Събота, 18 Август 2018
31
май
 

Във вестниците: „Оставката” на проф. Плочев, глоба за болница, търгът за линейки

Четвъртък, 31 Май 2018 | 09:31:03


Казусът с проф. Камен Плочев, за когото вчера първоначално излезе информация, че е подал оставка, която впоследствие бе опровергана, очаквано намира място в днешните вестници.

„Полуоставка хвърли шефът на Здравната каса проф. Камен Плочев и отново предизвика напрежение с неясната си позиция. Първоначално се появиха информации, че професорът е депозирал в Надзорния съвет на НЗОК оставката си, като е посочил здравословни причини. Малко по-късно той отрече това. И заяви пред БНР, че е внесъл писмо, с което информира Надзора, че поради продължително заболяване все още не може да изпълнява задълженията си”, пише „Стандарт”.

„Спазих закона и информирах с писмо колегите си за продължителното ми заболяване, каза вчера Камен Плочев пред „Хоризонт”. „По закон, след като са минали повече от три месеца, трябваше да се вземе отношение - мога ли да изпълнявам задълженията си. Надзорният съвет ще реши дали ще прекрати правомощията, ми или пък ще продължат правомощията ми. Такъв е законът. Но за оставка не е ставало дума”, заяви проф. Плочев”, допълва вестникът и уточнява: „От НЗОК потвърдиха, че писмото е пристигнало при тях, но не информираха насрочено ли е заседание на Надзора и за кога”.

„Монитор” съобщава за глоба, наложена на старозагорската университетска болница. „Глоба в размер на 1000 лв. е наложена на изпълнителния директор на старозагорската държавна УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ заради случай, при който роднини на пациент е трябвало да закупят скъп консуматив не от аптеката на здравното заведение, а от частна фирма.

Случаят е от 18 май м.г., когато за лечение бил приет млад мъж с изключително тежка ортопедична травма. Лекуващите предприели хирургична интервенция, при която трябвало да бъде сложен определен имплант на цена от 3460 лв. Роднините на болния платили сумата по банков път, но не в аптеката на УМБАЛ, а направо на фирмата - вносител. Причината е в изтекъл и неподновен договор с доставчика и от там и липсата на консуматива в здравното заведение”, разказва изданието.

„Основанието за глобата е в текстовете на закона за здравето, коментират от ИА „Медицински одит“ след направената проверка по сигнал. Същото потвърждават и от съда при разглеждане на казуса. От там са категорични, че законът предвижда задължение за лечебните заведения да осигурят на пациентите необходимите за лечението им медицинските изделия. Пациентът може да не упражни правото си да получи съответното медицинско изделие от болничната аптека на лечебното заведение, но то трябва да му бъде предложено, коментират съдиите”, четем още в ежедневника.

„В крайна сметка съдът е намалил наполовина размера на глобата с аргумента, че все пак консумативът е бил доставен и използван в хода на лечението”, уточнява публикацията.

„24 часа” пък се спира на обжалваната обществена поръчка на линейки, като разказва повече за собственика на фирмата „Вайнман технолоджи” ЕООД, подала жалбата. „Като собственик е вписан Илия Станиславов. „Вайнман технолоджи” ЕООД се занимава основно с търговия със специализирани транспортни средства.

Името на Станиславов се среща като представител на няколко компании при обществени поръчки за специализирани автомобили за различни ведомства.

Една от тях е „Автоинженеринг холдинг груп”, покрай която преди десетина години имаше огромен скандал. През 2009 г. нейният управител Росен Маринов бе арестуван заради предлагането на подкуп от 100 000 лева на висш държавен служител, който отказал парите. Тогава от ДАНС отказаха да съобщят името на чиновника, но неофициално се твърдеше, че става въпрос за Марин Димитров - тогавашния шеф на агенцията по рибарство и аквакултури. Маринов му предложил подкупа, за да спечели фирмата му поръчка за доставка на транспортни средства”, разказва изданието.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
5zy6


Още новини
Хора без фармацевтично образование продават лекарства
17.08.2018 17:09:50

Хора без фармацевтично образование продават лекарства

Близо 400 проверки са извършили контролните органи на ИАЛ през миналата година. Това показват дан ...

Болниците със социални функции да се издържат от МТСП, предложи д-р Спасков
17.08.2018 16:18:28

Болниците със социални функции да се издържат от МТСП, предложи д-р Спасков

Ако в малко населено място има болница, която не може да се издържа от приходите си, но е належащ ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...