Вторник, 22 Януари 2019
17
окт
 

Д-р Ангел Кунчев:

Всяка година 2-3000 души у нас умират от грип

30 000 пък се заразяват с варицела

Вторник, 17 Октомври 2017 | 10:56:10


Имунизационният календар може да бъде променен през 2018 г. Към него трябва да бъде добавена ваксина срещу варицела и да бъдат премахнати част от имунизациите срещу туберкулоза. „Броят на заразените с варицела в България е твърде голям. Всяка год

Имунизационният календар може да бъде променен през 2018 г. Към него трябва да бъде добавена ваксина срещу варицела и да бъдат премахнати част от имунизациите срещу туберкулоза. „Броят на заразените с варицела в България е твърде голям. Всяка година се разболяват между 20-30 000 души“, обоснова предложението на експертната група пред БНТ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Той отново подчерта колко е важна имунизацията и срещу грипа. „Най-важното е не човек въобще да не се разболее, а да се избегнат тежките усложнения. Всяка година грипът отнася 2-3 000 души във възрастовата група 60-65 години и нагоре“, каза д-р Кунчев и допълни, че препоръката е ваксината да се направи октомври или ноември. „По-добре е да се прави на абсолютно здрав терен, защото хората често приписват всяко свое неразположение на имунизацията. Една ваксина предпазва не повече от година, година и половина“, каза още той.

Д-р Кунчев наблегна още, че изключително важно е избягването на видимо болни хора, защото при грипа хващането може да стане много лесно само от кашлица и кихане. СЗО предоставя четиривалентна ваксина, но очаквайки да се срещнем, с който и да е от А-щамовете, по-добре е  просто да се ваксинираме. С четиривалентната ваксина имаме пълна степен на защита.

„Мичиган“ и „Хонгконг“ са грипните вируси, които се очаква да ни атакуват тази година. "Мичиган" се очертава като класически протичащ грип и не се очакват изненади. Трудно е да се каже колко ще бъде интензивна епидемията. Това, в което специалистите сме единодушни е, че грипът е непредсказуем. Или ни изненадва с промяна в щама, или във времето на протичане, или в интензитета и предизвиканите усложнения“, каза д-р Кунчев. "Хонконг" пък се отличавал с рязко начало, висока температура, главоболие и болки в мускулите. При него най-силно изразено е чувство на отпадналост и е нужна почивка на легло поне 2,3 дни. Д-р Кунчев допълни, че очакванията са грипът да удари през януари.

„С нашия процент на имунизация не може да се повлияе на епидемията, тъй като едва 2-3% са ваксинирани срещу грип и това има значение само за тях. Те са предпазени, но няма как да повлияе на обществения имунитет. Това, с което най-често се сблъскваме като усложнения е тежко протичаща пневмония. Много трудно се хваща на слушалка и задължително трябва да се направи рентгенография“, допълни д-р Кунчев.

Наблюденията при децата пък най-често показват като усложнение бронхити и пневмонии, понякога има възпаление на средно и вътрешно ухо, а най-тежка фаза под 0.1% се засяга централната нервна система под формата на менингити и енцефалити.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
kPLy


Още новини
Лекарка осъди болница за неизплатени заплати
22.01.2019 14:28:50

Лекарка осъди болница за неизплатени заплати

Алерголожката д-р Елисавета Кирилова  осъди дупнишката МБАЛ „Св. Иван Рилски” на ...

Финландските пациенти вече могат да си купуват лекарства с е-рецепта в Естония
22.01.2019 13:46:40

Финландските пациенти вече могат да си купуват лекарства с е-рецепта в Естония

От днес финландските пациенти са първите в ЕС, които могат да си купуват лекарства с е-рецепта в ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...