Вторник, 22 Януари 2019
05
окт
 

Без листа на чакащите за хората с ревматични заболявания поискаха пациенти

Четвъртък, 05 Октомври 2017 | 11:15:08 Полина Тодорова


Да отпадне “листата на чакащите” за ревматично болните пациенти – това е едно от основните очаквания за промени в здравната система, касаещи хората с подобни проблеми, които бяха отправени по време на форума „Предизвикателства п

Да отпадне “листата на чакащите” за ревматично болните пациенти – това е едно от основните очаквания за промени в здравната система, касаещи хората с подобни проблеми, които бяха отправени по време на форума „Предизвикателства пред пациентите в ревматологията“. Какво още поискаха пациентите с артрит съобщи пред Zdrave.net Николай Недялков от Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит (АПРА).

Другото основно искане на пациентите, свързано с болничната помощ, е оптимизиране на амбулаторните процедури и клиничните пътеки с цел премахване на административните пречки и осигуряване нужния достъп на пациентите до лечение и преминаване през експертни лекарски комисии. От пациентската общност настояват и за намаляване на документацията и въвеждане на електронни здравни услуги с цел улесняване на административното обслужване и превъзмогване на административните пречки, разясни той.

От АПРА имат и искания, касаещи извънболничната помощ. На първо място от там настояват за промяна на нормативните изисквания в посока засилване на ролята на извънболничната помощ. „Нужно е и изготвяне и провеждане на национална стратегия за ранна диагностика на ревматични заболявания от общопрактикуващите лекари, които правилно да диагностицират и насочват пациентите към ревматолог", допълни той. По думите му ранната диагностика е една от най-важните мерки, касаещи пациентите с този тип проблеми. „В болничната помощ лекарите ревматолози се затрудняват доста, защото има струпване пред кабинетите им, пациентите се изнервят. Те не могат да обърнат нужното внимание на пациентите и затова настояваме за по-голяма роля на извънболничната помощ“, поясни Недялков.

Не на последно място от пациентската организация настояват за осигуряване на по-лесен и бърз достъп в различни региони на страната до ревматолог, както и до експертните лекарски комисии при нужда. Всички мерки, които предлагат от АПРА и свързаната с тях нужда от нормативни промени, ще бъдат вписани в меморандум, който ще бъде представен на вниманието на депутатите от парламентарната здравна комисия, обясни Недялков.

Той съобщи и за резултатите от проучване, проведено сред 300 души с ревматични заболявания от цялата страна. 86% от пациентите са убедени, че регулярните прегледи помагат за определяне на правилното лечение. 87% чувстват категорично подобрение от биологичната терапия, а 78% от запитаните са силно мотивирани да преминат през амбулаторните прегледи, които са задължителни за отпускане на биологично лечение, поясни той. Като основен извод проучването се налага нуждата от повече и по-равномерно разпределени ЕЛК, както и ревматолози на територията на страната, отбеляза още Недялков. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
7D8z


Още новини
В пресата: Фалшиви ТЕЛК решения, акушерки, верификация на лекарствата
22.01.2019 08:49:50

В пресата: Фалшиви ТЕЛК решения, акушерки, верификация на лекарствата

„Милиони левове отиват не при хората с увреждания, а при тези, които предпочитат да не рабо ...

Финална тестова процедура на е-системата за лекарствата започва МЗ
21.01.2019 16:53:39

Финална тестова процедура на е-системата за лекарствата започва МЗ

Министерството на здравеопазването стартира финална тестова процедура на Електронната система за ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...