!
Неделя, 08 Септември 2024
07
юни
 

България се присъедини към Научноизследователската инфраструктура за био-банките

Четвъртък, 07 Юни 2018 | 10:30:00


България се присъедини към Научноизследователска инфраструктура за био-банките и биомолекулярните ресурси – Консорциум за Европейска научноизследователска инфраструктура (BBMRI-ERIC). Това стана на Събранието на членовете, което се проведе в Боло

България се присъедини към Научноизследователска инфраструктура за био-банките и биомолекулярните ресурси – Консорциум за Европейска научноизследователска инфраструктура (BBMRI-ERIC). Това стана на Събранието на членовете, което се проведе в Болоня на 23 май 2018 г., информират от Медицинския университет – София. 

България ще бъде представлявана от ВУЗ-а и става 21-ят член. Медицинският университет - София (МУС) е най-големият университет в областта на медицинската наука и био-медицинските изследвания в България. Той е координиращата институция на Националния университетски комплекс за научноизследователска инфраструктура за био-медицински и приложни изследвания, част от Националната пътна карта за научноизследователска инфраструктура от 2014 г. Министерството на образованието и науката е финансовият координатор на всички научноизследователски инфраструктури, включени в Пътната карта.

През следващия месец българското Министерство на образованието и науката и МУС ще работят съвместно с BBMRI-ERIC за създаване на национална контактна точка, национална мрежа на българските био-банки, които ще взаимодействат с BBMRI-ERIC и ще използват и разпространяват услугите на BBMRI-ERIC страната.

 „Бих искал първо да благодаря на BBMRI-ERIC за топлия прием на българската общност за био-банки и биомолекулярни ресурси в тяхното европейско семейство. Горд съм, че имаме отлични изследователски екипи, които осъществяват сътрудничество по целия свят и съм убеден, че трябва да продължаваме да укрепваме нашите политики и инструменти в подкрепа на нашите блестящи умове и развитието на изследователската и иновационна дейност в страната“, коментира българският министър на образованието и науката Красимир Вълчев.

Сред европейските ни приоритети са ускоряване на трансфера на знания и увеличен достъп до научноизследователски резултати, включително посредством насърчаване на европейските инициативи за отворена наука и гарантиране на дългосрочна устойчивост и отвореност на паневропейската научноизследователска инфраструктура. България се ангажира да продължи усилията си за принос към основните стълбове на европейското научноизследователско пространство и общи цели.”          

 „Посрещам с огромно удоволствие България в BBMRI-ERIC. Сега българските био-банки са безпрецедентно свързани със света. Същевременно българските изследователи и оператори на био-банки ще имат достъп до знание, ИТ инструменти и индивидуални насоки от страна на BBMRI-ERIC, които ще подкрепят по-нататъшното развитие на изследванията на био-банки и биомолекулярни ресурси в България”, посочи генералният директор на BBMRI-ERIC Ерик Щайнфелдер.

“Това е решаващ момент и за по-широките европейски изследвания”, допълни той.

“Когато други държави намаляват инвестициите в научни изследвания, България дава пример, като развива своя био-медицински сектор. От наша страна ние ще положим всички усилия доверието на България в BBMRI-ERIC да бъде ползотворно над номиналната стойност на присъединяването към Европейската научноизследователска инфраструктура”, посочи още той.

“BBMRI-ERIC вярва, че предоставяните услуги ще направят възможни нови методи на лечение, но био-медицинските изследвания не се правят във вакуум - те изискват мултидисциплинарен подход.  Затова ние увеличаваме сътрудничеството си с други европейски научноизследователски инфраструктури за да гарантираме, че за в бъдеще научноизследователската инфраструктура за био-медицински изследвания ще интегрира услугите си и така ще увеличи стойността си за български и други европейски био-банки, които се свързват с BBMRI-ERIC. Затова ние приветстваме заключенията на Съвета за ускорено разпространение на знания в ЕС: ние вървим в обща посока”, заяви Щайнфелдер.

За да провеждат висококачествени био-медицинските изследвания със значимо въздействие и да изпълняват обещанията на персонализираната медицина, изследователите се нуждаят от висококачествени човешки проби, които се събират при пълна защита на правата за защита на личните данни на пациентите и гражданите и се съхраняват в първокачествени био-банки при спазване на международните стандарти.

BBMRI-ERIC обединява повече от 500 био-банки в 21 европейски държави и ги свързва в Директорията, най-голямото човешко био-хранилище в света с повече от 100 милиона проби. Мисията на BBMRI-ERIC е да улеснява достъпа до биологични ресурси и био-медицински съоръжения. Това прави BBMRI-ERIC и нейните био-банки основен участник в намирането на нови методи на лечение.

BBMRI-ERIC е международна, нестопанска организация, създадена по законите на ЕС. Седалището й е в Грац, Австрия и има комуникационен офис в Брюксел.

BBMRI-ERIC предоставя подкрепа и услуги на местни био-банки чрез Националните контактни точки на BBMRI.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
@Jf9


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...