Сряда, 21 Октомври 2020
27
юли
2
 

Във вестниците: Вижданията на бъдещия управител на НЗОК, вижданията на БЛС за бюджета

Четвъртък, 27 Юли 2017 | 10:16:19
2

Очаквано, основните теми в днешния печат са свързани с изслушването на единствения кандидат за шеф на НЗОК и представения от лекарския съюз бюджет за 2018 г. „Промени, които да подобрят поне в известна степен начина на работа в болниците,

Очаквано, основните теми в днешния печат са свързани с изслушването на единствения кандидат за шеф на НЗОК и представения от лекарския съюз бюджет за 2018 г.

„Промени, които да подобрят поне в известна степен начина на работа в болниците, замисля единственият кандидат за управител на здравната каса проф. Камен Плочев, предложен от ГЕРБ. „Трябва да се преработят алгоритмите на клиничните пътеки в болничната помощ. Сега по една пътека се отчита една болест, а възрастните хора боледуват не от една болест и по една пътека, а по магистрала от пътеки”, обяви при представянето си в парламентарната здравна комисия Плочев, който иначе е специалист по инфекциозни болести, СПИН и биологични оръжия. „В момента плащаме за бутикова стока, а получаваме стандарта от пазара на „Илиянци”, описа положението в болничната помощ той”, пише „Сега”.

„Поне най-фрапиращите пропуски ще бъдат преработени заедно с лекарския съюз, националните консултанти по специалности и консултанти на НЗОК, допълни Плочев. Той даде пример и с инвазивната кардиология: „Много пари се печелят от пороци и нещастие, възниква въпросът някой злоупотребява ли със здравето на българина. Ако намалим цената на някои пътеки, подозирам рязко подобряване на здравния статус на хората. Не че няма нужда от инвазивни услуги, просто количеството им е смущаващо. В медицината е нужен и морал”, цитира вестникът проф. Плочев.

„Според проф. Плочев контролът върху лекарите трябва да бъде не само документален и последващ, а и внезапен, като в групите участват и съсловните организации, както и здравната каса, агенция Медицински одит" и НАП. Освен това той обяви, че ще настоява и за обществен контрол, като болниците трябва да публикуват данни за това пациенти с какви заболявания и с какъв резултат са лекували. "Лобистите в здравната каса трябва да знаят, че се кланям на един господ - закона и правилата, и няма да толерирам некадърност и корупция", каза Плочев и допълни, че има предвид под лобизъм различните клинични пътеки. "Здравната каса не плаща на консултантите лекари за експертиза, а би трябвало да го прави. Значи плащат лобистите", коментира той”, четем пък в „Капитал Daily”.

Изданието се спира и на поставените от някои депутати въпроси към проф. Плочев. „Проф. Георги Михайлов от БСП коментира идеята за промяна в клиничните пътеки и попита дали би могла да се направи електронна борса за медицински изделия, които в момента гражданите плащат на различни цени в различните болници.

Проф. Плочев отвърна, че това ще направи здравното министерство по по-добие на електронната борса за лекарства”, пише вестникът.

„Д-р Нигяр Джафер от ДПС постави въпроса как здравната каса ще се справи с дефицита си от 300 млн. лв., които дължи на своите договорни партньори, а Плочев отвърна, че моли за една седмица, след като бъде избран, за да потърси съвместно с министерствата отговор на този въпрос.

Неволно от БСП направиха тест на бъдещия председател с въпроса на д-р Валентина Найденова. Тя попита законно ли е здравната каса да работи с частни болници и да им плаща публичен ресурс, какъвто са здравните вноски.

Кандидатът за управител отвърна, че видовете собственост са равнопоставени, че в частните заведения има много позитивни неща и че ако трябва да бъде регулиран броят им, това не трябва да се прави от здравната каса”, разказва изданието.

За пресконференцията, на която БЛС представиха своите разчети за Бюджет 2018, „Стандарт” пише: „3,855 млрд. лева да бъдат заделени за здравеопазване през 2018 г., предложи Българският лекарски съюз. Изготвените разчети са балансирани, като разходите отговарят на приходите. Съгласно разчетите, прогнозните приходи и трансфери в бюджета на НЗОК могат да достигнат 3 784 000 хил. лева, а има възможност да нараснат и до близо 3,9 млрд. лв. Така увеличението е в рамките на 330-402 млн. лева, изчислиха от БЛС. То ще дойде от повишените минимална работна заплата и здравноосигурителни прагове, променената вноска за сметка на държавата в размер на 5% за здравноосигурените лица, както и на по-успешната събираемост на здравноосигурителните вноски.”

„Искането ни не е каприз. Това е реална необходимост, която е постижима. Финансовите ресурси на държавата позволяват на българския народ да получи финансов израз на медицинската дейност - такава, каквато заслужава”, цитира ежедневникът председателя на БЛС д-р Венцислав Грозев.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
@e3f

Гост 27.07.2017 15:06:30

Тоя дядо преди да дрънка глупости, да прочете ЗЗО, НРД, ЗБНЗОК, ЗЛЗ и останалите актове, свързани с дейността на Касата. Внезапен конрол може да се прави и в момента, друг е въпроса, колко е ефективен. И жандармерията да включи, като няма читави контрольори, които знаят какво да търсят все тая. Левантин Занев чувам, че търсел топла вода в кабинетите например ...

Никодимчо 27.07.2017 14:21:37

„Според проф. Плочев контролът върху лекарите трябва да бъде не само документален и последващ, а и внезапен, като в групите участват и съсловните организации, както и здравната каса, агенция Медицински одит" и НАП" - айдеее, още един мераклия да трупа контролни органи! Лекарите са потенциални престъпници и мошеници, така ли?


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
1336 са заразените с COVID-19 вчера, 60 от тях са медици
21.10.2020 07:54:54

1336 са заразените с COVID-19 вчера, 60 от тях са медици

1336 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас за последното денонощие, при направени 11 505 ...

Маските на открито стават задължителни от четвъртък
20.10.2020 17:44:37

Маските на открито стават задължителни от четвъртък

Маските на открито стават задължителни от четвъртък. Това заяви министърът на здравеопазването пр ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...