Понеделник, 21 Януари 2019
12
окт
 

Близо 3000 души ослепяват на година у нас

Четвъртък, 12 Октомври 2017 | 14:27:43 Надежда Ненова


Близо 3000 души ослепяват на година в България и макар че няма конкретни данни колко от тях са загубили зрението си заради глаукома, няма причина да изоставаме от европейската статистика. В Европа 13% от слепите са слепи от глаукома. Това каза проф. д-

Близо 3000 души ослепяват на година в България и макар че няма конкретни данни колко от тях са загубили зрението си заради глаукома, няма причина да изоставаме от европейската статистика. В Европа 13% от слепите са слепи от глаукома. Това каза проф. д-р Наталия Петкова, основател на Глаукомно дружество в България, на пресконференция днес по повод приключването на тазгодишната кампания за борба с глаукомата и Световния ден на зрението.

Кампанията стартира през март и беше организирана от пациентска организация "Глаукома" и Институт за здравно образование.

„Глаукомата е на второ място като причина за слепота в света. 2,4 млн. души заболяват от глаукома всяка година. За 10 години 16% развиват едноочна слепота, 10% - двуочна. Ние не можем да излекуваме болестта, не можем да възстановим загубеното зрение, но може да бъде запазено това зрение, което пациентите имат“, каза проф. Петкова.

По думите й провеждането на подобни скринигови програми е особено важно. Те обаче трябва да бъдат насочени към хора с определени рискови фактори. „Усилията да бъдат насочени на първо място към близките и роднините на болните от глаукома. При тях е най-висок процентът, по-напреднала възраст, хора с диабет, наличие на напреднали увреждания в зрителния нерв, в зрителното поле. Оправдавам тези акции, които се провеждат в големите специализирани болници“, каза проф. Петкова. Тя допълни, че основната цел на Глаукомното дружество е да се създаде национална програма за скринингови изследвания на глаукомно болните.

Д-р Генка Петрова, ръководител на Катедра по социална фармация и фармаикономика на Фармацевтичния факултет към МУ-София, отчете, че по време на кампанията са били прегледани 2500 пациенти. Повишено вътреочно налягане е регистрирано при 25% от тях. Благодарение на кампанията 500 души са посетили очните кабинети и 11% от тях са диагностицирани с повишено очно налягане. „Инвестицията за преглед на човек е 16 лева, а НЗОК инвестира 20 лв. на човек. Разходът на диагностициран човек пък беше свален на 59 лева. Скринингът позволява ранно откриване на нови случаи на повишено очно налягане, а предскринингови критерии повишават ефективността три пъти и намаляват разходите за диагностициране“, каза тя.

Председателят на пациентска организация "Глаукома" Георги Димитров на свой ред отбеляза, че на първо място хората трябва да свикнат да мерят очното си налягане, така както си мерят кръвното. „Да намерим глаукомно болните и да ги насочим към съответните лекари, тъй като не може с един профилактичен преглед да се установи заболяването“, каза той.

Според специалистите офталмолози всички хора над 40 години трябва редовно да ходят на очен лекар. „Глаукомата е едно много сериозно заболяване, което доскоро беше неглижирано", посочи националният консултант по очни болести проф. д-р Лъчезар Войнов. Той увери, че в България се прилагат всички нови методи на лечение - както консервативни, така и оперативни.

Проф. Петкова пък заяви, че е нужно НЗОК да поеме повече от прегледа годишно, тъй като специализираните изследвания, които са особено важни за диагнозата, са платени и са много скъпи. „За един пенсионер 30-40 лева са страшно много. Борим се и за реимбурсаиция на средствата за лечение. Само 50% са реимбурсирани, те са скъпи и не можем да осигуряваме нужната терапия, трябва да се съобразяваме с цената“, допълни още тя.

Кампанията официално приключва днес, но реално прегледите ще продължат до края на ноември.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
BSy8


Още новини
Без неонатолози посрещат Деня на родилната помощ в ямболската болница
21.01.2019 15:42:11

Без неонатолози посрещат Деня на родилната помощ в ямболската болница

В затруднено положение посрещат празника на родилната помощ в ямболското акушеро-гинекологично от ...

Зам.-министър Пенков: Компромис с безопасността на болните хора в МБАЛ Видин не се прави
21.01.2019 15:09:14

Зам.-министър Пенков: Компромис с безопасността на болните хора в МБАЛ Видин не се прави

„Хемодиализното отделение на МБАЛ „Св. Петка“ – Видин ще получи седем нов ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...