!
Неделя, 08 Септември 2024
04
септ
1
 

ВАС спря изискването за фабрично нова апаратура в наредбата за защита при облъчване

Вторник, 04 Септември 2018 | 16:55:16
1

Петчленен състав на Върховния административен съд спря действието на §3, ал. 2 от Преходните и заключителни разпоредби на Наредба № 2 от 5.02.2018 г. за условията и реда за осигуряване защита на лицата при медицинско облъчване, съобщават от Център

Петчленен състав на Върховния административен съд спря действието на §3, ал. 2 от Преходните и заключителни разпоредби на Наредба № 2 от 5.02.2018 г. за условията и реда за осигуряване защита на лицата при медицинско облъчване, съобщават от Центъра за защита правата в здравеопазването.

Според същия не се допуска въвеждането в експлоатация на апаратура за лъчелечение, която не е фабрично нова, и нуклеарномедицински уредби за образна диагностика, компютър-томографи и ангиографи, които не са фабрично нови или фабрично обновени. „Фабрично нова апаратура“ се дефинира като апаратура, неинсталирана (немонтирана) и неупотребявана в периода от производството й до доставката й на крайния потребител, като този период не надвишава две календарни години.

Спирането на действието на акта е по жалба на Центъра за защита правата в здравеопазването и МБАЛ „Медицински комплекс Свети Иван Рилски“ ЕООД. Ответник е министърът на здравеопазването.

В мотивите на съда се казва, че основание за спиране на изпълнението е възможността от настъпването на значителна или трудно поправима вреда. Тя може да бъде както имуществена - загуба или пропусната полза, така и неимуществена. Настъпването й следва да е достатъчно вероятно. В случая, от събраните по делото доказателства по несъмнен начин е установено, че предварителното изпълнение на оспорения подзаконов административен акт ще причини значителни имуществени вреди на оспорващия МБАЛ – „Медицински комплекс Свети Иван Рилски“ ЕООД.

Като се има предвид, че правилото на оспорения § 3, ал. 2 от ПЗР на наредба регламентира, че не се допуска въвеждането в експлоатация на апаратура за лъчелечение, която не е фабрично нова и с оглед легалната дефиниция на понятието, то се налага извод за наличие на значителни и труднопоправими вреди не само за лечебното заведение – жалбоподател, а и за пациентите, чието лечение ще бъде възпрепятствано до въвеждане на апаратура за лъчелечение, която е фабрично нова по смисъла на наредбата. В случая следва да се вземат предвид и интересите на пациентите, нуждаещи се от този вид лечение, което следва от предмета на дейност на жалбоподателя сдружение „Център за защита правата в здравеопазването“, която е свързана с представителство и защита на правата на юридически и физически лица, организации и сдружения в сферата на здравеопазването и свързаните с него социални и други дейности, произтичащи от нормативните актове.

Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
yhKT

Ева, жена по природа 04.09.2018 17:58:53

До кога тези неща ще се решават от некомпетентни хора в дадена област. Парите не са всичко в този свят. Не превръщайте 21 век във век на търговията и пълната некомпетентност на хората, които решават големите проблеми. Не се подигравайте със живота на обикновения човек! Има пари, но ги пръскате не по предназначение, а там където може да се краде по много!!!


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...