Събота, 19 Септември 2020
03
окт
1
 

Борят се за живота на бебето, родено от жена с трансплантирано сърце

22-годишната Биляна почина след раждане у дома

Вторник, 03 Октомври 2017 | 12:29:17
1

Лекари от варненската СБАГАЛ „Проф. д-р Д. Стаматов”  се борят за живота на бебето, родено от жената с трансплантирано сърце, която почина. 22-годишната Биляна от Варна е починала поради тежка сърдечна недостатъчност трети-четвърти фун

Лекари от варненската СБАГАЛ „Проф. д-р Д. Стаматов”  се борят за живота на бебето, родено от жената с трансплантирано сърце, която почина. 22-годишната Биляна от Варна е починала поради тежка сърдечна недостатъчност трети-четвърти функционален клас, информираха още от общинската АГ болница в морската столица, цитирани от moreto.net.

По данни на директора доц. Емил Ковачев състоянието на бебето остава тежко, но неонатолозите полагат всички усилия да го стабилизират.

Според ръководството на болницата обаче, екипът от Спешна помощ е трябвало да преведе родилката в реанимация предвид данните, че е била трансплантирана преди години.

От лечебното заведение разпространиха и позиция с подробности за случая.

На 30-ти септември в 7:17 ч. след второ повикване (по данни на близките Бърза помощ е била повикана около 03:00- 03:15 ч поради силни болки в корема) с транспорт на екип на ЦСМП- гр. Варна в СБАГАЛ постъпва родилка в крайно тежко общо състояние, информират от там.  По данни на екипа и родилката е настъпило преждевременно раждане в дома, при неизяснени обстоятелства, на едно живо недоносено бебе от женски пол с тегло 2130 гр. и вероятна възраст между 32-34 г. с., което е в много тежко общо състояние.

Родилката е поета от дежурния екип акушер-гинеколози и дежурния реаниматор. Новороденото е прието от екипа на специализираното неонатологично отделение в СБАГАЛ в изключително тежко състояние с данни за тежък аспирационнен синдром и белодробен кръвоизлив.

По анамнеза на родилката и близките й, същата е със сърдечна трансплантация, извършена през декември 2015 г., състояние след отхвърляне на трансплантираното сърце, полиорганна недостатъчност, сърдечна недостатъчност трети-четвърти функционален клас, поясняват от лечебното заведение.

При прегледа на медицинската документация на жената е установено, че тя ежемесечно е била на консултации в клиниката, където е трансплантирано сърцето й, както и че е била под диспансерно наблюдение и редовно е посещавала кардиолог от Варна. В нито един от документите не се посочва, че пациентката е била бременна. По данни на родителите, те също не знаели до последно за бременността й. При такива случаи бременността е абсолютно противопоказана поради високия риск за живота на пациентката, подчертават от болницата.

След превеждане на родилката в родилна зала и от последващия преглед на дежурния екип се установява настъпило раждане с леки разкъсвания и задържана плацента. Извършена е екстрация на плацентата, а разкъсванията са възстановени атравматично и без кървене. Пациентката е била унесена, с видимо лилави устни. Кръвното налягане, измерено от спешния екип на бърза помощ при транспортирането, е било 30/0 и е отразено в съответната документация. Предприети са веднага всички реанимационни мероприятия за овладяване на състоянието. Поради тежкото общо състояние родилката е интубирана в 7:25 ч. и поставена на изкуствена белодробна вентилация. В 7:45 ч. пациентката изпада в сърдечен арест. Проведени са ресусцитационни мероприятия, сърдечната дейност и спонтанната циркулация са възстановени в 7:55 ч. За пациентката са извикани консултанти от УМБАЛ „Св. Марина” Варна и са предприети абсолютно всички реанимационни мероприятия за стабилизиране състоянието й. Въпреки усилията на екипа, изразената сърдечна недостатъчност в ранния следродилен период се задълбочава и жената е изпаднала повторно в състояние на сърдечен арест., пациентката не е възстановила ефективна сърдечна дейност и е била с белези на трайни увреждания, като смъртта е обявена в 09:15 ч. на 30-ти септември.

От болницата допълват, че поради тежката сърдечна недостатъчност, сърдечната трансплантация и данните за полиорганна недостатъчност жената е трябвало да бъде хоспитализация в лечебно заведение с трето ниво на компетентност на централна реанимация.

Управителят на СБАГАЛ „Проф. д-р Ковачев“ и екипът на болницата, борил се за живота на младата родилка, изразяват искрени съболезнования на семейството на починалата жена, и допълват, че полагат всички усилия за спасяването на живота на бебето.

От болницата допълват, че не приемат анонимни твърдения с невярна информация по случая и подчертават, че в лечебното заведение работят едни от най-добрите специалисти.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
nh1X

Гост 03.10.2017 13:23:20

Много интересно според близките спешния екип е повикан в 3ч. през нощта , а според тел.112 , журналите на ЦСМП Варна и информационната им система повикване е постъпило в 6.10 ч. Повикването е изпълнено , състоянието е преценено като дисменорея и е медикирана със спазмолитици. 10 минути по-късно е настъпИло раждане и отново е повикан реанимационен екип , който е придружен с педиатричен екип. В 7.17ч. ЕКИПИТЕ се озовават в СБАГАЛ Варна с жива родилка и живо бебе . Е ПАК ЛИ ЛОВ НА ВЕЩИЦИ ,НЕУВАЖАЕМА РЕДАКЦИЯ НА ЗДРАВЕ НЕТ


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Проф. Салчев: Няма болница, която да се е опитвала да точи Касата с пациенти с COVID
19.09.2020 13:22:53 Надежда Ненова

Проф. Салчев: Няма болница, която да се е опитвала да точи Касата с пациенти с COVID

"Трябва да има диалог и да се търси баланса между разходването на средствата в системата и резулт ...

30 000 медицински сестри не достигат у нас
19.09.2020 12:46:30 Надежда Ненова

30 000 медицински сестри не достигат у нас

Освен, че липсват като физическа бройка, те са застаряващи. Този проблем е в цяла Европа, но ние ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...