Сряда, 23 Януари 2019
16
ноем
 

Всеки втори медик у нас е бил обект на някаква форма на агресия

Четвъртък, 16 Ноември 2017 | 16:15:48 Полина Тодорова


Всеки втори медик в България е бил обект на някаква форма на агресия. Тревожните данни бяха изнесени на кръгла маса в парламента, посветена на агресията в обществото. Припомняме, според изнесени преди време данни на БЛС, за последните шест годи

Всеки втори медик в България е бил обект на някаква форма на агресия. Тревожните данни бяха изнесени на кръгла маса в парламента, посветена на агресията в обществото.

Припомняме, според изнесени преди време данни на БЛС, за последните шест години присъдите за посегателства над медици са едва шест, въпреки големия брой на проявено насилие спрямо представители на съсловието.

„Агресията е навсякъде около нас. Тя е в семейството, в средата на обучение и в социалния ни живот“, заяви депутатът от здравната комисия проф. Георги Михайлов. Той посочи, че причините за това са свързани основно с липсата на образование, социалните неравенства, културно-етническите особености, както и нарастващото отчуждение между членовете на обществото.

От представен от него доклад стана ясно, че София е на четвърто място сред опасните градове в Европа, като преди нас са само Киев, Белград и Атина.

Националният консултант по психиатрия проф. Вихра Миланова представи основните причини и фактори за възникването на агресията в обществото сред които са възрастта, пола, гените, както и преживени в миналото психо-травматични събития, черепно-мозъчни травми, тежък физически и душевен дискомфорт, употреба на психоактивни вещества. Проф. Миланова беше категорична, че пълното премахване на агресията в обществото е невъзможно. Тя обаче подчерта, че е нужно да се работи в посока на нейното ограничаване и превенция спрямо подобни прояви. Като мерки в тази насока тя посочи работата с различни рискови групи, които да бъдат във фокуса на внимание на мултидисциплинарни екипи с различни експерти.

Председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев също се съгласи, че агресията в обществото ни става все по-голяма, но подчерта, че е нужно да се говори как конкретно и с какви мерки този проблем може да се тушира. „Може би е добре да си зададем въпроса има ли в обществото ни уважение към институциите и експертите“, посочи той, допълвайки: „Отговорът е – не.“ Д-р Грозев се съгласи също, че превенцията срещу агресията е от изключително значение. В тази връзка той припомни инициираната наскоро от съсловната организация кампания, насочена именно срещу насилието над медиците. Той припомни и предложението на лекарския съюз в учебните планове на студентите по медицина да залегне хорариум, ориентиран към отношенията лекар – пациент. Д-р Грозев отбеляза и голямата натовареност в ежедневието на медиците, която също би могла да е една от причините за възникването на напрегнати ситуации. „Лекарят в ПИМП, СИМП или в болниците няма време да си вдигне главата от документи и бумащина, вместо да може да проведе един спокоен разговор с пациента отсреща“, коментира той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
2S5s


Още новини
Системата на ТЕЛК трябва да се премахне
22.01.2019 17:16:29

Системата на ТЕЛК трябва да се премахне

Системата на ТЕЛК трябва да бъде премахната. Това заяви пред БНР Капка Панайотова от Центъра за н ...

И МБАЛ Добрич с нова апаратура за хемодиализа
22.01.2019 16:13:01

И МБАЛ Добрич с нова апаратура за хемодиализа

Седем нови хемодиализни апарата очаква Многопрофилната болница в Добрич до месец. Лечебното завед ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...