Четвъртък, 24 Януари 2019
26
окт
2
 

Касата преразпредели парите за здраве

Бюджет 2018: Повече за джипита и болници за сметка на лекарства

Надзорниците отново отвориха резерва заради медикаментите, дадоха близо 40 млн. лв.

Четвъртък, 26 Октомври 2017 | 09:25:00 Полина Тодорова
2

Бюджетът на НЗОК за следващата година, предложен от самата каса, ще бъде преразпределен в насока повече средства за първична и дентална помощ, както и за болниците. Toва стана ясно след продължилия над четири часа Надзорен съвет на здравния фонд в сряд

Бюджетът на НЗОК за следващата година, предложен от самата каса, ще бъде преразпределен в насока повече средства за първична и дентална помощ, както и за болниците. Toва стана ясно след продължилия над четири часа Надзорен съвет на здравния фонд в сряда, на който бе гласуван проектобюджетът за 2018 година. Основната точка на заседанието бяха парите за здраве догодина, които надзорниците трябваше да съгласуват със становището на Министерство на здравеопазването.

Съгласно приетото от надзора, бюджетът на касата остава в размер на 3 859 978 000 лева, или с 407 милиона лева повече спрямо този, който бе заложен за предходната 2017 година.

Разликата, която НС прие в сравнение с първоначално предложения си бюджет, касае най-вече средствата за ПИМП, които се увеличават със 7 млн. и достигат  207 200 000 лв. вместо 200 200 000 лв. Припомняме, за повече средства за извънболничната помощ настояваха от БЛС, като вчера стана ясно, че това е било и искането на здравно министерство. 

Въпреки увеличението, гласуваният от надзора бюджет за ПИМП е далеч както от исканото от БЛС, което беше 23 млн. лв. повече от бюджета за тази година, така и от предложението на самите общопрактикуващи лекари, поискали на свой ред 25 млн. лв. повече.

С над 20 милиона се увеличават средствата за болнична помощ, които от 1,802 млрд. лв. нарастват на 1,824 млрд. лв.

С един милион лева се увеличават парите за дентална помощ и достигат 157 млн., като говорителят на надзора Мария Петкова уточни, че с тези средства ще се покрие допълнителната стоматологична услуга за пенсионерите. Става въпрос за обещаните при мандата на Илко Семерджиев безплатни протези за възрастните хора. Петкова обаче подчерта, че със средствата ще се покрие само частта за труда на стоматолозите, но не и самите протези, които ще трябва да бъдат заплащани от нуждаещите се. „Не трябва да остава впечатление в обществото, че ще има абсолютно безплатни протези за възрастните хора”, отбеляза тя.

Според разчетите, направени при предложението за протезирането обаче, средствата за това трябваше да бъдат 20 млн. лв., при това само в случай, че услугата се поеме за пенсионерите над 75-годишна възраст.

Увеличението по тези пера идва от намалените пари за лекарства, които вместо 1 030 000 000 лв. се орязват до 1 милиард лева, като тук водещо за намаляването също е било мнението на МЗ.

Без промяна спрямо първоначално разгледаните предложения на НЗОК остават средствата за СИМП – 222 300 000 лв., медико-диагностични дейности - 80 млн. и перото за лечение на българи зад граница, което е в размер на 73 милиона лева.

Въпреки че спрямо бюджета за тази година средствата за лечение на българи в чужбина се увеличават с 13 млн. лв., при така заложен бюджет касата не само няма да успее да разплати дълговете си към чужди фондове, които надхвърлят 250 млн. лв., но и ще продължи да трупа нови.

Стана ясно и че остава предложението резерватът на касата да бъде намален в размер на 3% от общия бюджет, а не 10%, както е в момента.

На заседанието си вчера Надзорният съвет на Здравната каса е взел и решение да отвори отново резервът, като за пореден път се отпускат средства за лекарства. Сумата, гласувана от надзорниците, този път е в размер на 38 млн. лева за лекарства и консумативи. При предишните отваряния на резерва също бяха дадени средства за лекарства, общо в размер на над 100 млн. лв. Така допълнителните средства за медикаменти над заложения пъроначално бюджет вече наближават 150 млн. лв.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
cUqe

Гост 26.10.2017 16:00:28

Този бюджет трябва да бъде съпроводен и с прокламация към глупавия електорат и пролетариат: 'ЩЕ ПЛАЩАТЕ ДРУГАРКИ И ДРУГАРИ КЕШ здраво за всичко' - това е изводът. За асфалт требЕ парЕ, дреме ни на хурката за вас болните. С почит: политическата класа

Гост 26.10.2017 11:03:19

Скоро лечението на Българи в чужбина, няма да има ,защото няма да има каса в чужбина, която да поеме ангажимент , и болница в чужбина, която ще се хване на : Татко ще ми купи колело, ама друг път. Разбира се тези гласувани пари ще покрият нещо от миналото, а ново няма да има. После лекувалите се ще осъдят касат и тя ще им плати и така, защото са си платили. А който няма пари или мре или не ходи в чужбина или създава дарителска сметка! Разбирате ли цинизма на НЗОК и надзорните глупаци!


Още новини
Думите на д-р Дечев за частните болници са обида за две трети от медиците в страната
24.01.2019 12:58:33

Думите на д-р Дечев за частните болници са обида за две трети от медиците в страната

„В изявление пред Българската национална телевизия, управителят на НЗОК, д-р Дечо Дечев наб ...

Министърът: Открити са нарушения при издаването на ТЕЛК решения
24.01.2019 12:25:31

Министърът: Открити са нарушения при издаването на ТЕЛК решения

„Има открити нарушения при издаването на решения за трайно намалена работоспособност по ред ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...