!
Неделя, 08 Септември 2024
27
юни
5
 

Във вестниците: Процедура за избор на шеф на Касата, депресии при медиците

Сряда, 27 Юни 2018 | 09:25:04
5

„Процедурата за избор на нов шеф на НЗОК стартираха вчера депутатите в парламентарната здравна комисия. На извънредно заседание те приеха процедурни правила за номиниране на кандидати, които днес трябва да бъдат гласувани и в пленарна зал

„Процедурата за избор на нов шеф на НЗОК стартираха вчера депутатите в парламентарната здравна комисия.

На извънредно заседание те приеха процедурни правила за номиниране на кандидати, които днес трябва да бъдат гласувани и в пленарна зала. Те описват нужните документи и условия пред кандидатите да управляват здравната каса”, пише днес „24 часа”.

„Мандатът на досегашния шеф проф. Камен Плочев бе предсрочно прекратен от парламента миналата седмица заради над 3-месечното му отсъствие по болест”, припомня ежедневникът и уточнява, че от ГЕРБ още не са се спрели на име за нов управител.

„Стандарт” разговаря с проф. Вихра Миланова за депресиите сред медиците. „При медиците и студентите, които учат медицина, депресията се среща по-често, отколкото в общата популация. Второто, което е особено, е, че болните от депресия лекари не се лекуват. Или се лекуват в пъти по-малко, отколкото останалите”, казва тя пред изданието.

„Една част от тях не се лекуват, други се самолекуват, а малка част търсят специализирана медицинска помощ. Така че проблемът е много голям. Тук важи така наречената стигма - те не искат да признаят, че имат проблем. Дори не искат да го кажат на колегите, които са около тях. Оказа се, че те са по-малко защитени, отколкото останалите пациенти”, коментира проф. Миланова, като уточнява, че най-често на депресии са подложени личните лекари.

По думите й, до голяма степен това е бърнаут. „Това е огромна отговорност, която натоварва основно младите лекари. Те и специализантите са най-уязвими. Трябва да вземат решения много бързо, много голямо е и натоварването им, прекарват значителна част от времето на работното си място, поради което губят социални контакти, нямат физическа възможност да ги поддържат”, посочва специалистът и отбелязва, че депресията между младите лекари и специализантите е между 15 и 30 процента. „Хората, които се обучават за лекари, имат по-висок риск от това заболяване, още преди да са завършили. Затова тези хора, ако имат риск от депресия, и особено ако имат повишен риск да посегнат на живота си, трябва незабавно да вземат мерки”, казва още проф. Миланова.

„Монитор” пък информира за проблем в болница. „Майки носят на ръце децата си три етажа, за да стигнат до отделение по рехабилитация, информира Нова ТВ.

Случаят е от пловдивска болница. За това отделение няма асансьор. Там по здравна каса се лекуват деца с неврологични заболявания от цяла Южна България, като всеки месец преминават около 200 деца. На стълбището има монтирана платформа за по-тежките случаи”, пише всекидневникът.

„Платформата е включена, но обясняваме и предупреждаваме майките, че е необходимо като пристигнат долу, да известят, за да се свали платформата и да се качи майката до съответния етаж”, обясни проф. Елена Илиева.

Най-често лекуваните случаи са на детската церебрална парализа (ДЦП)”, допълва вестникът.

„Голяма част от апаратурата на отделението е от дарения, включително и от Българската Коледа. От ръководството на болницата обясниха, че събират средства за изграждането и на външен асансьор”, пише още изданието.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
E*LF

Гост 28.06.2018 08:44:01

Aми не ходете при гадните доктори бе никой не ви кара насила.

Гост 27.06.2018 21:22:59

Aйде, милинките гладнички докторчета пак почнаха. Ако не могат да гепят от някой лев, от пациента той става пролетарии, плебей, и т.н. Гладни , жадни, боси, но най-вече алчни. Това са лекарите в България. Хайде сега айдуци дйте нещо за неостойностения лекарски труд. Дайте нещо за това как плюскаме вискоквалфициран лекарски труд. Баси гадните копелета.

Alest 27.06.2018 10:36:59

Ох,горките лични лекари.Толкова са депресирани и за това ходят на две седмици на екзотични екскурзии. И като ти се разболее детето ходим по частните доктори.Хубаво е че ги има тях поне.

Гост 27.06.2018 17:45:57

Какво ти разбира на теб кратунката на общ работник от Курило кой и дали ходи на екзотични екскурзии ? Ти не финансираш никакви екскурзии само смучеш безплатни прегледи за дИтето , а когато се наложи да плащаш пак плюваш с пролетарската си тъпа кратуна . Идва времето до 5 години когато ВСИЧКО ще плащате и няма да има алтернатива пък си плюйте, дреме ни на патките...

Elf 27.06.2018 11:19:20

Lichnite lekari ne sa pediatri be pedi. Hodish kadeto miskash zashtoto ti e pozvoleno.Inache ,,Termin,,sled 2 sedmici i dotogava Paracetamol,selianin prost.Bokluk s bokluk-snaem vi dobre-,,dai mi napravlenie za kadeto si iskam inache shte te smenia,,


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...