Сряда, 21 Октомври 2020
15
септ
 

Във вестниците: Кандидатурата за ЕМА, верификацията на лекарствата, фалшивите болнични

Петък, 15 Септември 2017 | 10:31:44


Едно от събитията на вчерашния ден – представянето на кандидатурата на София за седалище на ЕМА пред посланици, е във фокуса на вниманието на днешната преса. „Привличаме седалището на евроагенцията по лекарства от Лондон в София с нова и по

Едно от събитията на вчерашния ден – представянето на кандидатурата на София за седалище на ЕМА пред посланици, е във фокуса на вниманието на днешната преса. „Привличаме седалището на евроагенцията по лекарства от Лондон в София с нова и по-голяма сграда. Това стана ясно по време на представянето на кандидатурата на България в Министерския съвет пред чуждите посланици от ЕС. Страната ни се състезава за релокацията на институцията с още 18 държави и ще разчитаме на посланиците също да промотират столицата ни“, пише „Монитор“.

„Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева обясни, че за целта ще има нова сграда, проектирана и построена за нуждите на агенцията, която ще се намира в София тех парк. Тя ще е около 30 000 кв. метра и ще надхвърля размерите на сегашната сграда на институцията, а при нужда дори ще може да бъде разширена до 40 000 кв.м, уточни зам. здравният министър Лидия Нейчева“, допълва изданието.

„Захариева и Нейчева бяха категорични, че България покрива всички критерии и изисквания, а преместването на ЕМА в София е икономически най-изгодно. „Ние сме достоен кандидат и с нищо не отстъпваме от останалите държави“, коментира Нейчева, която заедно със столичния кмет Йорданка Фандъкова изтъкнаха предимствата на София. Като плюсове на столицата бяха посочени инфраструктурата, метрото, което било много по-евтино в сравнение с другите евростолици, развитата ИТ и фармацевтична индустрия, бързия интернет, доброто образование и лесния достъп до медицинско обслужване, както и магазините, които работят и след 20.00 часа.

Предстои презентация на кандидатурата ни и в Брюксел, както и срещи със самите служители на агенцията“, пише още ежедневникът.

На другата тема, свързана с лекарства и разгледана в парламентарната комисия по здравеопазване вчера, се спира „Дума“. „До 9 февруари 2019 г. във всички страни от ЕС трябва да бъде въведена специална система, която да предотврати навлизането на фалшиви лекарства в страната. България е една от първите 5 страни, която се подготвя за този процес, обясниха пред депутатите от здравната комисия в парламента представители на сдружението „Българската организация за верификация на лекарствата“. Предполага се, че на българския пазар годишно около 1% от лекарствата са фалшиви, но това прави около 1,5 млн. опаковки, обясниха от сдружението“, четем във вестника.

„Според директорката ИАЛ доц. Асена Стоименова необходими са промени както в Наказателния кодекс, така и в Закона за лекарствата в хуманната медицина. Тя обясни, че когато ИАЛ прави проверки за фалшиви лекарства, продавани по интернет, акциите са съвместни с ГДБОП, но обикновено се стига до сървъри, които са в чужбина“, допълва публикацията.

„Изграждането на системата се финансира от вноските на фармацевтичните компании към европейското сдружение за верификация на лекарствата, а българските производители внасят таксите си само в българското сдружение. Търговците на едро и аптеките трябва да имат специален баркод-четец, който струва около 150 до 200 евро, а аптеките не е необходимо да променят софтуера си. Планира се у нас тестовете на системата да започнат в началото на 2018 г. и тя да навлезе на всички нива по това време догодина“, пише още ежедневникът.

„Телеграф“ отделя внимание на представянето на бъдещия шеф на НОИ Иван Иванов, като се спира основно на проблема с болничните. „1 324 863 са изплатените обезщетения за болнични само до юни тази година, а сумата за тях е 238 366 510 лева, показва справка в Националния осигурителен институт.

Дните, в които сме са били с влошено здраве, са общо 8 544 641. Статистиката показва, че броят на изплатените обезщетения расте и за първите шест месеца на годината те са се увеличили със 76 000 спрямо миналата“, четем в изданието.

„Проверки на болници и джипита, които издават най-много болнични, ще започне новото ръководство на НОИ. Заявката даде бъдещият шеф на института Ивайло Иванов, който до броени дни ще бъде одобрен от парламента и ще заеме поста. Да се справи с фалшивите болнични е една от първите му задачи. Той ще се срещне с ръководството на НЗОК, за да се види кои са лечебните заведения рекордьори и да се анализират причините. По неофициална информация на "Телеграф" от здравни инспектори всеки пети болничен не е истински. Никой обаче не знае точният им брой, защото установяването на фалшива диагноза е много трудно“, посочва материалът и допълва: „Инспектори подозират, че българи ползват болнични, за да удължат почивката си по празници. Тогава услужливи джипита им дават най-често до три дни отпуск по болест. Има случаи, в които листовете спестяват и задължителния общественополезен труд на социално слаби, които получават месечна финансова помощ.“Коментари по темата

Правила на форума за коментари
%A7C


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Маските на открито стават задължителни от четвъртък
20.10.2020 17:44:37

Маските на открито стават задължителни от четвъртък

Маските на открито стават задължителни от четвъртък. Това заяви министърът на здравеопазването пр ...

Близо 5 млн. лв. допълнително на месец искат от НСОПЛБ за работа с COVID
20.10.2020 17:10:07

Близо 5 млн. лв. допълнително на месец искат от НСОПЛБ за работа с COVID

Да се въведе заплащане за: работа с карантинирани пациенти (независимо от причината), което изиск ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...