Вторник, 20 Ноември 2018
23
май
 

Във вестниците: Достъп до здравеопазване, награди в сектора, случаят в РЗОК Пловдив

Сряда, 23 Май 2018 | 09:45:36
10

„Гарантиран и справедлив достъп до висококачествени здравни услуги и лекарства и насърчаване благосъстоянието на хората от всички възрасти. Тези задачи очерта здравният министър Кирил Ананиев като водещи в общите усилия, за осигуряване на универс

„Гарантиран и справедлив достъп до висококачествени здравни услуги и лекарства и насърчаване благосъстоянието на хората от всички възрасти. Тези задачи очерта здравният министър Кирил Ананиев като водещи в общите усилия, за осигуряване на универсално здравно покритие”, пише днес „24 часа”, като уточнява, че изказването на министъра е направено от името на българското председателство на Съвета на ЕС при откриването на 71-ата сесия на Световната здравна асамблея в Женева.

„Универсалното здравно покритие е споделена цел на държавите-членки на СЗО, чиято цел е постигане на най-високия възможен стандарт за здраве за всички хора. За него е нужно стратегическо и устойчиво сътрудничество, заяви още Ананиев”, допълва вестникът.

 „Жълт труд” се спира на наградите в медицината, дадени преди дни. Голямата награда за цялостен принос в медицината получи проф. Ивайло Търнев. „Нужни са ни повече духовни примери - защото днешното здравеопазване е много дехуманизирано, много комерсиализирано, много дискредитирано.... То не е това, което аз избрах преди 31 години”, казва проф. Търнев, цитиран от седмичника.

„В категория Доктор на годината 2018 бе отличен проф. д-р Владимир Данов, достигнал върховете в кариерното развитие в Германия и завърнал се в България, за да обучава младите специалисти и да дава европейска насока в медицинската практика.

Залата аплодира и създателката на Школа по невросонология - акад. проф. д-р Екатерина Титянова, по чиито учебници вече учат студентите в Кеймбридж и в Бразилия.

Неврохирург №1 - проф. д-р Николай Габровски от „Пирогов”, трето поколение специалист в тази област, получи наградата в категория Професионализъм и иновации в медицината”, изрежда публикацията.

„Сега” се спира в коментарен материал на случая с арестуваните служители на РЗОК Пловдив. „Не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава.” Тази изстрадана през годините народна мъдрост може всекидневно да бъде повтаряна за България и нейната власт и винаги ще е вярна.

Поговорката пасва идеално на шумния случай в Пловдив - посред бял ден насред улицата бяха арестувани двама служители на местната здравна каса, фармацевт и социално слаб. Според прокуратурата те са участници в схема, с която били източени 1.1 млн. лв. от бюджетните пари за скъпоструващото безинтерфероново лечение на хепатит С. Обвинението твърди, че са дублирали рецепти, правили заявки до касата, създавали аптеки фантоми и мамили”, припомня авторът.

„Ключовото е, че схемата се оказала възможна благодарение на несъвършения софтуер на здравната каса. Слабостите на програмата позволявали контролът на изписаните лекарства да се осъществява едва три месеца по-късно. Според прокуратурата ставало дума за две програми, които се разминавали във времето. В този период фантомните аптеки били откривани и закривани. На практика контрол нямало”, отбелязва той.

„Следват много въпроси: Кой и как е приел въпросния несъвършен софтуер? Каква е отговорността за това и кой ще я понесе? Каква е гаранцията, че няма източване по линия на хепатита в цялата страна, както и по всички останали подобни програми? Възможно ли е всички тези неща да се случват в една регионална каса, без това да се знае и по-нагоре? Ако е възможно, за какъв контрол на харчовете за здраве изобщо може да става дума?”, пита авторът и отбелязва: „Реално милиарди изтичат през всички системи и мрежи на държавата. Периодично прокуратурата ни съобщава за това, но последствия няма.”Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
eq%u

Dr_Doolittle 24.05.2018 00:53:46

Иронията е ,че се обсъждат фиктивни аптеки , а никой не отбелязва,че НЗОК е замислена и работи като ФИКТИВНА ЗДРАВНО-ОСИГУРИТЕЛНА ИНСТИТУЦИЯ с фиктивна здравна система. Символични здравни вноски при което на населението устойчиво се внушава ,че всички са осигурени и всичко е осигурено. НЗОК е нещо като здравно КТБ с високите доходоносни вложения , всъщност е ясно ,че това не е реално и няма как да съществува. Но понеже Касата е креатура на политическата класа комунета , които се менкат като Путин и Медведев – веднъж БСП , после ГЕРБ и такива изводи за неудобни, затова всички участват във фарса и не го коментират, а ролята на експлоатирания медициски персонал е на оня мангал на който са регистрирали фиктивната аптека и който получава трохите от измамата….

