Неделя, 16 Юни 2019
18
май
4
 

Във вестниците: Проблемите в СИМП, еврофинансиране за лекари, обвинение срещу бивш шеф на лечебно заведение

Петък, 18 Май 2018 | 09:21:53
4

„Поне 15% от бюджета на здравната каса всяка година да се заделят за специализираната доболнична помощ, поискаха от Българския лекарски съюз. В момента дейността на лекарите специалисти се финансира с близо 3 пъти по-малко средства спрямо тези за

„Поне 15% от бюджета на здравната каса всяка година да се заделят за специализираната доболнична помощ, поискаха от Българския лекарски съюз. В момента дейността на лекарите специалисти се финансира с близо 3 пъти по-малко средства спрямо тези за джипитата”. Това пише днес „24 часа” във връзка с вчерашната кръгла маса на БЛС, посветена на специалистите от извънболничната помощ.

„Има глад за ендокринолози, офталмолози и ендокринолози, а средната възраст на специалистите е 55 - 65 г. 80% от ДКЦ-ата имат задължения, някои стигат до 1 млн. лв. Медиците работят поне на 2 места с разкъсано работно време, очерта основните проблеми д-р Галинка Павлова, зам.-шеф на БЛС. Съюзът иска да се увеличат обемите и цените на дейностите в специализираната помощ, към нея да се прехвърлят и някои изследвания, сега поемани от болниците”, допълва вестникът.

От друга публикация в изданието научаваме за закрита поликлиника в Монтана. „След решение на апелативния съд предстоят оценка и разпродажба на помещенията и апаратурата, за да се удовлетворят вземанията на „Образна диагностика” ООД - Враца. По силата на една от клаузите от договора за наем от 2007 г. се дължат огромни неустойки при едностранното му прекратяване. Сумата е набъбнала до 3,5 млн. лв. Междувременно бившият управител на поликлиниката е осъден за безстопанственост и трябва да върне 1,3 млн. лв.”, съобщава всекидневникът.

„Труд” пък информира за възможност за европейско финансиране за лекари и зъболекари. „Лекари и зъболекари от малки населени места в България ще имат за пръв път възможност да отворят, оборудват или ремонтират практиките си с европейско финансиране. Това може да стане по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020, подмярка 6.4.1 - Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности.

Тя дава възможност единична лекарска практика или малък медицински център да се възползват от безвъзмездна финансова помощ до 200 000 евро”, четем във вестника, който уточнява, че вече е разработена информационна кампания за желаещите да се възползват. „Информацията е достъпна при Сдруженията на общопрактикуващите лекари и при регионалните колегии на Българския лекарски съюз и Българския зъболекарски съюз в цялата страна”, допълва материалът.

Според друга информация в същото издание МЗ планира въвеждането на две нови ваксини в имунизационния календар. „Те ще се поемат от държавата и ще имат препоръчителен характер, а не задължителен. Едната ще е срещу грип при рисковите групи и най-вече при хората между 60-65 години, а другата - срещу варицела”, информира „Труд”, като цитира главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

„Засега страната ни не разполага със запаси срещу варицела, тъй като производителите могат да осигурят нужните количества не по-рано от 2020 г. Реимбурсацията на ваксина срещу грип пък трябва да бъде осигурена с национална програма”, допълва изданието.

Вестниците се спират и на оповестената вчера информация за внесен в съда обвинителен акт срещу бившия управител на онкодиспансера в Пловдив. „Той е обвинен, че е купил компютърен томограф за 898 000 лв. и при договарянето не е ползват независим консултант - оценител на медицинска техника. Покупката е станала през 2016 г. след проведена обществена поръчка с прогнозна стойност 950 000 лева. Прокуратурата обаче е открила, че фирмата доставчик го купила за близо 493 000 лв. и го продала на болницата почти двойно по-скъпо”, пише „Монитор”.

„Спрямо Красимир Вальов е определена мярка за неотклонение „подписка”. От три до десет години лишаване от свобода застрашават Вальов, ако бъде признат за виновен, като съдът може да постанови лишаване от право да заема определена обществен или държавна длъжност, както и да упражнява определена професия или дейност”, допълва вестникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
rjsD

Гост 18.05.2018 14:49:44

Сигурно трябва да е Medical Device , но прилятелю, колкото и скъпия да е medical нали и той е device. Ta разликата не може да е 10 пъти. Това важи най-вече за страните на запад от Сърбия.

Crocodile 18.05.2018 14:33:21

Браво колега! Но на Запад от Сърбия този монитор трябва да отговаря на стандарта Medical Device. Иначе пациентите са подложени на риск. Ама на кого му пука за това!

Гост 18.05.2018 10:48:37

"Прокуратурата обаче е открила, че фирмата доставчик го купила за близо 493 000 лв. и го продала на болницата почти двойно по-скъпо” Личен опит: За 26 инчов HD монитор за ендоскопска апаратура, фирма доставчик поиска 3000 лв. Купихме си подобен от магазин за техника срещу 350 лв. :)

Гост 18.05.2018 19:19:51

Кажи ,че този 26 инчов монитор е за обучителни цели ,защото няма логика някой да ползва такъв формат за друго при ендоскопия . Или ще си помиsля ,че сте в порноиндустрията ...или просто се подготвяте а световното по футбол. Бирата колко я осигурява медицинския доставчик


Още новини
Проф. д-р Борис Богов, дм: Всеки 7-ми у нас е с хронична бъбречна болест
16.06.2019 10:12:21 Маргарита Иванова

Проф. д-р Борис Богов, дм: Всеки 7-ми у нас е с хронична бъбречна болест

Проф. д-р Борис Богов, дм, е един от най-търсените специалисти-нефролози ...

Д-р Дечо Дечев: Болниците в България са прекалено много
15.06.2019 11:25:05

Д-р Дечо Дечев: Болниците в България са прекалено много

По закон НЗОК, освен че трябва да подсигури определени медицински услуги, изделия и продукти, е з ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...