Вторник, 22 Януари 2019
20
окт
 

Във вестниците: ДАНС в болници във Враца, финансирането на системата, недостигът на лекари

Петък, 20 Октомври 2017 | 09:51:20


„Агенти на ДАНС атакуваха две болници във Враца, а в проверката се включи и прокуратурата. В сряда екип на ДАНС нахлул първо в регионалната здравна инспекция, а агентите изискали документите, които засягат частната болница „Вива медика&rdqu

„Агенти на ДАНС атакуваха две болници във Враца, а в проверката се включи и прокуратурата. В сряда екип на ДАНС нахлул първо в регионалната здравна инспекция, а агентите изискали документите, които засягат частната болница „Вива медика” и МБАЛ „Христо Ботев”, съобщава днес „24 часа”.

„Проверяващите останали до края на работния ден в сряда, а вчера продължи преснимането на оперативната документация за двете болници”, допълва изданието и припомня: „За подобна проверка се заговори още преди две седмици, докато течаха протестите на лекари и сестри пред врачанската болница заради тежкото й финансово състояние. Тогава на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване министър Николай Петров заяви, че врачанската областна болница е ръководена зле. Пациентите са били препращани към частни болници, които са на територията на държавното здравно заведение.”

„Стандарт” разговаря с лекаря, удостоен с наградата „Лекар на годината” на тазгодишната церемония на БЛС. Според лицево-челюстния хирург доц. Николай Янев, който работи и у нас, и във Великобритания, структурирането на финансирането на нашата здравна система е абсолютно порочно. „Клиничните пътеки обединяват хирургични процедури, които са изключително различни, но ги заплащат на една и съща цена. Представете си, че отивате в един магазин, където държавата е разпоредила например всички млечни продукти да се продават на цената на млякото. Производителите на сирене и кашкавал ще кажат: Но себестойността на нашите продукти е много по-голяма. Държавата казва: Нас не ни интересува. И добавя: А ако в края на месеца сте изкарали 100 000 лева, ние ще ви дадем 60 000 - това са прословутите лимити за болниците. Няма как да се развива здравеопазването по този начин”, коментира доц. Янев.

„В английската НЗОК определена операция струва толкова, за колкото тя реално е оценена в съвременните условия на здравеопазване. НЗОК не заплаща в областта на лицево-челюстната хирургия никакви имплантируеми изделия. Т.е ако един човек си счупи част от лицето, самата пластина, с която трябва да фиксираме костните структури, струва 2-3 пъти повече от цената на цялата клинична пътека. За всички счупвания в областта на лицето има една-единствена клинична пътека. Т.е. ако човек си пукне носа, болницата ще получи същите средства, каквито ако лекува човек с изцяло изпочупено лице. От това произлиза стремежът да се създадат малки частни болници, които да лекуват само леките диагнози, за които ще получат същото финансиране. А университетските болници задлъжняват, лекувайки най-тежките и комплексни случаи”, отбелязва той и допълва: „На всички е ясно, че това не може да съществува по този начин, а то съществува вече 20 г. Голяма част от лекарите смятат, че огромни средства изтичат но неясни пътища. Ние работим в условията на непрекъснато недофинансиране, при положение, че 4-те милиарда лева, които се отпускат за здравеопазване, ако са разпределени по правилен начин, биха стигнали за доста повече неща. Ние нямаме алтернатива на НЗОК във финансирането, говорим за монопол от толкова години.”

„Монитор” пък се спира на особен случай на ”паралелен износ” на лекарства. „Паралелният експорт на животоспасяващи лекарства не се случва само чрез складове и аптеки. Макар и в много по-малък брой сравнение с останалите схеми, скъпоструващи медикаменти се изнасят в чужбина, най-често в европейски държави, и от пациенти, на които са им изписани. Такъв е случая на доказано хронично болен пациент в столицата, разказват доктори пред „Монитор”. Той две години взима чрез специален протокол лекарства, които изнася за Германия. Медикаменти с висока стойност задължително се отпускат и заплащат от здравната каса. Това се случва чрез протокол от лекарска комисия от специалисти на всеки шест месеца след серия от изследвания и прегледи. След две години лечение без подобрение лекарите се усъмнили. След известно време пациентът сам признава пред тях, че не взима предписаните хапчета, а ги изпраща в Германия. Със спечелените евро той изхранвал семейството си. Лекарското съсловие смята, че въпреки силния контрол от страна на здравната каса случаят не е единичен”, пише вестникът.

„Телеграф” засяга темата с недостига на лекари унас. „Всеки втори млад лекар отлита в чужбина, алармираха от Българския лекарски съюз в навечерието на вчерашния празник на гилдията.

Всяка година издаваме около 500 удостоверения за работа в чужбина. Тази бройка съответства на 90% от завършващите, отчете пред „Телеграф” д-р Галинка Павлова, зам.-шеф на БЛС. Тя уточни, че реално заминаващите да работят зад граница са около 60%”, четем в изданието.

„Тревожното е, че отлитат и много утвърдени вече специалисти. Заминават повече, отколкото завършват, коментира д-р Павлова. Нещата са твърде стряскащи. В момента сме в криза и за съжаление в близките години ще бъде катастрофа, предупреди тя. Зам.-шефът на БЛС посочи, че има дефицит на специалисти от определени специалности - анестезиолози, патоанатоми, съдебни медици, хирурзи. В близките 5 години те могат да изчезнат. Затова от Българския лекарски съюз призовават за национална политика за управление на кадрите в здравеопазването, в това число на доходите. Ако не се повишат парите за здравеопазване не можем да предложим достойно заплащане и кадрите ще заминават, каза д-р Павлова”, допълва всекидневникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
8#ys


Още новини
Финална тестова процедура на е-системата за лекарствата започва МЗ
21.01.2019 16:53:39

Финална тестова процедура на е-системата за лекарствата започва МЗ

Министерството на здравеопазването стартира финална тестова процедура на Електронната система за ...

Вашата хуманна специалност носи заряда на надеждата, че няма невъзможни неща
21.01.2019 16:28:01

Вашата хуманна специалност носи заряда на надеждата, че няма невъзможни неща

„От свое име и от името на целия Управителен съвет на Столична колегия на БЛС Ви поздравява ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...