Гост 23.05.2018 19:21:09

В тая здравна каЦа се краде поголовно. Краде се чрез чадъра, който са разпънали директорите на РЗОК и на дирекции в НЗОК над "правилните договорни партньори", чрез определено лобистките им решения, краде се от най-обикновените служители, като тия от Пловдив. Изводът е един - ЗАКРИВАНЕ НА ПАРТИЙНИЯ И ЧЕНГЕДЖИЙСКИ КОПТОР НЗОК!

Гост 23.05.2018 18:23:56

С 1 млн. е бил ощетен бюджета на НЗОК от директора на РЗОК Ловеч, с над 1 млн. лв. от директора на РЗОК Пловдив, ще видим колко още милиони са източени и откраднати от другите регионали каси ? Кражбата на КТБ май ще се окаже нищожна на фона на кражбите в здравната каса!

Гост 23.05.2018 14:49:31

За схеми при лекарствата се обръщайте към наше Ванче и Герито Н.

Гост 23.05.2018 10:34:14

Кой контролира аптечния софтуер и отчитането на всички аптеки в НЗОК. От създаването на касата само един човек - Лъчито Манева.

РЗОК 23.05.2018 16:34:54

Голяма част от разпитаните служители на РЗОК в Пловдив твърдят, че източването на Касата с фиктивни аптеки се прави от години и никога не е било подаван сигнал досега. Това съобщи на брифинг окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. Тези, които са задържани, са имали подчинени, които е трябвало да ходят на проверки, но никой не ги е изпращал.„В Пловдив има 237 аптеки, които имат договор с НЗОК”, каза прокурор Попов и добави, че тепърва ще се установяват още неща.

Гост 23.05.2018 17:58:36

Имитира се контрол и това се отнася не само за аптеки, а за всички изпълнители на медицинска и дентална помощ и лечебни заведения за болнична помощ най вече. Т.н. последващ контрол на практика е нулев. Ниските заплати на контрольорите, усещането, че техните директори и началници защитават корпоративните интереси на болници, лекари и изобщо на субектите, които трябва да бъдат контролирани ги прави демотивирани и незаинтересовани да си вършат стриктно задълженията и срещу дребни суми, или един обяд, или пък безплатни процедури в лечебниците за рехабилитация си затварят очите.

Elf 23.05.2018 10:08:18

Samo debili mogat da rabotiat s NZOK i balgarskite lekari SA !,, висококачествени здравни услуги ,,-2 ma pacienti zaginaha za 2x5000 evro za klapno protezirane.Kakav cinizam ot komuneto Onanniev.Da vi eva v masonite deto go postavihte tam.....

Гост 23.05.2018 10:08:12

Крадците не са директорите а МЗ НЗОК фин министър които отклониха 2000000000лв през годините дадоха разрешителни и сключиха договори с 400 болници редовно източват болниците с лимити скъпи лекарства облагодетелстват определени структури с цел лични облаги

Ооооо, 23.05.2018 15:35:15

Крадци са директорите и още как, жалко само за редовите свестни лекари и сестри!!!!


Още новини
Подписването на НРД 2019 под въпрос
19.11.2018 16:53:51

Подписването на НРД 2019 под въпрос

„В новите предложения на ЗБНЗОК Български лекарски съюз с недоумение забелязва, че един от ...

Прокуратурата предаде на съд лекар за причиняване смъртта на пациент
19.11.2018 16:34:01

Прокуратурата предаде на съд лекар за причиняване смъртта на пациент

Окръжна прокуратура – Благоевград е предала на съд лекар по обвинение в немарливо изпълнени ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...