Сряда, 23 Януари 2019
12
окт
 

Във вестниците: Проблемите на Враца, проблемите на медсестрите, нов портал за столичани

Четвъртък, 12 Октомври 2017 | 09:49:47


„Врачани и медици от врачанската болница отново излязоха на протест въпреки вчерашното посещение на зам.-министър Лидия Нейчева при тях, съобщи БТА. Макар да бе представен оздравителен план за лечебницата от заместник-министъра на здравеопазванет

„Врачани и медици от врачанската болница отново излязоха на протест въпреки вчерашното посещение на зам.-министър Лидия Нейчева при тях, съобщи БТА. Макар да бе представен оздравителен план за лечебницата от заместник-министъра на здравеопазването Лидия Нейчева и поетите от нея гаранции, че мерките ще бъдат изпълнени през следващите седмици, хората искат ясни гаранции”, четем днес в „Земя”.

„Протестиращите заявиха, че нямат доверие за мерките за МБАЛ „Хр. Ботев” във Враца и искат да видят реален резултат от поетите от държавата в лицето на здравното министерство ангажименти за спасението на областната болница от фалит. Според д-р Емил Младенов, председател на болничната организация на КТ „Подкрепа”, е нужно да се посочат конкретни срокове за изпълнението на отделните мерки в оздравителния план, за да спадне напрежението”, допълва изданието и информира: „Медиците и подкрепящите ги граждани блокираха за един час движението по бул. "Втори юни", като се пропускаха само линейките на Центъра за спешна медицинска помощ. Протестът бе мирен и охраняван от полиция. Автомобилите бяха пренасочвани от полицейските екипи по съседни улици.”

„Телеграф” съобщава за анкета сред медсестрите с тревожни резултати. „Над 60% от медицинските сестри са готови за ефективни стачни действия, а 35 на сто на символичен протест. Причината за това са мизерните заплати и лошото отношение на лекарите и пациентите към тях. Това показват резултати от анкета, проведена сред 296 специалисти по здравни грижи от цялата страна. Повече от 66% от участвалите в проучването имат над 20 години стаж, като най-много са тези, които работят в болници за активно лечение и детски градини”, четем във вестника.

„Повече от половината сестри обаче са готови да напуснат България, притиснати от финансовите проблеми”, допълва всекидневникът, като уточнява, че през последните 10 години 9412 сестри и 550 акушерки са заминали за чужбина.

„Според данните от анкетата половината от работещите в сектора получават основна заплата, по-ниска от 650 лв., макар минималното възнаграждение, договорено в колективния трудов договор, да е 700 лева. Малко над 44% взимат месечно от 650 до 1000 лева и само 6,5 на сто могат да се похвалят със заплата над тази. 51 % от медицинските сестри не са доволни от отношението на пациентите към тях, сочат още резултатите от проучването”, пише още изданието и коментира: „Навярно така започва заличаването на цяла една професия. Защо му е на някого да работи като медицинска сестра в България? По-добре човек да стане ваксаджия. Вярно, че и тази "длъжност" вече я няма, но пък, ако седнем с четка и парцал в някой подлез да лъскаме обувки, отношението към нас сигурно ще е прилично, а може и повече пари да заработим. Извън кръга на сарказма, за 650 лв. навярно всеки може да си намери далеч по-приятна и спокойна работа от тази на медицинските сестри. Такава, на която няма да го псуват и бият, нито ще го командват като второ качество човек. Все пак нека не се лъжем -благородни професии може и да има, но никой не се храни с едното му благородство. Не случайно около 1000 сестри годишно избират терминал 2. Защото там някъде има държави, в които професията им е ценена, в които лекарите и пациентите не ги унижават, а са им благодарни.”

Пресата се спира на информацията за новия портал на Столична община, благодарение на който в София вече могат да се записват часове за специалист онлайн. „Запазване на час за преглед при над 500 специалисти от 37 лечебни заведения в София и проверка на резултати от изследвания ще могат да правят пациентите през новия здравен общински портал sofia.myhealth.bg.

„Целта е да улесним пациентите и да не се налага да чакат пред кабинетите, както и работата на лекарите”, обясни зам.-кметът по здравеопазване Дончо Барбалов.

За да се възползва от портала, всеки ще трябва да си направи регистрация. Един потребител ще може да запази едновременно часове за 5 прегледа. Ако обаче не се яви, регистрацията му ще бъде блокирана”, пише „24 часа”, като допълва, че в портала има информация за 800 лекари, всички общински лечебни заведения, местоположенията им и контакти.

Няколко ежедневника се спират и на оповестеното вчера поредно нападение над медик, този път в Костинброд. „Прокуратурата повдигна обвинение на мъж за причинена лека телесна повреда на лекар-ординатор в Спешна помощ в Костинброд и повреждане на линейка, съобщиха от прокуратурата.

Линейката пристигнала на адреса след повикване за мъж в тежко състояние на 9-ата минута, без да получи информация какъв точно е случаят, съобщиха от Спешна помощ. Оказва се, че става въпрос за мъж с прекарани 3 инсулта, които имал алкохолна зависимост. В момента, в който спряла линейката, излязъл внукът и се нахвърлил върху медиците, като започнал да рита лекаря и колата”, разказва „Монитор” и информира: „За престъплението, което се случило на 10 октомври, е обвинен мъж с инициали Д.О.А. Той е задържан за 72 часа в ареста. Разследването по случая продължава.

Щетите са оценени на 488 лева. При разпита си заподозряният не е дал обяснения.”

В „Труд” откриваме две дописки, свързани с лекарства. В едната изданието пише за решенията от последния Надзорен съвет на НЗОК, на който от резерва на касата са отпуснати още пари за медикаменти, а в другата цитира председателя на Националния съвет по цени и реимбурсиране, според когото 60 на сто от бюджета на фонда отива за едва 100 лекарства. Подробности тук няма да преразказваме, тъй като всъщност става въпрос за авторски материали на Zdrave.net, които читателите ни вече са видели – или могат тепърва да видят – на сайта ни. Националният всекидневник обаче не си е дал труд да цитира авторството, а просто е откраднал публикациите.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
T$5r


Още новини
Е-системата за проследяване на лекарствата стартира тестово през февруари
23.01.2019 16:51:40 Надежда Ненова

Е-системата за проследяване на лекарствата стартира тестово през февруари

Електронната система за проследяване на лекарствата ще стартира тестово през февруари. Това съобщ ...

Готовността на България за системата за верификация е съизмерима с тази в ЕС
23.01.2019 16:32:52 Надежда Ненова

Готовността на България за системата за верификация е съизмерима с тази в ЕС

Изпълнителната агенция по лекарствата и Министерството на здравеопазването нямат за цел да създав ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...