Сряда, 19 Юни 2019
10
май
4
 

Във вестниците: Арест на служители на РЗОК, критерии за избор на болници, проблеми във Враца

Четвъртък, 10 Май 2018 | 09:10:13
4

Очаквано вчерашният арест на петима души в Пловдив е във фокуса на медийното внимание. „Публично закопчаване с белезници и описване на пачки с банкноти на улица в Пловдив вчера почти повтори ареста на кметицата на столичния кв. „Младост&rdq

Очаквано вчерашният арест на петима души в Пловдив е във фокуса на медийното внимание. „Публично закопчаване с белезници и описване на пачки с банкноти на улица в Пловдив вчера почти повтори ареста на кметицата на столичния кв. „Младост” Десислава Иванчева.

5-има бяха задържани за подкуп, двама са от регионалната здравна каса”, четем в „24 часа”.

„Няколко патрулки с вой на сирени спрели по обед автомобил на ул. "Ген. Данаил Николаев". В него пътували служителите от РЗОК.

По неофициална информация арестуваните са д-р Иван Деспотов, шеф на медицинското направление, и колегата му Владимир Манев от аптечния отдел.

Според очевидци от колата им са извадени голямо количество найлонови торби с банкноти, както и две куфарчета. От прокуратурата съобщиха, че е образувано досъдебно производство за корупция в касата и обещаха подробности за схемата в четвъртък”, разказва вестникът.

„Подкупните чиновници били наблюдавани от няколко месеца. Разследващите описвали купюрите на улицата, както бе и при ареста на Иванчева. Двамата служители на касата прекарали близо час на улицата с белезници”, отбелязва публикацията.

„Има досъдебно производство, което е наблюдавано от окръжна прокуратура в Пловдив. В момента извършваме процесуално-следствени действия, претърсвания и т.н.”, каза зам. окръжният прокурор на Пловдив Галин Гавраилов”, допълва „Монитор”.

Ежедневниците се спират и на приетата вчера наредба за критериите, по които НЗОК ще сключва договори с Касата. „Болниците, които имат спешно отделение, детска клиника и осигуряват добро качество на лечението, ще имат предимство при сключването на договори за финансиране от Националната здравноосигурителна каса.

Това предвижда наредба за избора на болници, с които НЗОК да сключва договори”, пише „24 часа”.

„Всяка болница ще бъде оценявана от комисия на районната здравна каса и ще бъдат сключвани договори с тези, получили най-много точки, предвижда наредбата.

Ограничението за сключване на нови договори ще се спазва в областите, в които има липса на легла в болниците спрямо определените от националната здравна карта лимити”, допълва изданието.

„Труд” посочва: „В приетата наредба обаче има редица неясноти. Един от основните проблеми е фактът, че тя се основава на два документа, които все още не съществуват: Националната здравна карта и система за оценка от страна на пациентите”.

Вестниците пишат и за поредния проблем във врачанската болница. „Болницата във Враца остава без спешно отделение, защото няма кой да поеме дежурствата. За това алармира шефът му д-р Тихомир Донов в рапорт до новия шеф на потъналата в дългове многопрофилна болница Евгени Любенов. Сигналът е изпратен също така до здравния министър, губернаторът и кмета на общината”, четем в „Монитор”.

„В Регионална здравна инспекция и Районна здравно осигурителна каса във Враца пък е получено писмо от изпълняващия длъжността директор в оставка Орлин Цветков. Той алармира здравните власти, че не само спешното, а и още четири отделения в МБАЛ „Христо Ботев” са на път да затворят. Става дума за хирургията, реанимацията, образната диагностика и клиничната лаборатория. Цветков моли за помощ и изтъква, че отделенията работата в отделенията е застрашена заради „лошото финансово състояние, излизането на отпуск на лекари, медицински и немедицински персонал и невъзможност за попълване на графиците за дежурства”, информира материалът.

Някои издания отразяват и новината от Надзорния съвет на НЗОК. „След години умуване и разправии между родители и лекари, най-накрая е в сила елементарна промяна, с която ще се улесни извиняването на отсъствия по болест в училище. От 1 май е факт промяната, с която извинителните бележки за учениците се генерират автоматично в амбулаторния лист от прегледа, обяви председателят на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева”, пише „Сега”.

„Доскоро общопрактикуващите лекари искаха такса за издаване на бележките за извинение на отсъствията, тъй като този документ не е регламентиран в договора им със здравната каса и не им се плаща издаването му. Таксата варира между 3 и 5 лв., тъй като всеки лекар си я определя сам, има и общопрактикуващи, които не искат пари за бележки”, припомня вестникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
fTcW

ДР 10.05.2018 11:38:15

И как ще се генерира новата извинителна бележка на амбулаторен лист за деца след като това е промяна на образец първичен документ по Рамков договор която не е договорена???

Гост 10.05.2018 21:10:58

Рамков договор ли?! Не разбрахте ли вече, че това е една жалка бутафория, която все по-трудно прикрива чиновническата вакханалия на подобието касово!

Гост 10.05.2018 09:39:56

Районните каси щели да оценяват болниците. Как? Като тези от Пловдив ли?

Гост 12.05.2018 14:00:26

Не се притеснявай, РЗОК -та от години работят в симбиоза с МОБАЛ-ите и частните болници перфектно. Ти на мен, аз на теб и така до края на света..............................


Още новини
НЗОК няма основаниe да отказва плащане за външни консултанти в болниците
19.06.2019 17:48:37 Надежда Ненова

НЗОК няма основаниe да отказва плащане за външни консултанти в болниците

От 1 юни влизат в сила новите цени на клиничните пътеки, които касая ...

Двойно са намалели болните от туберкулоза у нас за 10 години
19.06.2019 17:02:04

Двойно са намалели болните от туберкулоза у нас за 10 години

Заболеваемостта от туберкулоза е намаляла от 38 на 100 000 през 2008 г. до 18,4 на 100 000 през 2 ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...