!
Неделя, 08 Септември 2024
04
февр
 

България и борбата с рака - неравенствата като поглед към бъдещето

Събота, 04 Февруари 2023 | 10:44:52


„Запълнете празнината в грижите“ - това е мотото, под което тази година отбелязваме Световния ден за борба с рака – 4 февруари. Едно от най-разпространените заболявания за пореден път привлича вниманието на световната обществе

„Запълнете празнината в грижите“ - това е мотото, под което тази година отбелязваме Световния ден за борба с рака – 4 февруари.

Едно от най-разпространените заболявания за пореден път привлича вниманието на световната общественост и насочва фокуса към множество нерешени проблеми, които засягат почти всяко семейство в света, независимо от континента и страната, в която живее.

Близо 10 милиона души на планетата всяка година губят живота си поради раково заболяване, а 70% от починалите над 65-годишна възраст умират от рак, сочи статистиката на Съюза за международен контрол над рака (UICC) – най-голямата и най-старата неправителствена организация за борба с болестта.

Също така от UICC потвърждават, че през 2020 г. в света са диагностицирани 19,3 млн. души с раково заболяване, а прогнозите са през 2040 г. това число да бъде двойно по-голямо – 40 млн. души. Това, което буди най-силно притеснение са неравенствата в достъпа до онкологична помощ и грижа, подчертават експертите. 

България не прави изключение от тези процеси, а според статистиката страната ни е на дъното в повечето европейски класации по отношение на неравенствата..

Според последния доклад на ЕК в 13 области на страната няма разкрит онкологичен център, а едва 4,7 от всички онкологични пациенти, които са в терминален стадий получават необходимите им палиативни грижи.

По размер на отделените средства за онкологична помощ България е на предпоследно място в ЕС (последното е на Румъния) по разходи за онкологична помощ – 165 евро на глава от населението, при средно за общността – 326 евро и над 500 евро в развитите страни – Германия, Нидерландия, Белгия и Франция.

Липса на скринингови програми, слаба и неефективна превенция, закъсняла диагноза – тези слабости от години неизменно съпътстват и борбата с рака у нас и, което е по-притеснително, не се променят във времето, въпреки, че за тях се говори много в публичното пространство.

Сега погледите са отправени към Националния план за борба с рака, който все още е само документ на хартия, а за реализацията на идеите, заложени в него се очакват средства по Плана за възстановяване и устойчивост. Което, малко или много, за пореден път означава отлагане, изчакване, загуба на време и потъване в добри пожелания. Те, разбира се, звучат приятно, но не решават проблеми.

И по този причина днес за пореден път е редно да обърнем поглед към това, което казват специалистите - а то е, че България няма единна онкологична доктрина, няма национална стратегия за задължителния характер на биомаркерите и на генетичните характеристики на тумора като част от диагностиката, а дефицитът на кадри в онкологичните структури става все по-остър. Точно тези констатации трябва да бъда отправна точка за действие, което не търпи отлагане, нито ден и час повече.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
EXrD


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...