!
Неделя, 08 Септември 2024
12
дек
 

Бавят лечението на тежко болно дете заради липсващ е-мейл

Скъсана комуникация между болница и фонда забавя терапията на "стъкления" Йосиф

Вторник, 12 Декември 2017 | 10:02:23


Лечението на тежко болно дете е било забавено поради факта, че е болницата, в която то е проследявано, не е предоставила е-мейл на Фонда за лечение на деца. Това стана ясно от репортаж на bTV по случая на 16-годишния Йосиф Йосифов, който страда от 

Лечението на тежко болно дете е било забавено поради факта, че е болницата, в която то е проследявано, не е предоставила е-мейл на Фонда за лечение на деца. Това стана ясно от репортаж на bTV по случая на 16-годишния Йосиф Йосифов, който страда от тежкото заболяване остеогенезис имперфекта -  състояние, известно повече като „болестта на стъклените кости”. От година той не може да получи лечението, за което е одобрен от фонда, като причините са липса на комуникация по служебен път между институцията и лекуващата го болница, забавена процедура по внос и в крайна сметка – липса на доставчик.

Заболяването на момчето води до лесно чупене на костите. До миналата година му е прилагано лекарството „Аредиа“, което помага те да станат по-здрави. За да продължи терапията и през 2017 г., родителите му кандидатстват във Фонда за лечение на деца и през януари получават одобрение за финансиране. Въпреки това медикаментът така и не стига до Йосиф и терапията му е прекъсната.

Вносът на лекарството у нас е трябвало да бъде уреден от Специализираната болница по детски болести „Проф. Иван Митев“, защото то няма разрешение за употреба у нас. Лечебното заведение обаче започва процедурата по внос едва седем месеца след разрешението на фонда, като обяснението им е, че майката на Йосиф не е предоставила писмото с разрешението за финансиране

Казусът бе коментиран от директора на фонда д-р Мариета Райкова, според която случаят е изключение. „По принцип нямаме други такива случаи, в които да се къса връзката между лечебното заведение и фонда и дете да не получи лекарство”, заяви тя. От думите й стана ясно обаче, че болницата не е предоставила е-мейл, на който да се изпраща информация от страна на фонда, което също е забавило целия процес.

В същото време майката на детето каза, че никой не е й е обяснил, че е трябвало лично да предостави документи от фонда в болницата, както твърдят от там. „Ако те не си знаят работата във фонда, защото ги сменят през два месеца, аз нямам вина”, категорична бе тя.  Тя попита д-р Райкова защо никой не е отговорил на искането ѝ да се откаже от финансиране от фонда, за да може да кандидатства за „Българската Коледа“ с цел да си осигури медикамента.

„Отговор не е получен, защото проведохме разговор с болницата и беше ясно, че няма доставчик на медикамента. Не беше проблемът във финансирането, а в доставката на медикамента. За нас по-важното беше да изясним в тази ситуация какво ще предприеме болницата”, отговори Райкова.

Тя обясни и какви са вариантите за осигуряване на лечението на детето. „Ако болницата намери доставчик и достави този медикамент, няма проблем фондът да го заплати. Ако лекарите изберат друг вид лечение и детето кандидатства за финансиране, то ще мине през процедурата, ще бъде одобрено и ще бъде финансирано”, заяви тя. Шефката на фонда обаче подчерта, че фондът няма как да реши избора и доставката на лекарството.

Д-р Райкова коментира и новите правила за работа на фонда. Според нея няма ограничение в това институцията да има един говорител, който да дава информация пред медиите.

Тя информира още, че занапред фондът ще организира обществените поръчки, когато се касае за лечение на деца в частни болници. Припомняме, заради проблема институцията не можеше да финансира лечението на деца в частните лечебни заведения. От думите й стана ясно, че при желание частно лечебно заведение може да сключи договор с държавно, провело обществена поръчка, за да може да оперира детето още преди да е приключила процедурата. 



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Z$Qr


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...