Четвъртък, 16 Август 2018
26
ян
 

Във вестниците: Още за служебния кабинет, рак на маточната шийка, агресия срещу медици

Четвъртък, 26 Януари 2017 | 15:08:25


След като вчера президентът Радев издаде указ за назначаване на служебен кабинет и имената в него са вече официални, пресата днес е по-подробна в представянето им.

В структурата на кабинета интерес у вестниците буди най-вече определянето на четирима вицепремиери.

„Министър-председателят ще има и четирима вицепремиери. Това са Илко Семерджиев, който ще е вицепремиер по социални политики и служебен министър на здравеопазването, Стефан Янев - служебен заместник министър-председател по вътрешен ред и сигурност и служебен министър на отбраната, Малина Крумова - служебен заместник министър-председател по европейските фондове, и Деница Златева - вицепремиер по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС-2018“, пише „Стандарт“, след което изрежда целия служебен кабинет.

В друга публикация на изданието четем: „Сериозно внимание именно на здравеопазването и последните промени, внесени в системата от Петър Москов, се очаква да обърне новият здравен министър Илко Семерджиев. Той ще е и вицепремиер, което също изненадва мнозина. Семерджиев е човек с характер - когато е зам.-министър в кабинета на Любен Беров, но не е съгласен с водената от правителството здравна политика, той не се поколебава да подаде оставка. Бил е зам.-министър и в кабинетите на Софиянски и Иван Костов, както и шеф на Здравната каса. В правителството на Костов става и министър и изкарва на поста до края на мандата.“ Ежедневникът пише още: „Семерджиев е сред критиците на политиката на досегашния здравен министър Петър Москов. „Здравни реформи няма, има правни недомислици. Правят се промени на принципа опит-грешка, което не подобрява системата, а създаде нова криза в здравеопазването“, заявява в интервю Семерджиев по повод здравната реформа на Москов. Той го нарича и „човека, който в момента ликвидира българското здравеопазване“.

„24 часа“ пък отбелязва, че служебното правителство ще е четвъртото за д-р Семерджиев и припомня част от биографията му.

Ежедневниците се спират и на някои здравни теми. „1 българка умира от рак на маточната шийка всеки ден, каза д-р Даниела Дариткова, шеф на парламентарната здравна комисия. С откриване на информационен щанд в Народното събрание започна отбелязването на Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка. България е сред 87-те държави в света с национални програми за имунизация“, лаконичен е „24 часа“.

„Монитор“ пък се спира на чуждо изследване по темата. „Смъртността от рак на маточната шийка в САЩ е далеч по-голяма, отколкото се смяташе досега, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

То показва също, че що се отнася до смъртността от рак на маточната шийка, са налице големи различия между чернокожите и белите жени. Оказва се, че за чернокожите жени рискът от смърт е със 77 на сто по-голям, отколкото се е смятало досега, а за белите жени - с 47 на сто по-голям. Новите статистически данни отразяват промените в метода за изследване на смъртността, който вече изключва жените, подложили се на хистеректомия (изрязване на матката), тъй като няма риск от рак след подобна хирургична интервенция“, четем в ежедневника, който допълва: „Установено бе също, че сред жените над 65-годишна възраст смъртността вследствие на рак на маточната шийка е по-голяма, отколкото се предполагаше. Получените данни навеждат на мисълта, че за възрастните жени рискът остава непроменен и дори се увеличава.“

„Земя“ пък се насочва към темата за агресията срещу медици. „Медиците от ямболската болница искат да се затегнат мерките срещу агресорите, които извършват нападения в лечебните заведения, и да се увеличат наказанията срещу тях. Причината е, че в момента служителите в болницата се страхуват за живота си след поредния случай на агресия към лекар, съобщи Би Ти Ви.

Преди дни мъж нахлул на нощно дежурство в спешното в болницата, размахал нож и заплашил екипа, защото приятелката му чакала дълго за рентгенова снимка. Един от медиците натиснал паникбутона, но той не проработил. Устройството вече е оправено и са взети всички мерки. Освен това ще се сложат и нови камери, обеща директорът на болницата д-р Диманов“, четем във вестника.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
FnGR


Още новини
Фалшивият сайт е резултат от липсата на регламент за работа на медсестри в извънболничната помощ
15.08.2018 17:11:01

Фалшивият сайт е резултат от липсата на регламент за работа на медсестри в извънболничната помощ

Подаденият сигнал от Пациентски организации „Заедно с теб“ за наличието на ...

В Деня на спасението: Поклон пред медиците, загинали, за да живее друг
15.08.2018 16:37:06 Надежда Ненова

В Деня на спасението: Поклон пред медиците, загинали, за да живее друг

С минута мълчание и вой на сирени за 14-а поредна година ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...