!
Неделя, 08 Септември 2024
15
апр
10
 

Доц. Манол Соколов:

Все повече лекари трупат опит в чужбина и после го прилагат в България

Неделя, 15 Април 2018 | 10:35:24 Надежда Ненова
10

Доц. Манол Соколов е роден през 1973 г. От тази година е назначен за доцент  към Катедра по хирургия на  Медицинския факултет в МУ-София. Хирург – шеф-екип / консултант в Клиника по хирургия „Проф. д-р Александър Станишев&rdqu
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Доц. Манол Соколов е роден през 1973 г. От тази година е назначен за доцент  към Катедра по хирургия на  Медицинския факултет в МУ-София. Хирург – шеф-екип / консултант в Клиника по хирургия „Проф. д-р Александър Станишев”, УМБАЛ”Александровска” ЕАД. Преподавател/лектор е по хирургия на български и чуждестранни (на български и английски език) студенти-медици V курс; стажант-лекари; студенти дентална медицина – III курс; студенти в Колеж по здравни грижи. От 2015г. до момента е началник на Комисия за контрол върху качеството, безопасността и рационалната употреба на кръв и кръвни съставки към УМБАЛ“Александровска“. От 2012 г. е главен административен лекар в Клиника по хирургия, УМБАЛ”Александровска”. От 2011г. е секретар на списание Хирургия, официален орган на Българско Хирургическо Дружество (БХД). През 1999 завършва ШЗО „Христо Ботев” Плевен – Организация и тактика на медицинското обслужване, Военно-полева хирургия, Военно-полева терапия и до 2003 г. е бил началник Медицинска служба в различни военни поделения. Пред Zdrave.net той разказа за учебника по хирургия, издаден от немското издателство „Шпрингер“, в чието написване е участвал и за пътя си в медицината.

 

Доц. Соколов, какво ви накара да изберете медицината?

Доста малък бях, когато се запалих. Брат ми, който е с две години по-голям от мен, беше опериран като дете от херния. Бил съм някъде 6-ти клас или по-малък. Когато се прибра от болницата, сестрите му бяха подарили някакви малки инструменти - пинсетки, ножички и аз започнах да си играя с тях и много ми хареса. След това завърших математическа гимназия с биологически и химически профил, където допълнително се подхрани интереса ми към това какво точно се случва в човешкото тяло. Започнах да посещавам приятели на родителите ми, които работиха в болница, все повече ми харесваше и затова и от рано знаех, че ще кандидатствам медицина. Подготвях се няколко години, успешно влязох в университета и там вече още от първата година знаех, че искам да стана хирург. Работата в аутопсионните зали, досега с анатомиятау още повече подхраниха интереса ми към чисто практическата хирургична дейност.

Написал сте учебник в съавторство с немски хирурзи. Кажете повече за него?

Това е работа на международен  екип, който се води от професори в университета в Кьолн. Те са гинекологичен екип и учебникът е основно насочен към проблематиката за отстраняване на матката при различни заболявания, както и оперативни интервенции с висока сложност, ориентирани към пространството на малкия таз. Главата, която аз написах е свързана с т. нар. екзентерация - комбинирано отстраняване на няколко органа от малкия таз. Доста сложна оперативна процедура, която е мултидисциплинарен проблем. Там се засичат функциите на оперативната гинекология и оперативната хирургия, в частност колопроктологията. Моят опит беше ориентиран към локално авансиралия ректален рак. Доста често в България, а и по света, той бива диагностициран в доста напреднала фаза на развитие, което е свързано с излизането на туморната формация извън рамките органа и злокачественото инфилтриране на околни структури и органи. Това води до необходимостта от отстраняване на тези органи в блок. Тази интервенция е тежка, дълга, свързана с технически трудности, носи своите рискове и има много, много технически нюанси в нейното изпълнение, както и мултидисциплинарен подход, свързан с пред и следоперативно намесване на лъчетерапия и химиотерапия. Огромен е учебникът от два тома, а моята глава е над 50 страници с илюстрации и схеми, а най-хубавото е, че е издаден от „Шпрингер“ - едно от най-реномираните в света издателства и за медицинска литература. Беше трудна задача, отне ми повече от две години, но накрая резултата е един хубав учебник, който е за ползване от лекари в цял свят. Има и електронно издание.

Казахте, че екипът е международен, от кои държави са другите учени?

Има германски, австрийски, професори от Великобритания, от Холандия и Швейцария - много сериозен екип. Всеки е написал различна глава и представя различни нюанси на тези заболявания. Аз имам практика в Швейцария и Холандия, а преди това в Израел и на база на публикациите ми и участията в международни конгреси и на тази база ме поканиха за автор в учебника.

