Събота, 18 Август 2018
13
февр
4
 

Във вестниците: Болнични дългове, хомеопатия, търсени лекари и сестри

Вторник, 13 Февруари 2018 | 09:24:36


„Топболници в страната са натрупали борчове за близо 60 млн. лева от сложни операции. Сумите са за десетина години, установи проверка на „Монитор“. Някои от интервенциите са направени за първи път в рамките на страната и все още не са рутинни дори във водещи клиники зад граница. Независимо че Националната здравноосигурителна каса не ги поема, лекарите са предприели операциите, тъй като не са имали друг начин да спасят живота на своите пациенти”, четем днес в „Монитор”.

Изданието припомня няколко интервенции от последните седмици, които са стрували на съответните лечебни заведения много повече, отколкото НЗОК е платила за тях, и търси фонда за коментар.

„Касата няма механизъм, по който да плаща за сложни операции и интервенции, които се извършват за първи път у нас и не са утвърдени като рутинни по света, за да влязат по клинични пътеки. Това коментира в отговор за „Монитор“ говорителят на финансово-осигурителната институция Багряна Маркова. За разплащанията с изпълнителите на лечебна дейност, каквито са болниците, разполагаме с бюджет, гласуван от Народното събрание и Национален рамков договор, подписан между НЗОК и Българския лекарски съюз, и парафиран от здравния министър. Извън тези документи не можем да поемем никакви плащания, защото не е тайна, че финансовият ресурс на касата е ограничен, каза още Маркова”, пише вестникът.

Някои издания се спират на писмо с призив за прекратяване на обучението по хомеопатия. „Обръщаме се с призив за прекратяване на всички форми на обучение по хомеопатия във вашия университет.” Писмо с този текст разпратиха медици, биолози, химици, физици, общественици, академици и член-кореспонденти на БАН към ректорите на медицинските университети в страната”, съобщава „24 часа”.

„През последните 3 години в редица големи държави, а напоследък и в ЕС настъпи определена промяна на официалното отношение към хомеопатията - от търпимост и безразличие към активно неприемане и искания за ограничаване на разпространението на този неконвенционален и лъженаучен метод за лечение”, се казва в обръщението. В подписката са имената на бившия председател на БАН акад. Иван Юхновски, офталмологът акад. Петя Василева, акад. Богдан Петрунов, акад. Стефан Воденичаров, бивш председател на БАН, и др.”, допълва всекидневникът.

„Дума” пък преглежда обявите за работа, свързани със здравната система. „Бюрата по труда обявяват близо 100 свободни места за лекари и около 50 за медицински сестри и акушерки, става ясно от данните на електронната страница на Агенцията по заетостта. Бюрото по труда в Плевен е обявило свободно място за специалист по ендокринология и болести на обмяната с поне 5-годишен стаж. Предлаганото възнаграждение е 668 лв. От обявата става ясно, че работата е подходяща за трудоустроен. Работното място ще бъде свободно от 1 март т.г. Същата заплата се предлага и за лекар по обща и клинична патология от Бюрото по труда в Кирково. Бюрото по труда в Бургас обявява 5 свободни работни места за медицински сестри, а предлаганото месечно възнаграждение е 770 лв. Пак в Бургас търсят 11 спешни медици с 1470 лв. Работните места са свободни от 13 ноември м.г.”, пише вестникът и продължава: „Лекари във филиалите за спешна помощ търсят в Ябланица и в Троян (трима) от Нова година, четирима в Добрич, двама в Сливен.

Силистренското Бюро по труда е обявило 10 лекарски места за заплата от 1180 лв. От 14 декември 2017 г. в Казанлък са обявени 10 места за специалисти по кардиология, пневмология и фтизиатрия, ортопедия и травматология, клинична хематология, физикална и рехабилитационна медицина, нефрология, педиатрия, ендокринология и болести на обмяната, УНГ. Там от 14 декември се търсят и 5 медицински сестри”.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
wVYf

БЛС-Въоръжено Крило 13.02.2018 13:13:47

Мда до момента хомеопатията официално са я изхвърлили в изявления ма научните среди в САЩ,КАНАДА, АВСТРАЛИЯ, ЯПОНИЯ даже РУСИЯ. : www.the-scientist.com/?articles.view/articleNo/39703/title/Australia-Officially-Debunks-Homeopathy/ ; www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/japans-medical-authorities-slam-absurd-homeopathy-2066227.html. Всеки ден виждаме тотално влошени пациети от хомеопатски измислици, все пак внушението в доста случаи няма как да помага. Ама важен е бизнесът със светена вода да процъфтява. А пък германците с техния Хомеопатен съюз доста съществено разклащат доверието на много хора в тази иначе талантлива технологична нация , която няма манталитета да се занимава с тъпотии

az 13.02.2018 11:42:35

Ха-ха,ендокринолог за 668 лв. Сложете една нула отзад и ще имате.

Гост 13.02.2018 13:23:34

По-скоро ще се зачеркнат с 'лястовичка' в списъка на пукналите отколкото да сложат още една нула към заплатите на лекарите. А медицинският персонал по-скоо ще улучи три шестици в три поредни тиража от тотото, отколкото да доживее нормални заплати в тази дупка. Затова не се майте -още няма изходни визи ,няма минни полета през границата ,граничари не стрелят от вишките, нито разпределение в Странджа Сакар. а и на 60 години взимат лекари в нормалната част на ЕС, където този труд се цени.

Лекар 13.02.2018 09:39:54

Търсенето на лекари и друг медицински персонал е по-голямо от обявеното защото заведенията не могат да им предложат адекватно заплащане за труда!Вижте как е в Полша-за специализанти започват със 700-800 евро!


Още новини
Нов случай на нападение над медицинска сестра
18.08.2018 11:05:48

Нов случай на нападение над медицинска сестра

Медицинска сестра от Спешното отделение в областната болница във Велико Търново е била нападната ...

Научни доказателства за намален риск: Токсикология на системи
18.08.2018 10:12:49

Научни доказателства за намален риск: Токсикология на системи

Общ преглед В света има близо 1 милиард пълнолетни пушачи. Пушенето прич ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...