!
Неделя, 08 Септември 2024
05
май
 

Внасят доклад в Здравната каса и МЗ за страданията на хората с атопичен дерматит

Петък, 05 Май 2023 | 12:37:16


Асоциацията на пациентите с автоимунни заболявания внесе доклад в Министерството на здравеопазването и в Националната здравноосигурителна каса за страданията и ниското качество на живот на пациентите с атопичен дерматит, съобщават от там. Докладът се б

Асоциацията на пациентите с автоимунни заболявания внесе доклад в Министерството на здравеопазването и в Националната здравноосигурителна каса за страданията и ниското качество на живот на пациентите с атопичен дерматит, съобщават от там. Докладът се базира на интервюта с 23-ма пациенти – мъже, жени и деца със средна и тежка форма на заболяването, проведени през февруари и март 2023 г. Анализът на споделеното от пациентите цели да помогне на здравните институции да разберат по-добре проблемите на тази дълго неглижирана пациентска група, която заслужава достоен живот и достъп до съвременни методи за диагностика, лечение и контрол на заболяването.

В последните няколко години Българското дружество по дерматология и пациентската общност организираха редица застъпнически инициативи, за да признае Здравната каса заболяването за социалнозначимо и да го включи в Списъка на заболяванията, за които заплаща домашно лечение. 2023 г. е първата година в българската история, в която НЗОК ще започне да реимбурсира терапия за среден до тежък атопичен дерматит. Очакваше се Касата да започне да заплаща лечението за атопичен дерматит с регистрирания в България JAK-инхибитор (янус-киназни инхибитори) от началото на 2023 г. Медикаментът е одобрен за възрастни и деца над 12-годишна възраст и действа, като намалява активността на ензим, наречен „Янус киназа“, в организма. По този начин помага за намаляване на възпалението и повлиява благоприятно обрива и сърбежа на кожата.

Критериите за това какви пациенти подлежат на лечение с тази терапия вече са изработени от дерматолозите, но все още не са одобрени от Надзорния съвет на НЗОК. След одобрението критериите трябва да се обнародват в Държавен вестник, а това може да забави нещата с месеци.

Междувременно продължава страданието на пациентите с атопичен дерматит, чийто брой в последните 30 години се е увеличил три пъти. От заболяването страдат 20% от децата и до 8% от възрастните, Всички пациенти имат възпалена и разранена кожа, която мажат поне по три пъти на ден с емолиенти и губят много време. Същевременно изпитват болка и постоянен сърбеж, заради което всички страдат от безсъние, което води до липса на енергия за всякакъв тип дейност през деня. „Тези хора се въртят в омагьосания кръг – недоспиване, проблем да вършат ежедневните си дейности, неадекватност в работата. Заради всичко това голяма част от пациентите признават, че са изпадали в депресивни състояния. Някои не са ходили на работа две години, докато се възстановят от депресията. Обществото трябва да разбере, че атопичния дерматит не е някаква лека екзема, а много сериозно заболяване, което снижава силно качеството на живот.

„Затова с партньорите ни от Българско дерматологично дружество и Портал на пациента започваме национална информационна кампания „Отново в кожата си“, Фейсбук страница: https://www.facebook.com/backintoyourskin, а проверена и достоверна информация всички заинтересовани могат да открият на www.atopicdermatitis.bg“, сподели Анета Драганова, председател на Асоциацията на пациентите с автоимунни заболявания.

Основни проблеми

Заради заболяването тези пациенти имат слаби възможности за кариерно развитие и ниски доходи. Същевременно разходите им за лечение са големи. Само за емолиенти хората с атопичен дерматит са принудени да дават от джоба си около 300 лева на месец. Един от пациентите сподели, че откакто е с това заболяване – от 14-годишен до днес, на 33 години, е изхарчил за лечение колкото за един апартамент в София.

Липсата на ефективно съвременно лечение е основният проблем на хората с атопичен дерматит. След поставянето на диагнозата на пациентите се налага да сменят между трима и петима дерматолози в търсене на достатъчно ефективно лечение. Някои от тях споделят, че от 1 до 3 години не посещават лекаря си, защото няма какво ново да им предложи за облекчаване на състоянието им. Пациентите с по-тежки форми на атопичен дерматит очакват новата терапия от класа на JAK инхибиторите, която е одобрена в Европейския съюз още през 2021 г., защото към момента няма адекватно лечение за тях.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
L6%#


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...