Вторник, 22 Януари 2019
03
окт
1
 

Борят се за живота на бебето, родено от жена с трансплантирано сърце

22-годишната Биляна почина след раждане у дома

Вторник, 03 Октомври 2017 | 12:29:17
1

Лекари от варненската СБАГАЛ „Проф. д-р Д. Стаматов”  се борят за живота на бебето, родено от жената с трансплантирано сърце, която почина. 22-годишната Биляна от Варна е починала поради тежка сърдечна недостатъчност трети-четвърти фун

Лекари от варненската СБАГАЛ „Проф. д-р Д. Стаматов”  се борят за живота на бебето, родено от жената с трансплантирано сърце, която почина. 22-годишната Биляна от Варна е починала поради тежка сърдечна недостатъчност трети-четвърти функционален клас, информираха още от общинската АГ болница в морската столица, цитирани от moreto.net.

По данни на директора доц. Емил Ковачев състоянието на бебето остава тежко, но неонатолозите полагат всички усилия да го стабилизират.

Според ръководството на болницата обаче, екипът от Спешна помощ е трябвало да преведе родилката в реанимация предвид данните, че е била трансплантирана преди години.

От лечебното заведение разпространиха и позиция с подробности за случая.

На 30-ти септември в 7:17 ч. след второ повикване (по данни на близките Бърза помощ е била повикана около 03:00- 03:15 ч поради силни болки в корема) с транспорт на екип на ЦСМП- гр. Варна в СБАГАЛ постъпва родилка в крайно тежко общо състояние, информират от там.  По данни на екипа и родилката е настъпило преждевременно раждане в дома, при неизяснени обстоятелства, на едно живо недоносено бебе от женски пол с тегло 2130 гр. и вероятна възраст между 32-34 г. с., което е в много тежко общо състояние.

Родилката е поета от дежурния екип акушер-гинеколози и дежурния реаниматор. Новороденото е прието от екипа на специализираното неонатологично отделение в СБАГАЛ в изключително тежко състояние с данни за тежък аспирационнен синдром и белодробен кръвоизлив.

По анамнеза на родилката и близките й, същата е със сърдечна трансплантация, извършена през декември 2015 г., състояние след отхвърляне на трансплантираното сърце, полиорганна недостатъчност, сърдечна недостатъчност трети-четвърти функционален клас, поясняват от лечебното заведение.

При прегледа на медицинската документация на жената е установено, че тя ежемесечно е била на консултации в клиниката, където е трансплантирано сърцето й, както и че е била под диспансерно наблюдение и редовно е посещавала кардиолог от Варна. В нито един от документите не се посочва, че пациентката е била бременна. По данни на родителите, те също не знаели до последно за бременността й. При такива случаи бременността е абсолютно противопоказана поради високия риск за живота на пациентката, подчертават от болницата.

След превеждане на родилката в родилна зала и от последващия преглед на дежурния екип се установява настъпило раждане с леки разкъсвания и задържана плацента. Извършена е екстрация на плацентата, а разкъсванията са възстановени атравматично и без кървене. Пациентката е била унесена, с видимо лилави устни. Кръвното налягане, измерено от спешния екип на бърза помощ при транспортирането, е било 30/0 и е отразено в съответната документация. Предприети са веднага всички реанимационни мероприятия за овладяване на състоянието. Поради тежкото общо състояние родилката е интубирана в 7:25 ч. и поставена на изкуствена белодробна вентилация. В 7:45 ч. пациентката изпада в сърдечен арест. Проведени са ресусцитационни мероприятия, сърдечната дейност и спонтанната циркулация са възстановени в 7:55 ч. За пациентката са извикани консултанти от УМБАЛ „Св. Марина” Варна и са предприети абсолютно всички реанимационни мероприятия за стабилизиране състоянието й. Въпреки усилията на екипа, изразената сърдечна недостатъчност в ранния следродилен период се задълбочава и жената е изпаднала повторно в състояние на сърдечен арест., пациентката не е възстановила ефективна сърдечна дейност и е била с белези на трайни увреждания, като смъртта е обявена в 09:15 ч. на 30-ти септември.

От болницата допълват, че поради тежката сърдечна недостатъчност, сърдечната трансплантация и данните за полиорганна недостатъчност жената е трябвало да бъде хоспитализация в лечебно заведение с трето ниво на компетентност на централна реанимация.

Управителят на СБАГАЛ „Проф. д-р Ковачев“ и екипът на болницата, борил се за живота на младата родилка, изразяват искрени съболезнования на семейството на починалата жена, и допълват, че полагат всички усилия за спасяването на живота на бебето.

От болницата допълват, че не приемат анонимни твърдения с невярна информация по случая и подчертават, че в лечебното заведение работят едни от най-добрите специалисти.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
y4KX

Гост 03.10.2017 13:23:20

Много интересно според близките спешния екип е повикан в 3ч. през нощта , а според тел.112 , журналите на ЦСМП Варна и информационната им система повикване е постъпило в 6.10 ч. Повикването е изпълнено , състоянието е преценено като дисменорея и е медикирана със спазмолитици. 10 минути по-късно е настъпИло раждане и отново е повикан реанимационен екип , който е придружен с педиатричен екип. В 7.17ч. ЕКИПИТЕ се озовават в СБАГАЛ Варна с жива родилка и живо бебе . Е ПАК ЛИ ЛОВ НА ВЕЩИЦИ ,НЕУВАЖАЕМА РЕДАКЦИЯ НА ЗДРАВЕ НЕТ


Още новини
Финална тестова процедура на е-системата за лекарствата започва МЗ
21.01.2019 16:53:39

Финална тестова процедура на е-системата за лекарствата започва МЗ

Министерството на здравеопазването стартира финална тестова процедура на Електронната система за ...

Вашата хуманна специалност носи заряда на надеждата, че няма невъзможни неща
21.01.2019 16:28:01

Вашата хуманна специалност носи заряда на надеждата, че няма невъзможни неща

„От свое име и от името на целия Управителен съвет на Столична колегия на БЛС Ви поздравява ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...