!
Неделя, 08 Септември 2024
19
септ
 

Благотворителен крос „Спри рака” ще се проведе в Пловдив

Четвъртък, 19 Септември 2019 | 10:59:10


„Хематологията – успехи и предизвикателства” е мотото на втората научна конференция, която ще се проведе на 27 септември 2019 г. в зала 9 от 13.00 ч. на Аудиторния комплекс на Медицинския университет в град Пловдив. Основна тема на съ

„Хематологията – успехи и предизвикателства” е мотото на втората научна конференция, която ще се проведе на 27 септември 2019 г. в зала 9 от 13.00 ч. на Аудиторния комплекс на Медицинския университет в град Пловдив. Основна тема на събитието ще бъдат постиженията в областта на клиничната хематология. Специалисти с богат опит ще представят и дискутират новостите в профилактиката, диагностиката и лечението на хематологичните заболявания.

На 28 септември на Гребната база в Пловдив от 11.00 ч. до 14.00 ч. като  част от инициативата ще бъде четвъртото издание на благотворителния крос „Спри рака”. Към него се присъединява и информационната кампания „Животът със злокачествени заболявания на кръвта е възможен!“ със специално подготвен флашмоб - „Иновация за живот“. Преди началото на кроса всички присъстващи ще могат да се присъединят към него като се подредят под формата на капка кръв – символът на кампания. Организатор на поредицата събития и инициативи в подкрепа на преминалите през онкологични заболявания и техните близки е Сдружение „СПРИ РАКА“ в сътрудничество с Клиниката по клинична хематология и Клиниката по медицинска онкология на Университетската МБАЛ “Свети Георги” и с участието на Медицинския университет в Пловдив и голяма община Пловдив. Всички набрани средства тази година ще бъдат дарени на детската клиника по хематология.

Председателят на организационния комитет за провеждане на Научни конференции и информационни кампании проф. д-р Жанет Грудева, специалист по вътрешни болести, клинична хематология и медицинска онкология обясни, че : „За първи път тази година направихме малко издание на кампанията, през април 2019 г. Тогава поставихме акцент не толкова върху медицинската част, а на парамедицинската – психорехабилитацията и грижата за пациентите. Обърнахме внимание също и на начина, по който медиите отразяват нашите успехи в профилактиката, диагностиката и лечението на хематологичните заболявания. На медицинската конференция на 27 септември сме предвидили и модул за медии и пациентски организации. А презентациите на хематолозите ще са посветени на най-новите терапии”, добави проф. Грудева.

„Работим да се изгради връзка между гражданското общество и институциите в полза на пациента и на успешното му лечение, обясни председателят на Сдружение „СПРИ РАКА“ Росица Касабова. Кросът на 28 септември не е състезание, а кауза на гражданското общество. Там се запознаваш с други хора, с други случаи на рак, получаваш информация за нови възможности за лечение. Ракът е социалнозначимо заболяване, което се лекува със всички средства. Не само с лекарства. Освен да бягат по дистанцията, участниците в кроса може просто да ходят или да танцуват под ръководството на треньори. Да общуват помежду си и със специалисти. Важното е хората с ракови заболявания да усетят подкрепата на близките си, на обществото, да се убедят, че могат да водят нормален живот – да тичат, да се забавляват, да говорят за проблемите свободно. Само така ще живеят с надежда и ще водят успешна борба със заболяването.”

Пациенти и лекари се обединяват около тезата, че ракът не е присъда. Отдавна вече има ефективни методи за лечение и колкото по-рано се постави диагнозата, толкова по-голям е шансът за успех. Затова активно призовават хората да си правят профилактични прегледи, да участват в процеса на собственото си оздравяване.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
FwzG


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...