!
Неделя, 08 Септември 2024
22
май
 

Проучване доказва:

Влошава се психичното здраве на тийнейджърите в Европа

Петък, 22 Май 2020 | 17:00:29


Все повече тийнейджъри днес се оплакват от здравни проблеми, като най-честите индивидуални оплаквания са нервност, раздразнителност и затруднения със съня. Все по-малко подрастващи днес харесват училището, повечето изпитват силен натиск, за да се справ

Все повече тийнейджъри днес се оплакват от здравни проблеми, като най-честите индивидуални оплаквания са нервност, раздразнителност и затруднения със съня. Все по-малко подрастващи днес харесват училището, повечето изпитват силен натиск, за да се справят добре академично. Разпространението на дигиталните медии води до проблемното им използване сред някои подрастващи, чието поведение в социалните медии влияе върху негативно върху отношенията им със семейството и приятелите и нарушава други дейности. Това са част от изводите в традиционното международно проучване за поведението и здравето при деца в училищна възраст (HBSC), публикувано от Регионалния офис на СЗО за Европа. В проучването се анализират основни параметри на здравето и социалното поведение на учениците на възраст 11, 13 и 15 години. Главният извод в него сочи, че психичното благополучие на подрастващите намалява в много страни между 2014 и 2018 г. Анализът обобщава данни за физическото здраве, социалните отношения и психичното благополучие на 227 441 ученици от тези възрасти от 45 държави от Европа и Канада.

“Това, че нарастващият брой момчета и момичета в целия Европейски регион съобщават за лошо психично здраве - чувство на слабост, нервност или раздразнителност - е проблем за всички нас “, коментира д-р Ханс Клуге, регионален директор на СЗО за Европа. “Как ние реагираме на този нарастващ проблем, ще отеква за поколенията. Инвестирането в младите хора, например, като им се осигури лесен достъп до услугите за психично здраве, подходящи за техните нужди, ще доведе до троен дивидент: ще донесе здравни, социални и икономически ползи на днешните юноши, утрешните възрастни и бъдещите поколения“, добавя той.

Ето какво сочат изводите на експертите:

Психичното благополучие намалява с нарастването на възрастта на децата, като особено момичетата са повече изложени на риск от лоши последствия за психичното благополучие в сравнение с момчетата.

Един от всеки 4 юноши съобщава, че се чувства нервен, раздразнителен или има проблеми със заспиването поне веднъж седмично.

Наблюдават се значителни различия в психичното благополучие в отделните страни. Това доказва, че културните, политическите и икономическите фактори могат да играят роля за насърчаване на доброто психично благополучие. Юношите от семейства с високо заможност отчитат по-високи нива на удовлетвореност от живота и отлично здраве и по-ниски нива на множество оплаквания за здравето.

Проучването изследва нарастващото използване на цифрови технологии в съответствие с променящия се статус на психичното благополучие сред младежите според региона. Ясно е, че технологиите могат да имат позитивни ползи, но също така те могат да увеличат уязвимостите и да създадат нови заплахи, като кибертормоз, който непропорционално засяга предимно момичетата. Според проучването повече от 1 на 10 юноши съобщават, че са били подложени на кибертормоз най-малко 1 път през последните 2 месеца. Рисковото сексуално поведение също остава обезпокоително: 1 на 4 юноши, които имат сексуална активност, правят незащитен секс. На 15 години 1 на 4 момчета (24%) и 1 на 7 момичета (14%) съобщават, че са имали полов акт.

Наднорменото тегло и затлъстяването продължават да нарастват в някои страни и нивата на физическа активност показват малко или никакво подобрение в повечето. Повечето юноши не успяват да изпълнят актуалните хранителни препоръки, като по тази начин поставят преграда пред своето здравословно развитие. Приблизително 2-ма от 3-ма юноши не приемат достатъчно храни, богати на хранителни вещества, като 1 от 4-ма ядат сладкиши и 1 от 6-ма консумират подсладени напитки всеки ден. Нивата на наднормено тегло и затлъстяване са се повишили след 2014 г. и сега засягат 1 от 5-ма младежи, с по-високи нива са момчетата и по-малките юноши; 1 от 4 юноши възприемат себе си като твърде дебели, особено момичетата.

Пиенето и тютюнопушенето продължават да намаляват сред подрастващите, но броят на употребяващите алкохол и тютюн остава висок сред 15-годишните, като алкохолът е най-често използвания продукт. Един от всеки 5 тийнейджъри на възраст 15 години (20%) е бил пиян 2 пъти или повече през живота си, а почти 1 на 7 (15%) е бил пияни през последните 30 дни.

По-малко от 1 на 5 юноши отговарят на препоръките на СЗО за физическа активност - делът на тези млади хора е намалял в около една трета от държавите от 2014 г. насам, особено при момчетата. Участието остава особено ниско за момичета и по-големите юноши.

И още две любопитни констатации:48% от подрастващите не ядат нито плодове, нито зеленчуци ежедневно (52% момчета, 44% момичета). Само 2/3 от юношите мият зъбите си два пъти на ден (73% момичета, 57% момчета).

Следващото проучване, което ще представи данни от 2021/2022 г. ще анализира въздействието на пандемията COVID-19 върху живота на младите хора.

сн. Pixabay
 

 

 



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
D76e


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...