Неделя, 18 Ноември 2018
31
май
 

Във вестниците: „Оставката” на проф. Плочев, глоба за болница, търгът за линейки

Четвъртък, 31 Май 2018 | 09:31:03


Казусът с проф. Камен Плочев, за когото вчера първоначално излезе информация, че е подал оставка, която впоследствие бе опровергана, очаквано намира място в днешните вестници. „Полуоставка хвърли шефът на Здравната каса проф. Камен Плочев

Казусът с проф. Камен Плочев, за когото вчера първоначално излезе информация, че е подал оставка, която впоследствие бе опровергана, очаквано намира място в днешните вестници.

„Полуоставка хвърли шефът на Здравната каса проф. Камен Плочев и отново предизвика напрежение с неясната си позиция. Първоначално се появиха информации, че професорът е депозирал в Надзорния съвет на НЗОК оставката си, като е посочил здравословни причини. Малко по-късно той отрече това. И заяви пред БНР, че е внесъл писмо, с което информира Надзора, че поради продължително заболяване все още не може да изпълнява задълженията си”, пише „Стандарт”.

„Спазих закона и информирах с писмо колегите си за продължителното ми заболяване, каза вчера Камен Плочев пред „Хоризонт”. „По закон, след като са минали повече от три месеца, трябваше да се вземе отношение - мога ли да изпълнявам задълженията си. Надзорният съвет ще реши дали ще прекрати правомощията, ми или пък ще продължат правомощията ми. Такъв е законът. Но за оставка не е ставало дума”, заяви проф. Плочев”, допълва вестникът и уточнява: „От НЗОК потвърдиха, че писмото е пристигнало при тях, но не информираха насрочено ли е заседание на Надзора и за кога”.

„Монитор” съобщава за глоба, наложена на старозагорската университетска болница. „Глоба в размер на 1000 лв. е наложена на изпълнителния директор на старозагорската държавна УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ заради случай, при който роднини на пациент е трябвало да закупят скъп консуматив не от аптеката на здравното заведение, а от частна фирма.

Случаят е от 18 май м.г., когато за лечение бил приет млад мъж с изключително тежка ортопедична травма. Лекуващите предприели хирургична интервенция, при която трябвало да бъде сложен определен имплант на цена от 3460 лв. Роднините на болния платили сумата по банков път, но не в аптеката на УМБАЛ, а направо на фирмата - вносител. Причината е в изтекъл и неподновен договор с доставчика и от там и липсата на консуматива в здравното заведение”, разказва изданието.

„Основанието за глобата е в текстовете на закона за здравето, коментират от ИА „Медицински одит“ след направената проверка по сигнал. Същото потвърждават и от съда при разглеждане на казуса. От там са категорични, че законът предвижда задължение за лечебните заведения да осигурят на пациентите необходимите за лечението им медицинските изделия. Пациентът може да не упражни правото си да получи съответното медицинско изделие от болничната аптека на лечебното заведение, но то трябва да му бъде предложено, коментират съдиите”, четем още в ежедневника.

„В крайна сметка съдът е намалил наполовина размера на глобата с аргумента, че все пак консумативът е бил доставен и използван в хода на лечението”, уточнява публикацията.

„24 часа” пък се спира на обжалваната обществена поръчка на линейки, като разказва повече за собственика на фирмата „Вайнман технолоджи” ЕООД, подала жалбата. „Като собственик е вписан Илия Станиславов. „Вайнман технолоджи” ЕООД се занимава основно с търговия със специализирани транспортни средства.

Името на Станиславов се среща като представител на няколко компании при обществени поръчки за специализирани автомобили за различни ведомства.

Една от тях е „Автоинженеринг холдинг груп”, покрай която преди десетина години имаше огромен скандал. През 2009 г. нейният управител Росен Маринов бе арестуван заради предлагането на подкуп от 100 000 лева на висш държавен служител, който отказал парите. Тогава от ДАНС отказаха да съобщят името на чиновника, но неофициално се твърдеше, че става въпрос за Марин Димитров - тогавашния шеф на агенцията по рибарство и аквакултури. Маринов му предложил подкупа, за да спечели фирмата му поръчка за доставка на транспортни средства”, разказва изданието.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
JRf9


Още новини
Развивам се в област, която обичам, което ме стимулира още повече да градя
18.11.2018 11:04:42 Петър Цикалов

Развивам се в област, която обичам, което ме стимулира още повече да градя

Д-р Гергана Ленгерова е родена в Пловдив и завършва медицина през 2016 г. в Медицинския униве ...

Преподаватели от МУ-Пловдив призоваха за разумна употреба на антибиотици
17.11.2018 14:07:46

Преподаватели от МУ-Пловдив призоваха за разумна употреба на антибиотици

Медицински университет-Пловдив отбелязва Европейския ден за разумна употреба на антибиотиците 18 ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...