Понеделник, 21 Януари 2019
12
окт
7
 

Д-р Галинка Павлова:

Всеки втори български лекар – на възраст над 55 години

При общопрактикуващите медици процентът достига 60

Четвъртък, 12 Октомври 2017 | 12:31:59 Полина Тодорова
7

Над 50% от лекарите в България са на възраст над 55 години, като при общопрактикуващите медици този процент достига 60. Тревожните данни за застаряването на кадрите в сферата на здравеопазването бяха оповестени от заместник-председателя на Българския л

Над 50% от лекарите в България са на възраст над 55 години, като при общопрактикуващите медици този процент достига 60. Тревожните данни за застаряването на кадрите в сферата на здравеопазването бяха оповестени от заместник-председателя на Българския лекарски съюз д-р Галинка Павлова по време на кръгла маса в КНСБ на тема „Психо-социалните рискове в  здравеопазването и взаимодействие с регионални, национални и местни власти в борбата с тях“. Една от засегнатите теми на форума бе именно застаряването на работещите на европейския пазар на труда, включително и заетите в здравния отрасъл, както и нуждата от мерки в тази насока.

„Ние се хвалим с това, че 95-годишни лекари продължават да работят. Дали обаче това е за похвала“, попита д-р Павлова, като зададе и въпроса дали тези хора работят пълноценно и дали всъщност не са принудени да работят на тази възраст поради малките си пенсии или от желание да помогнат на лечебното заведение.
Тя отбеляза още, че много често български медици се налага да работят на няколко места – често пъти преди или след нощно дежурство. „Когато системата е недофинансирана, хората са принудени да работят дълго“, коментира тя.

От Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи също представиха данни за средната възраст на кадрите от тази сфера на сектора. Според тях средната възраст на медицинските сестри и акушерките е 53 години, а на фелдшерите 55 години, като също отбелязаха, че много често те се налагат на няколко места.

Представители на френските синдикати посочиха, че кадровият проблем в сферата на здравеопазването е валиден и за Франция. Те обясниха, че въпреки че по закон работната седмица там е 35 часа, поради липсата на достатъчно кадри в болниците, се случва лекари и сестри да работят по 12 часа. Колегите им от Германия засегнаха обстойно въпроса със стреса на работното място и като цяло натоварването на кадрите в него. Особено внимание бе обърнато на трудовата дейност на жените, включително и тези в сферата на здравеопазването, които на практика са двойно  натоварени заради задълженията си у дома. Ето защо според тях е нужно да се помисли за по-гъвкави механизми за трудовата заетост, които да намалят натоварването на заетите.

По време на форума бяха  изнесени данни и за психосоциалните рисове на работното място в здравеопазването, сред които стрес, насилие, безпокойство и тормоз. „Тези проблеми се превръщат в проблеми номер едно и са свързани с трудностите на работното място като свъхнатоварване поради липсата на кадри, безпаричие, несигурност, непрекъснати промени, конфликти в колективите“, се посочва в декларация на КНСБ. „В 30-40%  от новинарския поток се говори за насилие – бити лекари, учители , войната по пътищата“, е записано още в нея.

От КНСБ съобщиха, че над 50% от всички загубени дни се дължат имено на стреса на работното място. Общият разход в Европа, свързан с психичните разстройства, възлиза на 240 милиона годишно, информираха още от там. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
gh4s

Гост 13.10.2017 11:51:55

браво здраве нет ,че триете коментарите .страхотна медия !Но все пак един ден ще има събор и носителката на ОСкар инаучна титла ще бъде върната отттам откъдето изпълзя!

Коки 12.10.2017 22:19:29

Те затова ги и млатат щото като се наядът им се доспива, неим се работи или вечер, кой ще бодува залуду. Сестрите, бабишкери, денем гледат турските и индийските и ги яд, че трябва да станат от дивана - подлога, те ходят с памперси, заради инконтинециите си бутат се от шкаф в количка. Ходенето до Лечебното заведение се брои за работа до обяд и стига повече, че им се доспа. От държавата б-ца наобяд бягат на частния и на още две места. Всички такова обслужване ни чака. И попа ще ни претупва, че го чакат на сто места. Чудно се разреждаме. Товаe от шурея или баджанака така ни мътят или студено къдрене. Навсякъде е същото. На 30бабички,2млади и 2чичковци и 5,6дядковци Професори, които ги няма на работа, че някоя фирма ги е завела на екскурзия по света с условие за далавера. Добре, че са фармацевтични фирми та видяха свят, че ще ск идат не яли и малко поеб....!

