!
Неделя, 08 Септември 2024
02
дек
 

Българската клинична и университетска неврология навърши 95 години

Събота, 02 Декември 2017 | 11:56:11


Българската клинична и университетска неврология навършва 95 години, съобщават от УМБАЛ „Александровска“. Юбилейното тържество се състоя на 30 ноември, в Гранд Хотел София, в присъствието на повече от 100 водещи невролози, представи

Българската клинична и университетска неврология навършва 95 години, съобщават от УМБАЛ „Александровска“.

Юбилейното тържество се състоя на 30 ноември, в Гранд Хотел София, в присъствието на повече от 100 водещи невролози, представители на различни институции, неправителствени организации и гости от цялата страна.

Двамата ръководители: проф. Ивайло Търнев /шеф на Клиниката по нервни болести в УМБАЛ „Александровска”/ и чл.- кор. проф. Лъчезар Трайков /ръководител на Катедрата по неврология към Медицински факултет на Медицински университет, София/ изнесоха обзорни доклади, свързани с историята, традициите, приоритетите и постиженията в развитието на неврологичната школа у нас. Те подчертаха, че в миналото неврологичната наука и практика са почивали главно върху задълбоченото неврологично изследване и клинико-патоморфологичните корелации, в резултат на което лечебните домогвания са били твърде ограничени. В съвременната неврология е постигнат значителен прогрес след въвеждането на невроизобразяващите методи, на генетичните и невропсихологичните изследвания и на останалите епохални постижения в областта на невронауките. Благодарение на тях, днес неврологията в България се развива в пълен унисон със световните тенденции и отговаря адекватно на високите международни стандарти на лечение.

„Имаме изключително способни млади докторанти и отдаваме голямо значение на тяхната подготовка, инвестираме в тях, защото те са бъдещето ни, заяви проф. Трайков. Само за последните 5 години нашите невролози имат близо 800 публикации в най-реномираните световни научни издания и близо 5000 цитирания, което говори много за качеството на научната ни работа. Днес българските невролози развиват успешно всички научни клонове и направления в тази голяма и необятна област на медицината, а още един атестат за приноса им в развитието на българската наука като цяло е фактът, че с тяхното активно участие са създадени и други големи национални институции – Групата за изучаване на мозъка и по-късно Института за изследване на мозъка към БАН, както и първата у нас Лаборатория по невропсихология”.

„Днес работим в най-модерните научни направления – невромускулни заболявания, дементология и ранни когнитивни нарушения при пациенти със социалнозначими заболявания като хипертония и диабет, мозъчно-съдова болест, епилепсия, неврогенетика и епидемиология на най-разпространените неврологични заболявания, редки заболявания в неврологията, невроофталмология и невроофталмогенетика, и много други. Към университетската Неврологична клиника в „Александровска“ е създаден и Експертен център по наследствени неврологични и метаболитни заболявания у нас, който е член на две европейски референтни мрежи. Повече от 500 научни публикации по значими теми имат през последните години невролозите от „Александровска“ и всички те са поместени в световни издания с най-висок импакт фактор", изтъкна приноса на колегите си проф. Ивайло Търнев.

В приветствието си, изпълнителният директор на „Александровска“ доц. Костадин Ангелов изказа своята благодарност и респект от работата на проф. Търнев, проф. Трайков и техните екипи, и каза, че е горд, че в годините като цяло Клиниката по нервни болести на УМБАЛ “Александровска”, която е едно с Катедрата по неврология, се развива динамично и има толкова висока научна активност, че може да се сравни с цял научен институт. Той изтъкна, че „благодарение на всеотдайността, високия професионализъм и научни търсения, проф. Трайков и проф. Търнев успяха да изградят силни специализирани екипи с респектиращ научен потенциал и международен авторитет в двете основни научни направления: клинична неврогенетика и офталмогенетика и дементология и когнитивни нарушения при различни неврологични заболявания, и да издигнат нивото на невронауките у нас на европейско и световно равнище; описаха тринадесет нови наследствени заболявания за първи път в света; създадоха българска школа по клинична неврогенетика с участието на млади изследователи; в областта на редките болести разработиха и осъществиха селективни скринингови програми сред високо-рискови семейства и общности с цел ранна диагностика и ранно започване на лечение; създадоха първия Експертен център по наследствени неврологични и метаболитни заболявания у нас; оглавиха някои от най-авторитетните международни научни институции, а с други установиха научно сътрудничество, изпълниха и продължават десетки научноизследователски проекти с многобройни публикации в най-престижните наши и чужди импактфакторни списания; неизброими са и наградите, включително за млади учени, с които са удостоени членове на екипа за заслуги към неврологията в България“.Доц.Ангелов изрази пълна увереност в потенциала на невролозите на „Александровска“, пожела им в близко време да направят научно  откритие, достойно за Нобелова награда и да продължат своя научен и професионален  растеж с обща мисъл и обединени усилия.

Поздравления бяха отправени от проф. В. Златков /ректор на МУ-София/, доц. Силви Кирилов /зам. декан на Медицински факултет при МУ-София/, д-р Бойко Пенков /зам. министър на здравеопазването/, проф. Вихра Миланова /ръководител на Клиниката по психиатрия в УМБАЛ „Александровска” и на Катедра по психиатрия към Медицински факултет на МУ-София/,  представители на неврологичните катедри от страната и други.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
cs*M


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...