!
Неделя, 08 Септември 2024
06
март
 

Бъдещи парамедици започнаха обучение в МУ - Пловдив

Понеделник, 06 Март 2023 | 09:36:56


Бъдещи парамедици започна да обучава Медицински университет - Пловдив. Те изучават съвременните световни тенденции в обучението по спешна медицина в първия у нас Медицински тренировъчен симулационен център, съобщават от вуза. Сред обучаващите е

Бъдещи парамедици започна да обучава Медицински университет - Пловдив. Те изучават съвременните световни тенденции в обучението по спешна медицина в първия у нас Медицински тренировъчен симулационен център, съобщават от вуза.

Сред обучаващите е екип от лектори от САЩ, воден от доц. д-р Радосвета Митова-Уелс, която е програмен директор по спешна медицина на Тексаския технологичен университет в Ел Пасо. В продължение на 20 години тя работи в САЩ и сега е част от преподавателския екип на специалността „Парамедик“ в Центъра за професионално обучение на МУ-Пловдив. В него се обучават асистенти на лекаря по дентална медицина и парамедици от 3-то ниво.

Лекторът от САЩ сподели, че от години мечтае да се върне в България и да предаде поне част от опита, който е придобила.

„Всички, които работят в Катедрата по спешна медицина – и президента на Тексаския технологичен университет, имат готовност да съдействат на новото професионално обучение за парамедици“, каза доц. Уелс.

„Чрез нейното преподаване курсистите буквално ще се докоснат до съвременните световни тенденции в обучението по спешна медицина“, обясни ректорът на Медицински университет - Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева.

Доц. д-р Радосвета Уелс ще води практически занятия с курсистите от ЦПО в иновативния  и уникален за страната Медицинския симулационен тренировъчен център на МУ-Пловдив.

Доц. Радосвета Уелс, заедно с д-р Ръсел Бейкър и г-н Брайън Уилсън, също част от преподавателския екип на специалността „Парамедик“, бяха водещи на курса „Долекарски спешности, диагностика и лечение“, провел се в Медицинския симулационен тренировъчен център на МУ-Пловдив на 4 и 5 март 2023 г. В курса освен бъдещите парамедици ценни съвети и практически знания получиха и 15 студенти на МУ-Пловдив. Бъдещите парамедици се запознаха с най-важните и животоспасяващи действия, които могат да приложат в една спешна ситуация. Представени бяха различни спешни състояния както от сферата на токсикология, така и от сферата на травмата.

В лекция на тема „Защо спешна медицина? Преди, сега и утре“ доц. Уелс засегна добрите практики в САЩ, история, правни и бизнес аспекти, образование, обучение и реалността на спешната медицина.

„В настоящия момент професията на парамедика е не само силно желана от някои хора, но тя е абсолютно необходима за обществото, защото в последните години ние сме свидетели на редица природни катаклизми – наводнения, земетресения, пожари, на масови катастрофи, които отнемат десетки, стотици, а както видяхме и в съседна страна – хиляди човешки животи. Това поставя пред нас отговорността и амбицията като медици, които обучават в медицинските университети, да се замислим от необходимостта за обучение на парамедици, които ще бъдат първите помощници на лекарите, докато те се включат в специализираната диагностика и лечение на спешните състояния“, каза ректорът на МУ-Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева.

„Гордост на МУ-Пловдив е именно Медицинският симулационен тренировъчен център, където се обучават интерактивно по най-високи международни стандарти различни медицински специалисти. Центърът успя за кратко време да се утвърди като една от най-иновативните образователни структури по симулационно обучение в страната ни“, обясни директорът на центъра проф. д-р Благой Маринов.

В него се използват високотехнологични манекени за моделиране на симптоми, състояния и заболявания от различни области на медицината, най-нови лапароскопски, артроскопски и ендоскопски симулатори за виртуална реалност, както и 3D интерактивна маса за виртуални дисекции.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
$sF%


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...