Четвъртък, 13 Декември 2018
13
юни
1
 

Във вестниците: Върната оставка, лични данни, болница с подобрени финанси

Сряда, 13 Юни 2018 | 09:30:15
1

„Социалният министър Бисер Петков, който в понеделник подаде оставка, остава на поста си. „Винаги сме работили прекрасно със семействата на деца с увреждания и заради исканията им оставям Бисер Петков като министър на труда и социалната пол

„Социалният министър Бисер Петков, който в понеделник подаде оставка, остава на поста си. „Винаги сме работили прекрасно със семействата на деца с увреждания и заради исканията им оставям Бисер Петков като министър на труда и социалната политика”, заяви пред журналисти в Измир премиерът Бойко Борисов”, пише днес „Стандарт”, като припомня: „Завчера премиерът прие оставката на Петков, който обявил, че не може да се справи с протестите на майките на деца с увреждания”.

„Съдбата ми като министър зависи от това какво ще можем да направим за хората с увреждания, коментира Бисер Петков пред журналисти. Надявам се да имам необходимата подкрепа от страна на правителството и на премиера, това е смисълът да остана и да продължа работа като министър, допълни той. Петков посочи, че продължава работата по исканията на майките на деца с увреждания”, допълва още изданието.

„До петък ще кажем приемаме ли законопроекта за личната помощ или не”, съобщи той. По думите му това е и искането на премиера, затова той ще продължи с още по-големи усилия да работи в тази посока. Резултатът обаче, според Петков, зависи не само от социалния министър, а и от финансовия и от премиера”, пише също така ежедневникът.

„24 часа” се спира на въпроса с новия регламент за личните данни, засягащ лекарите. „Гражданите често имат необходимост, но и интерес личните им данни да бъдат обработвани, обясняват експерти. Наскоро се е появила практиката лекарите да искат съгласието на пациент да му бъдат обработвани личните данни. Това обаче се оказва несъвместимо с правилата на регламента. Причината е, че лекарите в България действат съгласно Закона за здравето. Там има специален ред, те са длъжни да обработват данните, за да предоставят здравните услуги. Няма как пациент да бъде обслужен анонимно без да се знае информация за здравословното му състояние, обясниха специалисти пред „24 часа”, четем във вестника.

„Медицинските данни са чувствителни, те са отделна категория в регламента и трябва да се пазят по-специално. Най-вече от гледна точка на информационна сигурност. Тежестта им е върху системите, с които работят лекарите, а не самите лекари.

„Да, те се водят в ролята на администратор, но основната тежест, не правна, а организационна, техническа е в софтуера”, казват експерти”, допълва изданието.

„Здравни кабинети вече предлагат на пациентите да получат амбулаторни листове от прегледите или резултатите от изследванията само на хартия, без да им ги съхраняват, казаха читатели на „24 часа”. В единия от случаите лекарят казал на пациентката, че не може повече да съхранява данни, защото не се е регистрирал по еврорегламента и няма право да обработва лични данни. Част от докторите дори изтривали досегашната събрана информация”, разказва публикацията.

„Според експерти до подобна практика се е стигнало заради неправилни съвети от юристи или консултанти. Те са категорични, че работата на лекарите не е да се занимават с юридически въпроси. Освен това било редно документи да се попълват на регистратура, а не в самия кабинет”, уточнява всекидневникът.

„Монитор” пък съобщава за болница, закупила автомобили за обслужване на хората на хемодиализа. „Два нови автомобила, които ще обслужват пациентите на хемодиализа в региона, закупи Общинската болница във Велинград. Специализираните автомобили са закупени по решение на Общинския съвет в курорта на лизинг и за тях е била обявена обществена поръчка за 40 000 лева. В отделението по хемодиализа във велинградското лечебно заведение се обслужват пациенти, които трябва да бъдат транспортирани по тежките маршрути Сърница - Медени поляни и Юндола - Аврамово - Чолаково Кръстава и затова новите автомобили са повече от необходими за нуждите на болницата”, пише вестникът и допълва: „Здравното заведение в курортния град, което приема болни от целия район, включително и от Якоруда и Разлог, е подобрило финансовото си състояние. Просрочените задължения от 1 млн. и 600 хил. лв. вече са намалели почти на 50 на сто, след като ръководството на общинската болница е успяло да сключи временни споразумения с доставчиците. Подобрени са и битовите условия в стаите в лечебницата, където има обособени и ВИП стаи”.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
weFR

Гост 13.06.2018 09:57:43

Нали разбирате , че за да има пари за истинските инвалиди , трябва да игнорирате фалшивите . Не да ги пратите в затвора , а само да ги спрете - да направите нещо минимално в правилната посока , защото иначе това правителство ще се окаже най - безпомощното и безсмислено .


Още новини
БПЦ постави редица условия, за да подкрепи трансплантациите у нас
12.12.2018 17:07:22

БПЦ постави редица условия, за да подкрепи трансплантациите у нас

Българската православна църква - Българска патриаршия дава благословение за извършване на транспл ...

МЗ предлага изменения в Наредбата за профилактичните прегледи и диспансеризацията
12.12.2018 16:49:12

МЗ предлага изменения в Наредбата за профилактичните прегледи и диспансеризацията

Задължението на общопрактикуващия лекар при лице с рискови фактори за развитие на сърдечносъдови ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...