Гост 13.10.2017 17:02:18

И ти чичка ще чакаш напразно лекар, ще видиш кой ще те измлати и теб...Тъпо племе

Гост 12.10.2017 21:37:39

Най-трагичното е ,че нито УС на БЛС , нито номенклатурчиците в МЗ знаят точния брой на работещите лекари в България . Спрягат някакви 32 000 , а ние знаем ,че са не-повече от 15 000-16 000. И нищо не се прави да бъдат задържани в България с нормално заплащане и показано уважение към труда им. Глупаците във властта си мислят ,че правителствена болница ще ги поеме, а всъщност ще духат морно супата и те и техните семейства ще бъдат също потърпевши от тоталната липса на лекарска помощ. Ще си мрат като пилци, независимо депутат или мангал все тая.

питащ 12.10.2017 13:33:57

ПОДКРЕПЯМ КОЛЕГАТА ОТДОЛУ - ТЯ Е НАГЛА И НЕ ПОЛЗВА КОРЕКТНО ДАННИТЕ. ТЕ СА СТАРИ,НО НЯМАТ АКЪЛ КАК ДА ГИ ОБНОВЯТ.ИНАЧЕ ХИЧ НЕ СЕ МОРИ НА ДВЕ МЕСТА - ПРОСТО СИ ВЗИМА КИНТИТЕ БЕЗ ДА И ПУКА, ВКАРВА В БЛС НЕЙНИ БЛИЗКИ ФИРМИ ЧАК ОТ ВАРНА, ИЗПОЛЗВА ПОЗИЦИЯ ДА ЗАЩИТАВА НЯКАКВА ИЗМИСЛЕНА ДИСЕРТАЦИЯ ПРИ ЦЕКО ВОДЕНИЧАРОВ, ВЧЕРА СЕ ОКИЧИ С НЯКАКЪВ МЕДИЦИНСКИ ОСКАР ЗА НИЩО И Т.Н. ДРУГИ. ЛИЧНИ ПРИДОБИВКИ.ПРОСТО ОТВРАЩЕНИЕТО ОТ БЛС РАСТЕ, ЗАЩОТО ГРОЗЕВ И ПОЗВОЛЯВА ВСИЧКО ТОВА. ИМА ВИДОВ ДЕН ПАВЛОВА, И ЗА ТЕБ ЩЕ ИМА!

willy 12.10.2017 13:07:29

За лекаря , юриста ,писателя, музиканта , докато е здрав, няма пределна възраст да работи. Нещо повече, със своята зрялост и знания той е по-полезен от неопитния си колега. Изложените по-горе дискриминативни съждения заслужават порицание от морален аспект. А ако д-р Павлова е толкова убедена в правотата си , да даде пример -да не се мори на две служби с две заплати /едната дистанционна/ и да се пенсионира.

Kt@% 12.10.2017 13:05:07

Ако това са данни само от регистъра на БЛС, изводът не е верен, тъй като много от младите лекари са в чужбина, но подържат членство или са във фарма-фирмите. Средната възраст на работещите лекари е над 60г., а в областите без медицински ВУЗ е по-висока.


Още новини
Обучението в чужбина е много ценно за млад лекар и е важно за развитието на медицината в България
20.01.2019 11:00:35 Надежда Ненова

Обучението в чужбина е много ценно за млад лекар и е важно за развитието на медицината в България

Д-р Анна Валериева е завършила Медицина в МУ-София през 2012 г. От ноември 2013 към Клиничния ...

Недоверието към имунизациите в Топ 10 на глобалните заплахи за здравето за 2019 г.
19.01.2019 11:27:40

Недоверието към имунизациите в Топ 10 на глобалните заплахи за здравето за 2019 г.

Недоверието към имунизациите бе официално признато за една от основните опасности за здравето. Св ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...