Специализирал сте в няколко страни, какво си „взехте“ от тях?

Това беше много полезно за кариерата ми, не само от гледна точка на това да видиш как се работи, колко са добре материално и ресурсно обезпечени по всякакъв начин, работещите в болниците и в Швейцария, и в Холандия, и в Израел. От там научих много. Хареса ми много подхода, малките трикове, които са много полезни при всяка една оперативна интервенция. Точно как да подходиш, кое след кое да направиш и по какъв начин. Чисто практически много интересни приьоми научих от там.  Както и лапароскопската, миниинвазивната хирургия, която е една от основните  дейности на екипа на проф. Тодоров тук, в Александровска болница. Лошото е, че все повече млади хора за засегнати от рак на правото черво. Последните няколко случая са на 40-тгодишни пациенти с метастази. Все повече се подмладява тази диагноза и все по-често хващаме пациентите в напреднал стадий, но въпреки това правим всичко, което е възможно и мисля, че успяваме доста добре.

Каква е причината да изберете да работите в България?

Имало е моменти, когато съм бил изкушен да остана в чужбина. Начинът, по който се развива кариерата там в никакъв случай не е по-лесен, много усилия се искат. Имало е моменти, когато съм си го мислел, подкрепен и от съпругата ми разбира се, да емигрираме и да работим при други условия. В България обаче развитието на медицината и на хирургията в частност, условията, които ни се предоставят от ръководството  на болницата - ние сме Катедра по хирургия и сме водещо звено в цяла България, беше достатъчен довод да ме задържи тук. Освен това и преподавателската дейност също блазни. Така че достатъчно добрите условия и перспективи за развитие, както и добрият микроклимат на работа и отличния екип, който сме създали, са причината да остана. Успях да защитя дисертация успешно и спечелих конкурс за доцент. От друга страна възможността да участваме в международни научни форуми, както и в съответни курсове за квалификация в реномирани институции в Западна Европа, е много добре. Който иска може да посети такава институция, да поработи там, да почерпи опит и после да го приложи тук. Нещо, което много колеги правят.

А как се разтоварвате?

Нямам много време за релаксация, но ходя на фитнес и колкото мога да отделя време на семейството ми и детето ми - имам малка дъщеричка на 2 години, това е достатъчно релаксиращо. Заниманията с нея носят постоянно позитивни емоции. Иначе обичаме да пътуваме много и в чужбина, и в България. Това ми носи страхотно настроение.



Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
FAxj

Гост 16.04.2018 18:14:31

Защо сменихте снимката от вчера?

Мементо 16.04.2018 11:00:33

За доходите на мастит хирург,гинеколог,ортопед, немските колеги могат само да мечтаят. Корупция, контакти с фирми, отчисления от консумативи, рушветите от студенти, избор на екипи - 6 финансови потока пълнят езерото ! В Германия само заплата. Затуй се връщате.

Гост 01.05.2018 20:27:27

Е,ти се радвай че се връщат. Иначе да не изпаднеш в положението на Теодора в Бразилия.

Гост 16.04.2018 00:49:02

Изглежда измекяр като директора Ангелов. Къде е завършил медицина, споменава се само за ШЗО?

ц 15.04.2018 13:24:19

кви лекции ква преподавателска дейност в тая 2ра хирургия от 15те ( максимум ) лекции на лекарите 5ти курс я се проведат 5 лекции я не и на тия 5 лекции я се яват 10 студента от 80 на поток я не да не говориме че на упражненията никой не търси присъствие на студентите и на нито 1 асистент не му пука кво се случва с тия обучаващи се пълна пародия а тоя велик доцент къде го намериха не ми е ясно

Да знаеш 15.04.2018 17:47:48

Леко, леко, ще се пръснете от завист. "Преподавател/лектор е по хирургия на български и чуждестранни (на български и английски език) студенти-медици V курс; стажант-лекари; студенти дентална медицина – III курс; студенти в Колеж по здравни грижи."

Elf 15.04.2018 22:30:30

Kato gledam mrasnata mazilka na staiata zad nego i pra-istoricheskite kontakti napravo se prsnah ot zavist.A vrazkata kluchove deto mu visi na desnia palec napravo e super !Humorist !

Elf 15.04.2018 10:43:43

i koga te verbuvaha i koi ,drugariu zelen chorap?

Elf 15.04.2018 10:43:43

i koga te verbuvaha i koi ,drugariu zelen chorap?

Гост 15.04.2018 11:20:03

Комунистически троле, ,защо не пишеш на руский....?


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...