Събота, 19 Януари 2019
15
май
1
 

Във вестниците: Отменен отказ за лечение в чужбина, закъсала болница, лекарски конкурс

Понеделник, 15 Май 2017 | 09:54:01
1

„За пореден път съд нареди на здравната каса да плати лечението на пациент в чужбина, който се нуждае от т.нар. имплант за дълбока мозъчна стимулация. Състав на Върховния административен съд окончателно е отменил отказ на управителя на НЗОК да из

„За пореден път съд нареди на здравната каса да плати лечението на пациент в чужбина, който се нуждае от т.нар. имплант за дълбока мозъчна стимулация. Състав на Върховния административен съд окончателно е отменил отказ на управителя на НЗОК да издаде формуляр S2 за лечение в ЕС на пациент, страдащ от идиопатична нефамилна дистония, съобщиха от Центъра за защита правата в здравеопазването”, пише днес „Сега”.

„Формулярът гарантира пред чуждата клиника в Европейския съюз, където пациентът ще отиде, че българската здравна каса ще плати лечението. При имплантите за дълбока мозъчна стимулация проблемът е, че здравната каса плаща операцията по поставянето им, но не и самия имплант, който струва 20 000 евро. Затова и здравната каса винаги отказва да плаща за подобно лечение в чужбина”, посочва вестникът.

„В мотивите на съда обаче се отбелязва, че същественият проблем с предоставянето на лечението в България е свързан с невъзможността то да бъде предоставено своевременно, тъй като е обусловено от финансовата възможност на лицето да заплати разходите по закупуването на импланта. Високата му цена на практика създава непреодолима или труднопреодолима пречка за лицето да получи лечението изобщо”, информира ежедневникът, като уточнява, че решението на ВАС е окончателно и не подлежи на отмяна.

„Със същите мотиви съдът редовно отменя откази на касата да плаща за поставяне на импланти за мозъчна стимулация в чужбина. Преди седмица стана ясно, че онкоболен пациент е осъдил здравното министерство на 95 000 лв. обезщетение заради отказано лечение. По данни на неправителствени организации държавата и НЗОК губят годишно стотици хиляди левове заради откази за финансиране на лечение в чужбина. Само за последната година заведените дела от пациенти са близо 40”, уточнява още изданието.

Редица вестници днес се спират на проблемите в ловешката болница. „Кардиологичното отделение на многопрофилната болница „Проф. д-р Параскев Стоянов” в Ловеч временно е преустановило дейност до 29 май заради липса на лекари. Това е третото отделение, което временно затваря врати, след урологичното и съдова хирургия”, пише „Монитор”.

„На 9 май петима лекари от кардиологията подадоха молба за напускане, сред които и началникът на отделението д-р Илиян Митев, който излиза в пенсия”, припомня публикацията. „Това е период, който за мен не е случайно избран, защото сега се сключват договорни отношения между лечебните заведения и Р3ОК по националния рамков договор. Месец май е гратисният период. След това ние не можем да сключим договор по кардиологичните клинични пътеки”, заяви шефката на болницата д-р Татя Ганчева. Тя добави, че в момента се водят преговори с двама кардиолози от други градове, за да може отделението отново да функционира”, четем още във вестника, който допълва: „Лекарите от останалите отделения изразяват силни притеснения, тъй като не могат да оперират без задължителния консулт от кардиолог.”

„Стандарт” пък отделя внимание на кампанията „Млад медик”, на която е съорганизатор заедно с лекарския съюз. „48 лекари от цяла България влязоха в битка за наградите „Млад медик 2017”. (…) Победителите ще станат ясни на официалната церемония по награждаването, която ще се състои на 16 май. 29 кандидати се борят за призове в категорията „Специализант”, 10 - за „Докторант” и 9 - за „Лекар с придобита специалност”, пише вестникът, като уточнява, че критериите за участие в конкурса са определени от БЛС.

„В рамките на събитието ще се проведе и дискусия на тема „Кариерно израстване на младите лекари - проблеми и възможности за решение”. Ще бъде представено анкетно проучване сред 600 млади лекари, подготвено от medicalnews.bg и БЛС. То обхваща теми, сред които: достатъчни ли са възможностите за специализация на младите лекари у нас, предимства и недостатъци в процеса на обучение, рамки на стартова лекарска заплата, възможности за кариерно израстване у нас”, допълва ежедневникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
uLF7

БЛС-Въоръжено Крило 15.05.2017 11:59:15

Обявявам конкурс за млад медик-турист. Наградата получава този млад лекар , който най-бързо се изнесе оттук след получаване на дипломата си. Фотофинишът за всички съзтезатели е окончателен и не подлежи на контестации.


Още новини
Грипна епидемия и в Смолян
19.01.2019 09:28:54

Грипна епидемия и в Смолян

Считано от 18 януари, РЗИ-Смолян обявява грипна епидемия на територията на област Смолян, съобщих ...

Надзорът на НЗОК разпределя бюджети за първото тримесечие на годината
18.01.2019 17:01:50

Надзорът на НЗОК разпределя бюджети за първото тримесечие на годината

В понеделник, на 21 януари, Надзорният съвет на Здравната каса ще проведе първото си заседание за ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...