Петък, 18 Септември 2020
05
окт
 

Без листа на чакащите за хората с ревматични заболявания поискаха пациенти

Четвъртък, 05 Октомври 2017 | 11:15:08 Полина Тодорова


Да отпадне “листата на чакащите” за ревматично болните пациенти – това е едно от основните очаквания за промени в здравната система, касаещи хората с подобни проблеми, които бяха отправени по време на форума „Предизвикателства п

Да отпадне “листата на чакащите” за ревматично болните пациенти – това е едно от основните очаквания за промени в здравната система, касаещи хората с подобни проблеми, които бяха отправени по време на форума „Предизвикателства пред пациентите в ревматологията“. Какво още поискаха пациентите с артрит съобщи пред Zdrave.net Николай Недялков от Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит (АПРА).

Другото основно искане на пациентите, свързано с болничната помощ, е оптимизиране на амбулаторните процедури и клиничните пътеки с цел премахване на административните пречки и осигуряване нужния достъп на пациентите до лечение и преминаване през експертни лекарски комисии. От пациентската общност настояват и за намаляване на документацията и въвеждане на електронни здравни услуги с цел улесняване на административното обслужване и превъзмогване на административните пречки, разясни той.

От АПРА имат и искания, касаещи извънболничната помощ. На първо място от там настояват за промяна на нормативните изисквания в посока засилване на ролята на извънболничната помощ. „Нужно е и изготвяне и провеждане на национална стратегия за ранна диагностика на ревматични заболявания от общопрактикуващите лекари, които правилно да диагностицират и насочват пациентите към ревматолог", допълни той. По думите му ранната диагностика е една от най-важните мерки, касаещи пациентите с този тип проблеми. „В болничната помощ лекарите ревматолози се затрудняват доста, защото има струпване пред кабинетите им, пациентите се изнервят. Те не могат да обърнат нужното внимание на пациентите и затова настояваме за по-голяма роля на извънболничната помощ“, поясни Недялков.

Не на последно място от пациентската организация настояват за осигуряване на по-лесен и бърз достъп в различни региони на страната до ревматолог, както и до експертните лекарски комисии при нужда. Всички мерки, които предлагат от АПРА и свързаната с тях нужда от нормативни промени, ще бъдат вписани в меморандум, който ще бъде представен на вниманието на депутатите от парламентарната здравна комисия, обясни Недялков.

Той съобщи и за резултатите от проучване, проведено сред 300 души с ревматични заболявания от цялата страна. 86% от пациентите са убедени, че регулярните прегледи помагат за определяне на правилното лечение. 87% чувстват категорично подобрение от биологичната терапия, а 78% от запитаните са силно мотивирани да преминат през амбулаторните прегледи, които са задължителни за отпускане на биологично лечение, поясни той. Като основен извод проучването се налага нуждата от повече и по-равномерно разпределени ЕЛК, както и ревматолози на територията на страната, отбеляза още Недялков. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Xatf


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Проф. Витанов: Системата ни вече е подготвена да издържи няколко седмици по 500 заразени на ден
18.09.2020 10:58:21

Проф. Витанов: Системата ни вече е подготвена да издържи няколко седмици по 500 заразени на ден

Първата вълна на коронавируса приключи в края на август - началото на септември, стигнахме нива 1 ...

Депутатите приеха промените в ЗЛЗ и Закона за съсловните организации
18.09.2020 10:15:35 Надежда Ненова

Депутатите приеха промените в ЗЛЗ и Закона за съсловните организации

С 91 гласа „за“, три „против“ и 66 „въздържал се“ депутатите ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...