Четвъртък, 24 Януари 2019
02
ноем
1
 

Във вестниците: Проблемите на системата, средствата за доболнична помощ, бит лекар във Враца

Четвъртък, 02 Ноември 2017 | 10:23:24
1

Постът на здравен министър е един от най-несигурните у нас, защото българското здравеопазване се оказва черна дупка, начело със здравната каса. Това заявява в интервю за „Стандарт“ политологът Калоян Методиев. „Има много корупция и ин

Постът на здравен министър е един от най-несигурните у нас, защото българското здравеопазване се оказва черна дупка, начело със здравната каса. Това заявява в интервю за „Стандарт“ политологът Калоян Методиев. „Има много корупция и интереси и затова здравните министри „горят като факли“ един след друг. Между другото, само една партия по време на предизборната кампания си позволи да говори за „бяла мафия“, но беше маргинизалирана“, казва той.

Според него от политическа гледна точка най-големият проблем на системата е монополът на НЗОК. „Над 2/3 от депутатите в настоящия парламент са избрани от партии, чието обещание беше за премахване на този монопол. Включително ГЕРБ и БСП. Не може да се пълни една каца, която е пробита и апетитът й за финанси постоянно да расте. Същевременно обществото е все по-недоволно от услугите й, тъй като здравеопазването се финансира от вноските на всички граждани, затова е нормално да има политически интерес към него“, смята политологът.

По думите му, здравеопазването често се превръща в арена на политически сблъсъци защото е болно и защото е обществен дразнител. „Лекарите и сестрите се махнаха масово от България. По региони няма специалисти, а на места изчезват и самите болници. Едни плащат здравни осигуровки, а други не, но въпреки това ползват системата. Милиони стари хора, които имат нужда от много повече здравни услуги и намаляващи млади - това е социална бомба за бъдещето. Тоест ще се изисква драконовско харчене на парите оттук насетне, ако искаме тя да не избухне“, твърди Методиев.

Няколко издания се спират на становището на лекарския съюз във връзка със средствата в извънболничната помощ, определени за идната година. „Задават се фалити на лечебни заведения в извънболничната помощ. Това предупредиха от Управителния съвет на Българския лекарски съюз. Според съсловната организация предложеното разпределение на бюджета на НЗОК за 2018 г. ще ограничи достъпа до здравеопазване на пациентите“, пише „Монитор“ и уточнява, че Управителният съвет на БЛС настоява за увеличение в бюджета на касата. „Оттам искат за първичната доболнична помощ да се предвидят още 10 млн. лв. а за специализираната още 13 млн. лева. Съсловната организация припомня, че в проектобюджета, който съюзът изпрати до институциите през месец юли, исканите суми, реално отговарящи на потребностите за извънболнична помощ, бяха значително по-високи - за общопрактикуващите лекари 23 млн. лв., а за специализираната извънболнична - 26 млн. лева“, четем още във вестника.

„Според БЛС липсата на достатъчен ресурс в доболничната помощ ще се отрази крайно негативно на достъпа на пациентите до здравеопазване, а от друга страна ще създаде условия за противопоставяне на работещите в доболнична и болнична помощ“, допълва публикацията.

Ежедневниците отразяват и неприятен инцидент от Враца. „Шефът на хирургичното отделение във врачанската болница „Христо Ботев“ доктор Иван Чолашки е бил пребит жестоко в Бяла Слатина. Лекарят бил нападнат в петък от озверял циганин, след като направил опит да помогне на жена му“, информира „24 часа“.

„54-годишният доктор отишъл в Бяла Слатина да навести майка си. Когато си тръгнал от къщи, той станал свидетел на потресаваща сцена - циганин налагал жестоко жена си насред улица в градчето. Докторът, верен на хипократовата клетва никога да не оставя човек в беда, веднага се притекъл на помощ на жената. Той се опитал да разтърве съпрузите, но не успял да усмири обезумелия от гняв мъж.

Циганинът се нахвърлил върху д-р Чолашки и започнал зверски да го налага. Единият от ударите бил толкова силен, че лекарят паднал на земята и си счупил десния крак.

Когато видял, че травмата на медика е сериозна и се е вкарал в беля, нападателят избягал заедно с жена си“, разказва изданието и съобщава: „На другия ден той обаче бил заловен в Кнежа. От полицията в Бяла Слатина съобщиха, че мъжът и жената са задържани за изясняване на случая и е започнато досъдебно производство.

Д-р Чолашки е откаран при колегите си в болницата. Направена му е операция, а кракът му е гипсиран. Той е в отпуск по болест и се възстановява у дома, казаха негови колеги. Според лекарите кракът на пострадалия хирург ще се възстанови напълно.“Коментари по темата

Правила на форума за коментари
a8YV

maarianna 27.11.2017 00:44:46

tezi koito sago napravili zaslujavat nakazanie neka spre bezakonieto i nasilieto v bg neka ima spravedlivo vazmezdie ..doktor colashki e edin ot nai kadrnite hirurzi i pochten chovek koito drji i na kletvatasi kato lekar i na dostoinstvotosi kato chovek, kazvamgo nai odgovorno i kato svestna grajdanka na bg


Още новини
Е-системата за проследяване на лекарствата стартира тестово през февруари
23.01.2019 16:51:40 Надежда Ненова

Е-системата за проследяване на лекарствата стартира тестово през февруари

Електронната система за проследяване на лекарствата ще стартира тестово през февруари. Това съобщ ...

Готовността на България за системата за верификация е съизмерима с тази в ЕС
23.01.2019 16:32:52 Надежда Ненова

Готовността на България за системата за верификация е съизмерима с тази в ЕС

Изпълнителната агенция по лекарствата и Министерството на здравеопазването нямат за цел да създав ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...