Петък, 18 Септември 2020
15
май
1
 

Във вестниците: Отменен отказ за лечение в чужбина, закъсала болница, лекарски конкурс

Понеделник, 15 Май 2017 | 09:54:01
1

„За пореден път съд нареди на здравната каса да плати лечението на пациент в чужбина, който се нуждае от т.нар. имплант за дълбока мозъчна стимулация. Състав на Върховния административен съд окончателно е отменил отказ на управителя на НЗОК да из

„За пореден път съд нареди на здравната каса да плати лечението на пациент в чужбина, който се нуждае от т.нар. имплант за дълбока мозъчна стимулация. Състав на Върховния административен съд окончателно е отменил отказ на управителя на НЗОК да издаде формуляр S2 за лечение в ЕС на пациент, страдащ от идиопатична нефамилна дистония, съобщиха от Центъра за защита правата в здравеопазването”, пише днес „Сега”.

„Формулярът гарантира пред чуждата клиника в Европейския съюз, където пациентът ще отиде, че българската здравна каса ще плати лечението. При имплантите за дълбока мозъчна стимулация проблемът е, че здравната каса плаща операцията по поставянето им, но не и самия имплант, който струва 20 000 евро. Затова и здравната каса винаги отказва да плаща за подобно лечение в чужбина”, посочва вестникът.

„В мотивите на съда обаче се отбелязва, че същественият проблем с предоставянето на лечението в България е свързан с невъзможността то да бъде предоставено своевременно, тъй като е обусловено от финансовата възможност на лицето да заплати разходите по закупуването на импланта. Високата му цена на практика създава непреодолима или труднопреодолима пречка за лицето да получи лечението изобщо”, информира ежедневникът, като уточнява, че решението на ВАС е окончателно и не подлежи на отмяна.

„Със същите мотиви съдът редовно отменя откази на касата да плаща за поставяне на импланти за мозъчна стимулация в чужбина. Преди седмица стана ясно, че онкоболен пациент е осъдил здравното министерство на 95 000 лв. обезщетение заради отказано лечение. По данни на неправителствени организации държавата и НЗОК губят годишно стотици хиляди левове заради откази за финансиране на лечение в чужбина. Само за последната година заведените дела от пациенти са близо 40”, уточнява още изданието.

Редица вестници днес се спират на проблемите в ловешката болница. „Кардиологичното отделение на многопрофилната болница „Проф. д-р Параскев Стоянов” в Ловеч временно е преустановило дейност до 29 май заради липса на лекари. Това е третото отделение, което временно затваря врати, след урологичното и съдова хирургия”, пише „Монитор”.

„На 9 май петима лекари от кардиологията подадоха молба за напускане, сред които и началникът на отделението д-р Илиян Митев, който излиза в пенсия”, припомня публикацията. „Това е период, който за мен не е случайно избран, защото сега се сключват договорни отношения между лечебните заведения и Р3ОК по националния рамков договор. Месец май е гратисният период. След това ние не можем да сключим договор по кардиологичните клинични пътеки”, заяви шефката на болницата д-р Татя Ганчева. Тя добави, че в момента се водят преговори с двама кардиолози от други градове, за да може отделението отново да функционира”, четем още във вестника, който допълва: „Лекарите от останалите отделения изразяват силни притеснения, тъй като не могат да оперират без задължителния консулт от кардиолог.”

„Стандарт” пък отделя внимание на кампанията „Млад медик”, на която е съорганизатор заедно с лекарския съюз. „48 лекари от цяла България влязоха в битка за наградите „Млад медик 2017”. (…) Победителите ще станат ясни на официалната церемония по награждаването, която ще се състои на 16 май. 29 кандидати се борят за призове в категорията „Специализант”, 10 - за „Докторант” и 9 - за „Лекар с придобита специалност”, пише вестникът, като уточнява, че критериите за участие в конкурса са определени от БЛС.

„В рамките на събитието ще се проведе и дискусия на тема „Кариерно израстване на младите лекари - проблеми и възможности за решение”. Ще бъде представено анкетно проучване сред 600 млади лекари, подготвено от medicalnews.bg и БЛС. То обхваща теми, сред които: достатъчни ли са възможностите за специализация на младите лекари у нас, предимства и недостатъци в процеса на обучение, рамки на стартова лекарска заплата, възможности за кариерно израстване у нас”, допълва ежедневникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
@G16

БЛС-Въоръжено Крило 15.05.2017 11:59:15

Обявявам конкурс за млад медик-турист. Наградата получава този млад лекар , който най-бързо се изнесе оттук след получаване на дипломата си. Фотофинишът за всички съзтезатели е окончателен и не подлежи на контестации.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Депутатите приеха промените на първо четене ЗЛЗ и Закона за съсловните организации
18.09.2020 10:15:35 Надежда Ненова

Депутатите приеха промените на първо четене ЗЛЗ и Закона за съсловните организации

С 91 гласа „за“, трима „против“ и 66 „въздържали се“ депутати ...

Хипотеза: Грипът може да бъде свързан с разпространението на коронавируса
18.09.2020 08:49:42

Хипотеза: Грипът може да бъде свързан с разпространението на коронавируса

Според европейско проучване, появата на грип може да бъде свързана с разпространението на COVID-1 ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...