!
Неделя, 08 Септември 2024
04
май
 

Включват SGLT-2 инхибиторите във фармако-терапевтичното ръководство по нефрология и диализа

Четвъртък, 04 Май 2023 | 15:15:00


Лекарствата от групата на SGLT-2 инхибиторите стават част от раздел „Лечение на хистологично доказани гломерулонефрити – остри и хронични, първични и вторични при системни заболявания при лица над 18 години“ в актуализираното фармако-

Лекарствата от групата на SGLT-2 инхибиторите стават част от раздел „Лечение на хистологично доказани гломерулонефрити – остри и хронични, първични и вторични при системни заболявания при лица над 18 години“ в актуализираното фармако-терапевтично ръководство по нефрология и хемодиализа. Това предвижда проектът на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 13 от 7 ноември 2019 г. на Здравното министерство, публикуван в Портала за обществени консултации strategy.bg.

В проекта се подчертава, че SGLT-2 инхибиторите са с доказани нефропротективни и кардиопротективни, ползи.

„Тези благоприятни ефекти са независими от глюкозопонижаващия им ефект, което предполага, че са налице други механизми на действие за органна протекция, като намаляване на интрагломерулното налягане и хиперфилтрацията“, подчертават в мотивите си вносителите.

Със същите аргументи те предлагат лекарствата от този клас вече да станат част и от терапевтичните схеми при хронично бъбречно заболяване.

Друга съществена промяна е свързана с включването в ръководството на биологична терапия за специфични нозологични единици – моноклоналните антитела Eculizumab и Ravulizumab вече ще се прилагат при пароксизмална нощна хемоглобинурия и атипичен хемолитичен уремичен синдром.

В актуализираното фармако-терапевтично ръководство по нефрология и диализа се прецизират и дозовите режими при лечението на анемия в преддиализния период с Roxadustat.

„Roxadustat (Evrenzo) е инхибитор на хипоксия-индуцируемия фактор, пролилхидроксилаза (HIF-PHI). Според кратката характеристика на продукта Roxadustat е показан за лечение на възрастни пациенти със симптоматична анемия, свързана с хронично бъбречно заболяване (ХБЗ). Подходящата доза Roxadustat (Evrenzo) трябва да се приема през устата три пъти седмично, но не в последователни дни. Дозата трябва да бъде индивидуално определена, за да се постигнат и поддържат прицелни нива на хемоглобина от 10 до 12 g/dl. Лечението не трябва да се продължава след 24 седмици терапия, ако не е постигнато клинично значимо повишаване на нивата на хемоглобина. За пациенти, започващи лечение на анемия, които не са лекувани преди това с еритропоетин стимулиращи агенти (ESA), препоръчителната начална доза Roxadustat е 70 mg три пъти седмично при пациенти с тегло под 100 kg и 100 mg три пъти седмично при пациенти с тегло 100 и повече kg. „Пациентите, лекувани в момента с ESA, могат да преминат към прием на Roxadustat само когато има основателна клинична причина за това“, е предлаганият от експертите текст.

„Предлаганите промени се налагат поради необходимостта от актуализиране и коригиране на известните и включване на нови терапевтични възможности за лечение на редица бъбречни заболявания, по-точно хронични гломерулонефрити, както и добавяне на т.нар. таргетна терапия при макар и не толкова чести заболявания с бъбречна изява. Добавяните терапевтични режими са с доказани терапевтични ползи по отношение на нефропротекция, като същите са одобрени и включени в Европейските правила за добра клинична практика. Някои от новите медикаменти, които са включени във ФТР, са получили реимбурсация от НЗОК, а други са в период на разглеждане“, се посочва още в мотивите към проекта. 

Срокът на общественото обсъждане е до 25 май т. г. 



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
BUEb


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...