Сряда, 23 Януари 2019
15
септ
 

Във вестниците: Кандидатурата за ЕМА, верификацията на лекарствата, фалшивите болнични

Петък, 15 Септември 2017 | 10:31:44


Едно от събитията на вчерашния ден – представянето на кандидатурата на София за седалище на ЕМА пред посланици, е във фокуса на вниманието на днешната преса. „Привличаме седалището на евроагенцията по лекарства от Лондон в София с нова и по

Едно от събитията на вчерашния ден – представянето на кандидатурата на София за седалище на ЕМА пред посланици, е във фокуса на вниманието на днешната преса. „Привличаме седалището на евроагенцията по лекарства от Лондон в София с нова и по-голяма сграда. Това стана ясно по време на представянето на кандидатурата на България в Министерския съвет пред чуждите посланици от ЕС. Страната ни се състезава за релокацията на институцията с още 18 държави и ще разчитаме на посланиците също да промотират столицата ни“, пише „Монитор“.

„Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева обясни, че за целта ще има нова сграда, проектирана и построена за нуждите на агенцията, която ще се намира в София тех парк. Тя ще е около 30 000 кв. метра и ще надхвърля размерите на сегашната сграда на институцията, а при нужда дори ще може да бъде разширена до 40 000 кв.м, уточни зам. здравният министър Лидия Нейчева“, допълва изданието.

„Захариева и Нейчева бяха категорични, че България покрива всички критерии и изисквания, а преместването на ЕМА в София е икономически най-изгодно. „Ние сме достоен кандидат и с нищо не отстъпваме от останалите държави“, коментира Нейчева, която заедно със столичния кмет Йорданка Фандъкова изтъкнаха предимствата на София. Като плюсове на столицата бяха посочени инфраструктурата, метрото, което било много по-евтино в сравнение с другите евростолици, развитата ИТ и фармацевтична индустрия, бързия интернет, доброто образование и лесния достъп до медицинско обслужване, както и магазините, които работят и след 20.00 часа.

Предстои презентация на кандидатурата ни и в Брюксел, както и срещи със самите служители на агенцията“, пише още ежедневникът.

На другата тема, свързана с лекарства и разгледана в парламентарната комисия по здравеопазване вчера, се спира „Дума“. „До 9 февруари 2019 г. във всички страни от ЕС трябва да бъде въведена специална система, която да предотврати навлизането на фалшиви лекарства в страната. България е една от първите 5 страни, която се подготвя за този процес, обясниха пред депутатите от здравната комисия в парламента представители на сдружението „Българската организация за верификация на лекарствата“. Предполага се, че на българския пазар годишно около 1% от лекарствата са фалшиви, но това прави около 1,5 млн. опаковки, обясниха от сдружението“, четем във вестника.

„Според директорката ИАЛ доц. Асена Стоименова необходими са промени както в Наказателния кодекс, така и в Закона за лекарствата в хуманната медицина. Тя обясни, че когато ИАЛ прави проверки за фалшиви лекарства, продавани по интернет, акциите са съвместни с ГДБОП, но обикновено се стига до сървъри, които са в чужбина“, допълва публикацията.

„Изграждането на системата се финансира от вноските на фармацевтичните компании към европейското сдружение за верификация на лекарствата, а българските производители внасят таксите си само в българското сдружение. Търговците на едро и аптеките трябва да имат специален баркод-четец, който струва около 150 до 200 евро, а аптеките не е необходимо да променят софтуера си. Планира се у нас тестовете на системата да започнат в началото на 2018 г. и тя да навлезе на всички нива по това време догодина“, пише още ежедневникът.

„Телеграф“ отделя внимание на представянето на бъдещия шеф на НОИ Иван Иванов, като се спира основно на проблема с болничните. „1 324 863 са изплатените обезщетения за болнични само до юни тази година, а сумата за тях е 238 366 510 лева, показва справка в Националния осигурителен институт.

Дните, в които сме са били с влошено здраве, са общо 8 544 641. Статистиката показва, че броят на изплатените обезщетения расте и за първите шест месеца на годината те са се увеличили със 76 000 спрямо миналата“, четем в изданието.

„Проверки на болници и джипита, които издават най-много болнични, ще започне новото ръководство на НОИ. Заявката даде бъдещият шеф на института Ивайло Иванов, който до броени дни ще бъде одобрен от парламента и ще заеме поста. Да се справи с фалшивите болнични е една от първите му задачи. Той ще се срещне с ръководството на НЗОК, за да се види кои са лечебните заведения рекордьори и да се анализират причините. По неофициална информация на "Телеграф" от здравни инспектори всеки пети болничен не е истински. Никой обаче не знае точният им брой, защото установяването на фалшива диагноза е много трудно“, посочва материалът и допълва: „Инспектори подозират, че българи ползват болнични, за да удължат почивката си по празници. Тогава услужливи джипита им дават най-често до три дни отпуск по болест. Има случаи, в които листовете спестяват и задължителния общественополезен труд на социално слаби, които получават месечна финансова помощ.“Коментари по темата

Правила на форума за коментари
TbQ7


Още новини
Системата на ТЕЛК трябва да се премахне
22.01.2019 17:16:29

Системата на ТЕЛК трябва да се премахне

Системата на ТЕЛК трябва да бъде премахната. Това заяви пред БНР Капка Панайотова от Центъра за н ...

И МБАЛ Добрич с нова апаратура за хемодиализа
22.01.2019 16:13:01

И МБАЛ Добрич с нова апаратура за хемодиализа

Седем нови хемодиализни апарата очаква Многопрофилната болница в Добрич до месец. Лечебното завед ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...