Неделя, 20 Януари 2019
20
ноем
1
 

Близо 2700 българи живеят с вируса на СПИН

Националната лаборатория взима назаем тестове за изследване на ХИВ

Понеделник, 20 Ноември 2017 | 17:00:31 Полина Тодорова
1

Около 2700 души в България са носители на вируса на СПИН към момента. Ако към тях се прибавят и предполагаемите случаи, при които диагнозата не е потвърдена, защото все още не са се изследвали, бройката може да достига 3500 души. Новите случаи на годин

Около 2700 души в България са носители на вируса на СПИН към момента. Ако към тях се прибавят и предполагаемите случаи, при които диагнозата не е потвърдена, защото все още не са се изследвали, бройката може да достига 3500 души. Новите случаи на година у нас са средно около 200. В световен мащаб хората с ХИВ са близо 40 милиона.

Данните бяха оповестени на семинар за журналисти на тема: „Знанието е сила. Заедно в борбата с ХИВ“, който се организира по повод Европейската седмица за тестване за ХИВ и хепатит, провеждаща се в периода 17-24 ноември 2017 г.

По-голямата част от пациентите с ХИВ или 85% от тях са мъже и то най-вече представители на хомосексуалната общност. Близо два милиона са новозаразените с ХИВ през 2016 година, а починалите от заболяването са близо един милион души. Положителна тенденция, свързана с борбата за намаляване на заболяването е фактът, че смъртните случаи, свързани със СПИН, са намалели с близо 48% от 2005 година насам. Сериозен спад се наблюдава и при новите случаи на заболяването при децата, които от 2010 г. са намалели двойно.

Благоприятен факт, свързан с България на фона на европейската статистика за разпространение на ХИВ, е че страната ни се намира под средното ниво сред останалите държави, стана ясно от презентацията на проф. Христо Тасков от Националния център по заразни и паразитни болести. У нас обаче СПИН се открива сред населението на почти всички градове, като най-много са случаите в София, Пловдив и Варна. Заболяването се открива сред хора предимно на възраст между 20 и 40 години, като нерядко диагнозата се поставя 5-6 години след инфектирането. Ето защо специалистът беше категоричен, че е нужно да се работи активно с младите хора, които да бъдат информирани за начините на предпазване от СПИН.

От своя страна директорът на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев алармира за сериозен проблем, свързан с липсата на тестове за изследване на вируса.

Става дума за няколко вида тестове – едните са скринингови тестове, тестове за вирусен товар, които са необходими за мониторинг на терапията, както и тестове за антиретровирусна резистентност“, поясни проф. Тасков. В момента се подготвя нова обществена поръчка за тестовете, допълни той. Заради проблема се е наложило обаче Националната референтна потвърдителна лаборатория по HIV да се обърне за помощ с молба за даване на тестове назаем към колегите си от Националния център по трансфузионна хематология, както и към фармацевтична компания, която ги е дарила. По-голямата част от тестовете са предоставени от Министерство на здравеопазването, уточни той.

Специалистите бяха единодушни, че днес в помощ на пациентите с ХИВ е достъпно лечение, което не само намалява сериозно смъртността от заболяването, но и предоставя по-дълъг живот на болните. Става въпрос за т. нар. антиретровирусна терапия, с която се лекуват близо 20 милиона души по света. „Тази терапия позволи на хора, които са обречени и които загиваха в рамките на 7-8 години след зарязването, да имат продължителност на живота, близка до тази на неинфектираните и да имат добро качество на живот. Тоест, превърна тази фатална инфекция в едно контролирано заболяване“, отбеляза проф. Мариана Стойчева от УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив.  „Вече имаме едно лечение, което прави така, че ако всеки болен спазва правилата на терапията и се вслуша се в съветите на лекаря си, живее толкова колкото би живял, ако нямаше контакт с вируса на СПИН“, категоричен бе и проф. Кантарджиев, като изтъкна, че тази терапия е истинско откритие в медицината. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
DT37

anyah 02.02.2018 19:05:06

Здравейте, аз съм Аня от Сингапур. Просто искам да предам това на всеки, който е болен от всякакъв вид болест, че решението за всички болести е д-р Сагу, аз бях излекуван от този велик човек, д-р Сагубо Диба великия лечител, след като преживях болки. никога не съм знаел, че ще се излекувам от тази болест по ХИВ в живота си, защото те казаха, че няма лечение. аз съм пълен с възбуда и използвам този носител, за да ви информирам всички да се свържете с този човек за всякакви болести и той е готов да ви помогне да разрешите проблема си. Ако сте там, преминавайки през някаква болест любезно го свържете с неговия имейл адрес: drsagbo6088 @ gmail.com Съхранявам обещанието си, като споделям това свидетелство, доказвам на всички онези, които казаха, че няма лек изцеление поради току-що излекувани от билковото лекарство на д-р Сагбо великия лечител, целта ми е да продължа да споделям свидетелски показания за това, което Бог използва за теб в живота ми. можете да се обадите с този номер и да го направите на +2347019642881.


Още новини
Недоверието към имунизациите в Топ 10 на глобалните заплахи за здравето за 2019 г.
19.01.2019 11:27:40

Недоверието към имунизациите в Топ 10 на глобалните заплахи за здравето за 2019 г.

Недоверието към имунизациите бе официално признато за една от основните опасности за здравето. Св ...

Грипна епидемия и в Смолян
19.01.2019 09:28:54

Грипна епидемия и в Смолян

Считано от 18 януари, РЗИ-Смолян обявява грипна епидемия на територията на област Смолян, съобщих ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...