Вторник, 14 Август 2018
05
окт
 

Всеки пети българин страда от психично разстройство

В Европа 128 000 души годишно умират вследствие на депресия

Четвъртък, 05 Октомври 2017 | 15:27:46 Надежда Ненова


В България всеки пети страда от психично разстройство, а всеки седми – от депресия. Данните съобщи д-р Захари Зарков от НЦОЗА на пресконференция по повод старта на информационната кампания „Обещание за живот“ в подкрепа на хората с депресия.

„Според данни на СЗО около 300 милиона души в света страдат от депресия, а годишно се губят 1 трилион долара поради следствията на заболяването – изгубена трудоспособност, директни икономически загуби. За европейския регион това са 140 милиарда долара“, каза експертът на СЗО доц. Михаил Околийски.

Висок е и процентът на самоубийствата вследствие на депресия. „По данни на СЗО от 2015 г. България е в „златната“ среда. Страната ни има 61 суициден рейтинг, което означава 10,8 самоубийства на 100 000 души“, каза още доц. Околийски. Той обаче отказа да даде точни цифри, с мотива, че това би могло да поощри суицидните опити. „Приема се, че такива цифри са сензация, а не информация, която би могла да е полезна. През 70-те години, когато в Австрия е имало бум на хората, скачащи пред мотрисите в метрото, властите и медиите взели решение да спрат да съобщават за тези случаи. Резултатът е, че самоубийствените опити в метрото са намалели рязко“, припомни доц. Околийски. Той обаче уточни, че в света в резултат на самоубийства загиват между 800 000 и 1 млн. души. В Европа пък годишно умират 128 000 души.

20% или всеки пети българин е преживявал период на депресивно разстройство поне веднъж в живота си. Един от 20 обаче получава специализирана психиатрична помощ. „Най-важното е хората да знаят, че депресията се лекува. Има добри медикаменти, които не причиняват пристрастяване, има и нови психотерапевтични методи. Лекарствата не причиняват странични ефекти, единствено повишават нивата на хормона на щастието – серотонин“, каза д-р Румяна Динолова от НЦОЗА.

„Обещание за живот“ е информационна кампания, която започва днес и е в подкрепа на хората с депресия. Организатори са PR Care и група Der Hunds, с подкрепата на офиса на Световната здравна организация (СЗО) в България, Националния център за обществено здраве и анализи (НЗОЗА) и Club Terminal 1.

Конкретният повод е смъртта на фронтмена на групата „Саундгардън“ Крис Корнел, който отне живота си след концерт на 18 май 2017 г. „Тогава съпругата му обвини лекарствата за смъртта му, а не депресията, която е лекувал“, подчерта доц. Околийски.

Музиката е най-непосредствената форма, която може да стигне до душата на всеки един човек, било то по тъжен или по весел начин, затова и музикантите от Der Hunds се включват в кампанията с трибют на Крис Корнел.

Първият концерт на Der Hunds  ще бъде на 12-ти октомври в клуб „Терминал 1“ и ще продължи два часа. В паузите ще бъдат излъчени два образователни филма, подготвени от НЦОЗА за депресията и тежките психични разстройства. След участието им в Пловдив на 10-ти ноември следват концерти в Бургас, Варна и Велико Търново.

Der Hunds са рок банда с 14-годишна история. Вдъхновението за събирането на музикантите е първият албум на Audioslave с вокал Крис Корнел, излязъл през 2002 г., след като всички музикални критици смятаха, че гръндж музиката от Сиатъл е загинала. Фронтменът на групата Борислав Мудолов (Боби Косатката) често е наричан в музикалните среди българския Крис Корнел поради поразителната прилика в гласовете им.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
hVKJ


Още новини
Мотористи организират кръводарителска акция във Варна
14.08.2018 13:02:10

Мотористи организират кръводарителска акция във Варна

На 15 август от 10.00 до 14.00 часа в Районния център по трансфузионна хематология във Варна ще с ...

Отказът за сключване на договор в Карлово защитава живота и здравето на здравноосигурените
14.08.2018 12:04:22

Отказът за сключване на договор в Карлово защитава живота и здравето на здравноосигурените

„Становището на РЗОК Пловдив е на първо място, че проблемът се политизира и не следва да се ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...