Неделя, 20 Януари 2019
10
ноем
 

Във вестниците: Изборът на нов министър, първата му работа, поредно нападение над медицинско лице

Петък, 10 Ноември 2017 | 09:10:36


„Проекторешение, в което премиерът Бойко Борисов предлага Кирил Ананиев за министър на здравеопазването, бе внесено вчера в деловодството на НС. Очаква се кандидатурата да бъде гласувана днес.“ Информацията е в почти всички печатни издания

„Проекторешение, в което премиерът Бойко Борисов предлага Кирил Ананиев за министър на здравеопазването, бе внесено вчера в деловодството на НС. Очаква се кандидатурата да бъде гласувана днес.“ Информацията е в почти всички печатни издания днес, а конкретният текст е от „Стандарт“.

„Кирил Ананиев е зам.-министър на финансите в повечето правителства още от времето на кабинета „Костов“ и изготвя държавните бюджети. Беше и министър на финансите в служебния кабинет на Огнян Герджиков. Проблемите в сферата на здравеопазването не са му чужди, защото от години е в управата на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). В момента е начело на Надзорния съвет на НЗОК“, уточнява вестникът.

„24 часа“ пък отива по-напред – директно към работата, която ще поеме новият здравен министър. „Първият доклад, който ще получи новият министър, съдържа информация за обществените поръчки на държавните болници.

Какви договори с външни фирми са сключвали всичките 65 и какви помещения са отдали под наем - такъв отчет е поискало Министерството на здравеопазването още през октомври, научи „24 часа”, четем в ежедневника.

„Всички държавни болници в страната вече са изпратили информацията до ведомството, като още на 25 октомври, докогато е бил крайният срок за изпращането им, документите са предадени на министър проф. Николай Петров.

5 дни по-късно обаче той подаде оставка. По тази причина резултати от проверката все още няма, а със задачата ще трябва да се заеме новият здравен министър“, допълва изданието и припомня: „Повод за проверката са нарушенията, които бяха открити в ловешката и врачанската болница. Те бяха пред фалит и имаше риск да затворят. Ръководството на здравното министерство успя да реагира и заедно с НЗОК да изплати авансово средствата за спешност и отдалеченост на болницата във Враца. Бе подсигурен и минимумът от здравни услуги - работещи спешно, вътрешно, хирургично, родилно и детско отделение. На болницата в Ловеч пък помогна и безлихвеният кредит, отпуснат от столичната УМБАЛ „Св. Иван Рилски”. „Това е една от формите за превантивен контрол, за да е наясно министерството какво правят лечебните заведения. Идеята е да се анализират разходите на болниците и където те са по-големи и ощетяващи, да се предоговорят условията по договорите”, коментираха от министерството.“

Немалка част от вестниците се спират и на поредния случай на агресия срещу медицинско лице, станал известен вчера. „Разгневен мъж нападна медицинска сестра от вътрешно отделение на Кюстендилската многопрофилна болница.

Нелепият инцидент е регистриран завчера, когато 45-годишният мъж влязъл в отделението като придружител на съпругата си. Нападната медицинска сестра е изключително стресирана от случилото се. Мъжът е установен от полицията. По случая е образувано бързо полицейско производство в РУ Кюстендил за нанесена телесна повреда на медицинска сестра“, пише „Телеграф“.

„Труд“ пък съобщава за две столици, фаворити за нов домакин на ЕМА. „Братислава и Милано са фаворити за нов дом на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), която трябва да напусне Лондон след Брекзит“, информира вестникът.

„Високопоставени дипломати заявили, че словашката столица и италианският икономически двигател са с най-големи шансове в надпреварата с още 19 градове, включително София. Сериозни претенденти оставали и Амстердам, и Копенхаген“, четем в изданието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
y8dD


Още новини
Недоверието към имунизациите в Топ 10 на глобалните заплахи за здравето за 2019 г.
19.01.2019 11:27:40

Недоверието към имунизациите в Топ 10 на глобалните заплахи за здравето за 2019 г.

Недоверието към имунизациите бе официално признато за една от основните опасности за здравето. Св ...

Грипна епидемия и в Смолян
19.01.2019 09:28:54

Грипна епидемия и в Смолян

Считано от 18 януари, РЗИ-Смолян обявява грипна епидемия на територията на област Смолян, съобщих ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...