Сряда, 23 Януари 2019
06
ноем
 

ВМА обсъди възможности за сътрудничество с Медицинският институт на Военните сили на Франция

Понеделник, 06 Ноември 2017 | 14:20:54


Ръководството на Военномедицинска академия и представители на Медицинския институт на Военните сили на Република Франция обсъдиха възможности за двустранно сътрудничество, съобщиха от лечебното заведение. На срещата, инициирана от френската стр

Ръководството на Военномедицинска академия и представители на Медицинския институт на Военните сили на Република Франция обсъдиха възможности за двустранно сътрудничество, съобщиха от лечебното заведение.

На срещата, инициирана от френската страна, присъстваха изпълняващият длъжността началник на ВМА полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, зам.-началникът на болницата полк. проф. д-р Румен Попов, проф. Любомир Алексиев, проф. Красимир Мекушинов, проф. Реми Мишел, отговарящ за практическото обучение на студентите от на Медицинския институт на Военните сили на Република Франция, както и представители на Френски институт в България.

„Взаимодействието с френската страна не е необичайно за нас. Аз съм хирург и имаме много добри отношения с френски колеги – хирурзи. Имаме редица колеги, които са специализирали във Франция”, коментира проф. Мутафчийски.

Той даде за пример Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия, която е изцяло френска школа, както и департамента по анестезиология и реанимация, изграден също по френски модел.

Проф. Мутафчийски изтъкна, че ВМА е национално значима болница, тъй като обслужва не само военни, но и цивилното население. Екипи на лечебното заведение вече години наред пък участват в мисии в Афганистан, Ирак и Мали.

„Аз също съм бил на мисии зад граница. Почти всички наши офицери са преминали през тази школа, която е безценна за нас. Във ВМА поддържаме и 24-часов спешен център за травми, което е изключително важно за нашите лекари, защото в мирна ситуация това е единственият начин да ги държим натренирани по отношение на травмата”, изтъкна проф. Мутафчийски и добави: „Поддържаме клиники, които са с уникални възможности за България –по трансплантология на черен дроб, гастроентерология. Имаме една от най-съвременните токсикохимически лаборатории, разполагаме и с възможностите на една вирусологична лаборатория, която далеч надхвърля потребностите на една цивилна болница”.

„Към момента изградените партньорства, които имаме на ниво студенти са със страни от Африка и Азия, имаме връзки с немската военна академия и ще се радваме да обменяме студенти и с ВМА”, заяви от своя страна проф. Мишел и сподели етапите на обучение на военните медици при тях.

„За нас би било безценно да споделим опит с вас и да заложим на добрите практики, работещи при вас през годините, тъй като тази година за първи път в България бяха приети студенти по специалност „Военен лекар”, които ще се обучават съвместно с Военноморското училище и с Медицинския университет във Варна”, обясни още полк. проф. Венцислав Мутафчийски.

Представителите на френския Медицинския институт на Военните сили изразиха готовност да предоставят в рамките на бъдещото сътрудничество повече детайли относно системата на обучение на военните медици в тяхната страна.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
EXqa


Още новини
Е-системата за проследяване на лекарствата стартира тестово през февруари
23.01.2019 16:51:40 Надежда Ненова

Е-системата за проследяване на лекарствата стартира тестово през февруари

Електронната система за проследяване на лекарствата ще стартира тестово през февруари. Това съобщ ...

Готовността на България за системата за верификация е съизмерима с тази в ЕС
23.01.2019 16:32:52 Надежда Ненова

Готовността на България за системата за верификация е съизмерима с тази в ЕС

Изпълнителната агенция по лекарствата и Министерството на здравеопазването нямат за цел да създав ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...