Понеделник, 06 Април 2020
19
юли
2
 

Във вестниците: Агресия срещу медици, планове на министъра, закъсали болници

Сряда, 19 Юли 2017 | 09:41:28
2

„Шумно рекламираните от прокуратурата мерки за защита на лекарите едва ли ще доведат до превантивен ефект върху агресивните пациенти и до по-тежки наказания за биячите на медици. Ден след като главният прокурор Сотир Цацаров се срещна със здравни

„Шумно рекламираните от прокуратурата мерки за защита на лекарите едва ли ще доведат до превантивен ефект върху агресивните пациенти и до по-тежки наказания за биячите на медици. Ден след като главният прокурор Сотир Цацаров се срещна със здравния министър Николай Петров и лансира идеята специални дежурни прокурори да са на разположение при нападения на лекари, за да се ускори разследването и наказването на извършителите, стана ясно, че на практика почти нищо няма да се промени”, пише днес „Сега”.

„Всъщност на лекарите от спешните центрове по места ще бъде раздаден телефонът на дежурния прокурор, показа проверка на „Сега”. Ще бъдат определени и конкретни прокурори, които да разследват делата срещу медици. Те обаче няма да дежурят постоянно в прокуратурата, а просто такъв тип дела ще се разпределят само на тях. Специално обучение не се налага, тъй като тези посегателства не са сложни престъпления, обясниха от прокуратурата”, уточнява вестникът.

„Идеята е лекарите да могат да се свържат с прокурора при нападение. На практика така медиците ще могат да прескочат тел. 112, където само приемането на сигнала отнема няколко минути, а след това трябва да се чака предаването до полицията и прокуратурата. Това може да ускори започването на разследването. За да бъде арестуван биячът обаче, трябва да се викне полиция”, четем още в изданието.

„Абсурдното е, че прокурорите вече ще инструктират жертвите как да се грижат за доказателствата за престъплението - нещо, което изобщо не е тяхна работа, а на полицията”, отбелязва ежедневникът.

Някои вестници се спират на интервюто на здравния министър проф. Николай Петров от вчера. „Здравният министър Николай Петров си определя три цели, които да постигне по време на мандата си: въвеждане на електронно здравеопазване, на стандарт за управление на лечебните заведения и мерки за подобряване ситуацията на лекарите. Стандартът се очаква да се въведе до края на годината, а електронното здравеопазване ще отнеме повече. Това обяви самият той в сутрешния блок на Би Ти Ви. Посочи, че въвеждането на електронното здравеопазване, за което се говори повече от 10 години, ще струва около 12 - 15 млн. лв.”, четем в „Капитал Daily”.

„Стандарт” пък избира като акцент състоянието на някои болници. „Университетската болница в Стара Загора и тази в Ловеч са най-задлъжнелите и намиращи се в лошо състояние. Критична е ситуацията и в клиниката в Дупница, където "ситуацията била срамна". Това стана ясно от думите на здравния министър проф. Николай Петров пред бТВ”, пише вестникът.

„Според него не работещите там медици, а мениджмънтът е виновен за това и всеки, престъпил закона, ще бъде клиент на прокуратурата. Проф. Петров обясни, че министерството не е в ролята на спасител. По думите му тези болници са общински и те са приоритет на съответния местен общински съвет”, допълва изданието.

„Монитор” пък съобщава за пореден случай на агресия срещу медици, този път вербална. „Вбесен пациент е псувал и ругал медиците в спешното отделение на МБАЛ-Хасково в неделя. До физическа саморазправа не се е стигнало, но е имало серия от заплахи и обиди”, четем в ежедневника.

„Около 2.30 часа в неделя мъжът започнал да ругае първо медицинската сестра и санитарката. След това гневът му се прехвърлил и към дежурния лекар. "Заради такива като вас бият докторите навсякъде", изсъскал в яда си пациентът. Когато от спешното се обадили в полицията, той скочил и избягал”, разказва материалът.

„Междувременно в МБАЛ-Хасково започна поставянето на допълнителни камери за видеонаблюдение в коридорите пред спешното отделение. Камери за пръв път ще бъдат монтирани и в шоковата зала”, информира публикацията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
%8nW

Гост 19.07.2017 12:37:37

Петров Старшинката само театралничи как пази лекарите, ще ми дава телефона на прокурора, а зашо не и на жена му да се оплачем. Ето как ]е протича диалога - Лекарят : - Ало, прокурора ли е ? Днес ни биха. Прокурора: - Мда, записвам си. По кой член ви биха да повдигнем обвинение.

Истината 19.07.2017 10:02:42

Професор Богов:„В голяма степен медиите имат заслуга за това. Те не отразяват достатъчно успехите на българските лекари, но за сметка на това всяка лекарска грешка е широко огласявана и то в продължение на дни“. Абсолютно вярно! Избуялата агресия и постоянни побоища над медиците са логично продължение на мръсната добре платена и координирана медийна кампания, водена от години срещу тях, с негласната подкрепа на управляващите МУТРИ! Много ми е интересно, щo няма сега ентусиазирани футболни агитки и колони бодри, патриотично настроени рокери, да манифестират пред РПУ-то и Съда и да настояват за справедливи присъди за биячите на лекари и сестри? Защо няма? Защото КУКЛОВОДИТЕ им не са ги насочили.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Иван Маджаров: Изплащането на 85% от прогнозната дейност ще даде спокойствие на колегите
06.04.2020 18:15:27 Надежда Ненова

Д-р Иван Маджаров: Изплащането на 85% от прогнозната дейност ще даде спокойствие на колегите

Днес БЛС и НЗОК подписаха нов Анекс към НРД 2020, с който беше регламентиране плащането на ле ...

Двама лекари, фелдшер и 4 медицински сестри в ЦСМП-София са с положителна проба за COVID-19
06.04.2020 17:53:00

Двама лекари, фелдшер и 4 медицински сестри в ЦСМП-София са с положителна проба за COVID-19

Двама лекари, един фелдшер и 4 медицински сестри са спешните медици от ЦСМП-София с положителна п ...
Актуална тема
Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...