Четвъртък, 24 Януари 2019
25
окт
1
 

Във вестниците: Болнични, НЗОК на съд, хирург на съд

Сряда, 25 Октомври 2017 | 09:52:57
1

Темата за болничните листове днес е основна за всички вестници. Изданията отразяват подробно всички срещи изказвания от вчерашния ден, свързани с проблемите около нея. „Замразява се идеята първите 3 дни болнични да се плащат само наполовина от ра

Темата за болничните листове днес е основна за всички вестници. Изданията отразяват подробно всички срещи изказвания от вчерашния ден, свързани с проблемите около нея. „Замразява се идеята първите 3 дни болнични да се плащат само наполовина от работодателя. Предложението, което разбуни бизнеса и синдикатите, бе стопирано от премиера Бойко Борисов за два месеца. През това време комисия от медици и полиция да напрвят проверки на лекари за фалшиви болнични, разпореди той. Здравното министерство пък ще трябва да подготви промени в нормативните документи за наказания на лекарите, които ги издават”, пише „24 часа”.

„Фалшивите болнични ощетяват всички, в Полша за това отнемат правата на лекаря. Ангажирали сме всички сили на полицията”, заяви Борисов преди вчерашното заседание на правителството. На него той бе повикал шефа на НОИ Ивайло Иванов да обясни пред министрите предложението за намаляване на обезщетението за болнични.

Трябва да направим така, че да не пострадат реално тези хора, които са болни, заради тези, които мамят, заяви още Борисов”, допълва изданието и цитира статистиката, представена от Ивайло Иванов пред правителството, според която за последните 6 години болничните листове са нараснали с 60% - от 1,9 млн. на 3 милиона годишно.

Вестникът се спира и на контрола върху лекарите по отношение на болничните. „Медицински специалист, който издаде болничен лист в нарушение на нормативно установените изисквания, се наказва с глоба от 1000 до 3000 лв. При повторно нарушение санкцията е от 4000 до 10 000 лв. за съмнение в издадения болничен лист. Това е разписано в Закона за здравето.

Контролът върху лекарите, които издават болнични, се осъществява от няколко нива - шефа на лечебното заведение, лекарските консултативни комисии, НОИ, здравната каса, която плаща за дейността по експертизата на работоспособността.

При съмнение за фалшив документ сега работодателят може да обжалва издадения от лекар болничен лист пред лекарската консултативна комисия в 14-дневен срок.

Експертите имат 10 дни да решат дали работникът е наистина болен. Ако шефът обаче все още има съмнения, той може да го обжалва пред ТЕЛК или пред нова комисия.

При установено нарушение регионалният съвет отменя обжалваното експертно решение, а работоспособността се установява с повторната експертиза”, четем във всекидневника.

„Труд” се спира на поетите от МЗ ангажименти по темата. „Повече регулация и засилен контрол в процеса на освидетелстване на действително болните пациенти, обещаха от здравното министерство. „Ще променим, където е необходимо наредбите”, увери проф. Николай Петров. Здравният министър подчерта, че се наблюдават райони със засилено издаване на болнични листове, фирми, чиито служители при изпадане на фирмата в неплатежоспособност изведнъж се оказват масово с болнични и други ситуации, които водят до сериозен ръст на разходите на общественото осигуряване и трябва да се предприемат спешни действия”, пише изданието.

Няколко вестника отразяват проблемите в поредната болница у нас – тази в Димитровград. „Димитровградската болница „Св. Екатерина” ще съди НЗОК заради заработените и неизплатени надлимитни средства, съобщи кметът Иво Димов. Той увери, че общинската администрация ще съдейства на болницата за делото. По думите на управителя д-р Матей Матеев НЗОК дължи на болницата около 150 хил. лв. В същото време около 200 хил. лв. са необходими за изплащане на пълните заплати на персонала”, четем в „Дума”.

„Завчера заетите в болницата заявиха с открито писмо до кмета, общинския съвет, МЗ, омбудсмана и медиите недоволството си, че от 2015 г. до момента получават процент от трудовите си възнаграждения. Управителят съобщи, че договорът му за управление е изтекъл в края на юли и на 20 октомври е депозирал заявление, че не желае повече да заема поста”, припомня публикацията и цитира кмета на града, според положението в димитровградската болница не е много по-различно от това на други общински в страната. „Ако не се вземат мерки на централно ниво и не се увеличи лимитът, едва ли положението в бъдеще ще е по-различно”, коментира той.

Часовият вестник пък съобщава за дело срещу хирург от Сливен. „Окръжната прокуратура в Сливен предаде на съд хирурга от местна частна болница Васил. П. по обвинение, че поради немарливост е причинил смъртта на пациентката си Красимира С. от сливенското село Сотиря. 46-годишната жена починала на 22 март 2013 г., а делото веднъж вече било връщано. Според обвинението докторът е нарушил правилата на работа с уреда за лапароскопия троакар. Въпреки неизправностите продължил да натиска, пробил артерия и жената починала от масивна кръвозагуба”, информира всекидневникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
QtqE

Dr_Doolittle 25.10.2017 18:07:28

Най-добре докторите изобщо да не издават болнични листове , а всеки пациент да отива при Цецо Физкултурника или при старшинката Петров завеждащ гарнизонното здравеопазване , като освидетелстваното лице бъде разсъблечено и изшляпано едно яко с мокър парцал по задника и да бъде високо и ясно произнесено за протоколчика - ГОДЕН или НЕГОДЕН за работа. .... Ха-ха-ха,...


Още новини
Е-системата за проследяване на лекарствата стартира тестово през февруари
23.01.2019 16:51:40 Надежда Ненова

Е-системата за проследяване на лекарствата стартира тестово през февруари

Електронната система за проследяване на лекарствата ще стартира тестово през февруари. Това съобщ ...

Готовността на България за системата за верификация е съизмерима с тази в ЕС
23.01.2019 16:32:52 Надежда Ненова

Готовността на България за системата за верификация е съизмерима с тази в ЕС

Изпълнителната агенция по лекарствата и Министерството на здравеопазването нямат за цел да създав ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...