!
Неделя, 08 Септември 2024
22
февр
3
 

Великобритания: 4 от 10 младши лекари искат да напуснат професията, готвят стачка през март

Сряда, 22 Февруари 2023 | 09:36:04
3

Четирима от всеки 10 младши лекари във Великобритания са разочаровани и искат да напуснат професията си, а от 2008 г. насам младите медици се оказват с 25% реално намаляване на заплатите си. Това сочат данни от проучване на Британската медицинска асоци

Четирима от всеки 10 младши лекари във Великобритания са разочаровани и искат да напуснат професията си, а от 2008 г. насам младите медици се оказват с 25% реално намаляване на заплатите си. Това сочат данни от проучване на Британската медицинска асоциация (BMA), която представлява 45 000 млади лекари на Острова, предаде Ройтерс.

Фактът беше огласен покрай нарастващото напрежение сред младшите лекари, които с огромно мнозинство приеха решение да обявят стачка в началото на март.

Така се оказва, че след медицинските сестри и работещите в „Спешна помощ“, лекарите, които са в началото на кариерата си, също са загубили търпение от задълбочаващата се криза в британската здравна система.

Медиите на Острова припомнят, че през 2019 г. младшите лекари са се съгласили на годишно увеличение на заплатите с 2% като част от четиригодишно споразумение, но днес това вече се оказва недостатъчно заради много по-високата инфлация.

Според BМA гласуването в подкрепа на стачни действия показва най-добре настроенията сред младшите лекари, които са „разочаровани, отчаяни и ядосани“.

Според възприетите стандарти на асоциацията младшите са получили квалификацията си в рамките на клинично обучение и имат до 8 години опит като болнични лекари или до 3 години в общата практика. Те работят под наблюдението на старши лекар.

Британският здравен министър Стив Баркли нарече гласуването „дълбоко разочароващо“.

„Срещнах се с BMA и други медицински съюзи, за да обсъдим какво е справедливо и възможно, какви са притесненията относно условията на работа и натоварването. Искам да продължа да обсъждам как можем да направим NHS по-добро място за работа за всички“, каза той в специално изявление.

Друг лекарски синдикат - Асоциацията на болничните консултанти и специалисти, заяви, че членуващите в него младши лекари също са гласували за провеждане на стачка, вероятно на 15 март, и в деня ще се включат около 1000 медици.

Наблюдатели посочват, че стачките ще задълбочат още повече кризата в NHS, която вече е изтощена от недостиг на персонал и се справя все по-трудно с работата.

Правителството на министър-председателя Риши Сунак твърди, че по-високото увеличение на заплатите само ще доведе до по-голяма инфлация и ръст на лихвените проценти.

Междувременно над 10 000 служители на линейки стачкуваха в понеделник, а синдикатът на медицинските сестри вече обяви нова 48-часова стачка от 1 март.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
d2mU

Лекар 22.02.2023 23:44:49

Слава на Киев и на Украйна!

Говори ❤️ Київ 23.02.2023 20:41:55

ГЕРОЯМ СЛАВА! 365 дни ОТПОР на мръсната болшевишка хунта! И то какъв ОТПОР само!

Говори ❤️ Київ 22.02.2023 17:31:57

Украйна година по-късно: Всяка 10-а болница е обстрелвана Близо 200 медицински работници са били убити, ранени, отвлечени или арестувани На 19 април миналата година руска ракета удря единствената болница в Бащанка - областен център в Южна Украйна. Експлозията разрушава амбулатория и част от критично важното оборудване, а взривната вълна преминава през останалите болнични сгради, като избива прозорци и врати. Няколко пациенти са били оперирани, а няколко жени са били в родилното отделение по това време, заяви миналата седмица директорът на болницата пред CNN. Всички пациенти били евакуирани, но здравните работници отишли на работа на следващата сутрин. Под дъжда, рамо до рамо със своите приятели и роднини, те започнали да разчистват отломките с ръце. Ден и половина по-късно - с найлоново фолио за прозорците и без врати - лечебното заведение отново отвори врати. Експлозията в Бащанка стана малко повече от месец, след като през март 2022 г. подобна атака унищожи родилната болница в Мариупол. Тогава руските официални лица твърдяха, че болницата е била оправдана военна цел. Според нов анализ на следователи от САЩ, Обединеното кралство, Швейцария и Украйна, публикуван във вторник, при повече от 250 нападения по време на руската инвазия миналата година почти всяка десета украинска болница е пострадала при нападение. Анализът е направен от пет различни неправителствени организации - eyeWitness to Atrocities (eyeWitness), Insecurity Insight, Media Initiative for Human Rights (MIHR), Physicians for Human Rights (PHR) и Ukrainian Healthcare Center (UHC). CNN прави уточнението, че е прегледала техните анализи, но не може да потвърди независимо подробностите за всяко нападение. Близо 200 медицински работници са били убити, ранени, отвлечени или арестувани, разкриват още неправителствените организации. Те са документирали 707 нападения срещу здравни заведения в периода между февруари и декември 2022 г. "Тези констатации трябва да бъдат предупредителен сигнал за световната общност да действа сега, за да се сложи край на насилието срещу здравни работници в Украйна и по целия свят", заяви Кристиан де Вос, съавтор на доклада и част от базирана в САЩ неправителствена организация за защита на човешките права.


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...