитан какви промени според него са нужни в системата, д-р Чипев казва: „Трябва контрол. Не знам как да стане това, не съм в течение, не съм и политически ориентиран. За мен парите, които се вливат от страна на пациентите в Здравната каса и от Здравната каса - по болниците и лекарите, е просто един поток, който не се контролира по никакъв начин. Всеки гледа да облагодетелства по някакъв начин себе си и не се мисли за общата картинка. Съответно не се разпределят правилно средствата между здравните работници, не достигат пари за пациентите - оттам идва този проблем за здравната система. Но как трябва да се реши - не знам.“

Вестниците се спират и на делото срещу бившия ректор на МУ – София проф. Ваньо Митев. „Аз съм благодарен на прокуратурата, че не ме обвинява, че дишам, заяви бившият ректор на Медицинския университет (МУ) акад. Ваньо Митев след заседание по делото срещу него в Софийския градски съд“, четем в „24 часа“, който припомня: „Той и главният секретар на висшето училище по негово време Алексей Алексеев са подсъдими за сключване на неизгодни сделки и незаконен прием на 146 студенти. Заради това вузът бил ощетен с 1,1 млн. лв.“

„Оставил съм този университет със 100 млн. лв. - плюс, не минус. Вдигнал съм 4 пъти заплатите и съм обновил цялата база“, каза Митев. Той обясни, че студентите са приемани с тест, който не се наричал изпит“, допълва публикацията.

„От кого започна тази атака? Вие знаете как започна цялата история - с един измислен одит на МОН, знаете кой беше тогава министър“, добави бившият ректор. Според прокуратурата Митев сключил неизгодна сделка, която ощетила МУ с близо 29 000 лева. Освен това позволил на Алексеев да сключи 5 неизгодни сделки“, пише още ежедневникът.

Няколко вестника съобщават и за нова донорска ситуация. „Четвърта донорска ситуация за тази година имаше в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново. На 1 юни 48-годишен мъж е изпаднал в мозъчна смърт, в следствие на инсулт.

Въпреки грижите на медиците и след констатацията на мозъчната смърт, близките взели хуманното решение да дарят органите и така да спасят живота на други тежко болни пациенти. Късно вечерта на 1 юни екип на УБ „Лозенец“ е взел донора за извършване на експлантация на черния дроб и бъбреците. Така на 2 юни трима пациенти са били трансплантирани“, пише „Труд“.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ws53

Гост 06.06.2017 22:11:34

Тия в Търново какво правят бе? Всяка седмица донорска ситуация? Като знам що са доктори негодници работят там, особено невролози, начело с началника на неврологичното отделение Недялков-дърт и ояден мошенник, струва ми се че насилствено докарват пациентите до мозъчна смърт, за да кярят някоя награда. То бива, бива донори, ама те само в Търново бе?


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Маските на открито стават задължителни от четвъртък
20.10.2020 17:44:37

Маските на открито стават задължителни от четвъртък

Маските на открито стават задължителни от четвъртък. Това заяви министърът на здравеопазването пр ...

Близо 5 млн. лв. допълнително на месец искат от НСОПЛБ за работа с COVID
20.10.2020 17:10:07

Близо 5 млн. лв. допълнително на месец искат от НСОПЛБ за работа с COVID

Да се въведе заплащане за: работа с карантинирани пациенти (независимо от причината), което изиск ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...