Вторник, 22 Януари 2019
24
май
7
 

Милка Василева:

България е единствената страна в света, в която сестрите са по-малко от лекарите

Четвъртък, 24 Май 2018 | 12:16:37 Надежда Ненова
7

България е единствената страна в света, в която сестрите са по-малко от лекарите. Това заяви председателят на БАПЗГ Милка Василева по време на вчерашната дискусия на тема здравеопазване при омбудсмана Мая Манолова, позовавайки се на данни, изнесени на

България е единствената страна в света, в която сестрите са по-малко от лекарите. Това заяви председателят на БАПЗГ Милка Василева по време на вчерашната дискусия на тема здравеопазване при омбудсмана Мая Манолова, позовавайки се на данни, изнесени на Световна среща в Женева, която предшества Световната здравна асамблея. „Как по този начин ще постигнем универсално здравно покритие, достъп на всички до здравеопазване, до 2030 г., какъвто е планът на СЗО?“, попита Василева.

Тя допълни още, че на конференцията за пореден път е било казано, че в България е съществувала добра система на патронажни грижи и на акушерски практики, която в момента е заличена, а от това страда българското население.

„Няма сестрите да работят за 530 лв. при условие, че съществува директива за взаимно признаване на професионалната квалификация и нашите професионалисти по здравни грижи са наистина ценени в Западния свят. За сметка на това в България те не са признавани не само по отношение на заплащането, а те непрекъснато са подлагани и на психически и физически тормоз на работните си места“, каза още Василева.  

Тя подчерта, че ако професионалистите по здравни грижи не работят на поне две работни места, системата ще фалира. „1993 г. имахме 55 000 медицински сестри. В момента при 368 болници, не говоря за извънболничната помощ, имаме работещи 25 715 медицински сестри, като от тях 3500 - пенсионерки в сериозна пенсионна възраст. Докато не се вземе политическо решение за единна стратегия за професионалистите по здравни грижи, няма как това положение да се промени“, предупреди Милка Василева.

Ако не се намери политическо решение, ако липсва съгласие, че това е проблем за националната сигурност, професионалистите по здравни грижи нямат механизъм, по който да променят ситуацията. „Така в един момент лекарите ще извършват прекрасни операции, ще има прекрасни инвазивни процедури, но няма да има кой да се грижи за пациента. Ако това иска обществото, това вече почти е постигнато. Надяваме се да се вземат спешни мерки, защото ние отказваме да носим вина, че българските граждани не получават качествени здравни грижи“, завърши изявлението си Милка Василева.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
QPmx

Ваня 31.05.2018 22:57:05

Всеки има право да изкаже мнение,какво е това отношение ,че няма компетентност или вие сте свикнали ,че сестрите са ви роби,още малко и сами ще си гледате болните!Такова отношение към сестрите само в Бг го има!

карамел му 25.05.2018 22:52:56

Сред медицинските сестри на места се появиха и такива от ромски произход. След като властимащите инвестират в ромската общност, а нас ни подлагат на гонение, жалко съществуване и миграция, то не е далеч деня, в който ще почнат да се появяват и роми лекари. Искам да видя как циганин лекува баце Боко и компания. Дано е по-успешно и трайно да ни отърве от простотията, с която не можем да се справим, с ширещата се престъпност и беззаконие.

Гост 24.05.2018 13:53:12

Айде дайте сега една статистика - колко сестри работят реално на 2 места и ще си отговорите на въпроса , какво става ? Ама докато не сте прозрачни никой няма да ви даде и 5 ст . Колко са свободните места за сестри ????

сестра 24.05.2018 14:31:37

Давам пример-на собственото си работно място изработвам всеки месец часове, като за график и половина.Понякога месечно извънредният ми труд е почти 2/3 от месечния.Това е в държавната болница.В частната-на трудов договор на половин работен ден.И работата ми е истинска-не спя на работното си място като лекарите, дето тъкат на 2-3 стана.

Милена 25.05.2018 01:39:55

Моля не коментирайте работата на лекарите! Нямате тази компетентност. Гледайте си вашата и се борете за вашите права. Аз работя на 3 места, не сте единствена. Така са повечето хора.

Гост 24.05.2018 15:48:53

Като ви дадат хубави заплати ще работите на 1 място - а останалите кой ще покрива ? Така с 1 заплата се покриват 2-3 места . Затова ще видите ...................

аз 24.05.2018 20:29:42

Tова е официална държавна тиквокомунистическа политика.Да се държат лекарите и сестрите на мизерни заплати и поради това да хайдакат на 2 места и по този начина да покриват огромния недостиг на кадри.


Още новини
Финална тестова процедура на е-системата за лекарствата започва МЗ
21.01.2019 16:53:39

Финална тестова процедура на е-системата за лекарствата започва МЗ

Министерството на здравеопазването стартира финална тестова процедура на Електронната система за ...

Вашата хуманна специалност носи заряда на надеждата, че няма невъзможни неща
21.01.2019 16:28:01

Вашата хуманна специалност носи заряда на надеждата, че няма невъзможни неща

„От свое име и от името на целия Управителен съвет на Столична колегия на БЛС Ви поздравява ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...