Понеделник, 21 Януари 2019
07
ноем
2
 

Във вестниците: За новия здравен министър, за липсата на кадри в системата

Вторник, 07 Ноември 2017 | 10:13:40
2

Очаквано, всички вестници днес пишат за номинацията за здравен министър. „Дясната ръка на Владислав Горанов, топфинансистът Кирил Ананиев, ще е новият здравен министър, четем в „Стандарт“. „Ананиев е всепризнат финансов

Очаквано, всички вестници днес пишат за номинацията за здравен министър. „Дясната ръка на Владислав Горанов, топфинансистът Кирил Ананиев, ще е новият здравен министър, четем в „Стандарт“.

„Ананиев е всепризнат финансов експерт. Наричат го бюджетаря на държавата, защото именно той е човекът, който прави почти всички разчети в хазната през последните 19 години. Освен това е наясно с финансите в здравеопазването. Ананиев, който е специализирал в областта на реформата в здравеопазването в Чикаго, САЩ, от дълги години е и председател на надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), финансистът е преминал през всички експертни длъжности в МФ, за да достигне до началник на Главно управление "Държавни разходи", заместник-министър на финансите в 5 правителства и служебен министър на финансите в кабинета "Герджиков". В момента като заместник на Горанов наблюдава ключовите дирекции "Бюджет", "Държавни разходи", "финанси на общините", "Държавно съкровище" и "Централизирано възлагане и обществени поръчки", посочва вестникът.

По темата „24 часа“ пише: „Вероятно финансовият министър Владислав Горанов е знаел името на бъдещия здравен министър преди седмица, след като още тогава очерта търсения профил: финансист мениджър.

Сигурно е, че Кирил Ананиев не се е съгласил лесно да стане 23-ият, седнал на най-неудобния във всяко правителство стол от 10 ноември насам. Дори в правителството разказват, че при първата оферта е отказал на Бойко Борисов.

Допълват още, че министър Горанов бил убеден как Ананиев ще бъде първият здравен министър, който ще изкара пълен мандат. Почти пълен, защото ще поеме поста доста след първите 100 дни на кабинета.“

И още: „Ако попитате самия Ананиев кои са най-напрегнатите дни от годината, той ще се усмихне неразбиращо и ще каже: "Е, как кои? Когато се прави бюджетът". А бюджетите всъщност са три - на държавата, на ДОО и на НОИ.

И точно Ананиев е този, който може да ги подреди в един. Колегите му са единодушни - знае всяка цифричка, записана в редовете. Знае всеки лев, който влиза и който излиза от хазната, знае кога това ще се случи, знае на кого кога и колко да се даде и от кого и кога да се вземе. Знае и нещо много важно - че зад всяка цифра и перо стоят човешки съдби, работни места. Затова е и ревнив към "бутане" на числа насам-натам, защото означава, че нещо, което трябва да се случи, няма да се случи.“

„Капитал Daily“ е по-скептичен в коментара си. „Въпросът в случая е дали правителството и управляващите като цяло искат да променят нещо в системата, или ще продължат да я смятат за разход, който трябва частично или цялостно да се орязва. Ако искат да променят нещо сериозно, ще им е нужно много повече от преместването на един човек (дори и той да е талантлив финансист) нужни са истинско желание за промяна, ясни идеи как тя да се случи и усилията на цялата власт. Иначе ще бъде просто запълване на вакантното място и продължаване по същия начин“, пише изданието.

Няколко вестника се спират на кръгла маса във Варна, засягаща сектора. „България е изправена пред катастрофа заради растящия дефицит на здравни кадри. Това заяви д-р Галинка Павлова, зам.-председател на Българския лекарски съюз, която участва в кръгла маса, посветена на разработването на общинска здравна стратегия във Варна“, пише „Труд“.

„Като университетски център Варна стои сравнително добре с 48% осигуреност с лекари на глава от населението при средно 41 % за страната, но има региони като Търговище, Разград и Смолян, където дори няма достатъчно лични лекари, поясни Павлова. Според нея 450 са вакантните места за джипита у нас. Дефицитът ражда мегапрактики с по 8000 пациенти, част от които докторите изобщо не познават“, допълва публикацията.

„Тези българи на практика са лишени от достъп до здравната система, какъвто им се полага по Конституция“, подчерта Павлова. Проблем има и в доболничната помощ, където 1/3 от лекарите са над 50 г., а най-тежък е той при акушерките. Във Варненско недостигът гони 1000 бройки, а дупката попълват пенсионерки, най-възрастната от които е на 78 г., посочи Райна Бояджиева, председател на Районната колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Според нея само за доболничната помощ у нас не достигат 11 000 медсестри. "80% от младите специалисти по здравни грижи избират друго поприще заради ниските стартови заплати от 500-600 лв., които ги превръщат в работещи бедни“, пише още всекидневникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
zZeX

Гост 09.11.2017 00:18:21

Нищо съществено няма да се случи,независима високите умения на новия министър. Здравната система е абсолютно сбъркана от самото начало преди 17 години. ненормален начин на финансиране, пробойни от които се точат огромни суми пари за ненужни и скъпи изследвания, фалшиви диагнози и съответно "лечения" за това. цялата тази безсрамна кражба на обществен ресурс е законово обезпечена от уродливия начин на финансиране на здравеопазването. Цялата система трябва да се смени изоснови. Никъде в цивилизования свят няма такова отвратително нещо, като здравната система в България. Лобито на фармацевтични компании, свръх богати лекари и друг немедицински персонал защитава яростно статуквото. Всеки здравен министър е поредната пионка-бушон и шапката му е скроена още в началото.Ако не играе посвирката на когото трябва- изхвърча и идва следващия. Никой уважаващ себе си човек не трябва да приема да бъде министър на здравеопазването, защото трябва или да стане парава, съответно съучастник на грабежите от касдата или ще му сложат динената кора и ще го омаскарят. И в двата случая става кепазе за нищо. Кирил Ананиев ще усети това скоро, по трудния начин.

Архивите са живи 07.11.2017 10:54:59

Зам.-министърът на финансите Владислав Горанов пък е племенник на несменяемия и силно Зам. – министър на финансите Кирил Ананиев от 1998. Кирил Ананиев е сътрудник на бившата ДС – завършва УНСС през 1980 и веднага започва работа в МФ като специалист в Дирекция "Финанси и нормативи на социално-културната сфера". Социалистът Кирил Ананиев е бил заместник дори на Муравей Радев. Кум на Владислав Горанов е председателя на инициативния комитет за издигането на Бойко Борисов за кмет на София през 2005 Иван Саздов. Бизнесменът е известен като като личният масажист на Тодор Живков. Името на Горанов нашумя преди време, когато бе засечен да се среща с управляващия медиите на ДПС и депутат от движението Делян Пеевски.


Още новини
Обучението в чужбина е много ценно за млад лекар и е важно за развитието на медицината в България
20.01.2019 11:00:35 Надежда Ненова

Обучението в чужбина е много ценно за млад лекар и е важно за развитието на медицината в България

Д-р Анна Валериева е завършила Медицина в МУ-София през 2012 г. От ноември 2013 към Клиничния ...

Недоверието към имунизациите в Топ 10 на глобалните заплахи за здравето за 2019 г.
19.01.2019 11:27:40

Недоверието към имунизациите в Топ 10 на глобалните заплахи за здравето за 2019 г.

Недоверието към имунизациите бе официално признато за една от основните опасности за здравето. Св ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...