Събота, 08 Август 2020
30
май
 

Проф. Илко Гетов:

БФС сезира Еврокомисията за ДДС въху такса рецепта

Фармацевтите ще искат и увеличаване на таксата от 2 лв.

Понеделник, 30 Май 2016 | 15:08:25 Надежда Ненова


Българският фармацевтичен съюз (БФС) е сезирал ЕК и Европейския омбудсман за налаганото ДДС върху такс

Българският фармацевтичен съюз (БФС) е сезирал ЕК и Европейския омбудсман за налаганото ДДС върху таксата, която аптеките получават от НЗОК за медикаментите, плащани изцяло от касата. Таксата е 2 лева на изпълнена рецепта, върху които се начислява ДДС, въпреки че медицинските услуги са освободени от този данък.

Европейският омбудсман е отговорил, че поставения въпрос не е в неговата компетенция и би трябвало фармацевтите да се обърнат към българския.

„Не сме писали на г-жа Манолова, защото това се случи веднага, след като тя пое позицията на омбудсман. От ЕК отговориха в края на април, че въпросът изисква проучване и ще ни уведомят за становището си. Надявам се да го получим до началото на бюджетната процедура за следващата година, за да можем да продължим да действаме на национално ниво, след като вече имаме позицията на Комисията“, каза пред Zdrave.net председателят на БФС проф. Илко Гетов.

От Министерството на финансите обаче са отговорили на жалбата с писмо до БФС, в което цитират решения на Съда на ЕС за това какво е медицинска помощ. Според МФ "предложената за освобождаване от ДДС фармацевтична услуга е техническа услуга, която няма за цел диагностициране, терапия и, доколкото е възможно, успешно лечение на заболявания или разстройства на здравето".

„Смятам, че човекът, писал отговора от Министерството на финансите, изобщо не е запознат със спецификата на нещата. Те цитират в това писмо един случай, който касае клиника в Дортмунт, който очевидно няма нищо общо с аптечна дейност и аптечни услуги“, коментира проф. Гетов.

По думите му в отговора има три съществени проблема. „Първо – според българското законодателство фармацевтите са медицински специалисти. Второто е, че се говори за техническа услуга. Техническа услуга ли е даването на консултация как да се съхранява лекарството, как да се приема, как да се наблюдават ефектите от него, когато фармацевтът е последният човек, който има досег с пациента преди той да започне терапията? Това показва липса на познаване на аптечната работа и е писано от човек, който няма необходимите компетенции. Трето – в писмото се твърди, че лекарството не е част от терапията, че медицинската услуга има за цел да излекува или да подобри състоянието на болния. Искам да попитам индиректно МФ – ако едно лекарство не е част от терапията, защо 80% от съвременните заболявания се лекуват с лекарства? Задачата на едно лекарство е или да доведе до облекчаване на симптомите, или да доведе до излекуване на заболяването. Ако това не стане, то се сменя с друго. Ако и тогава не стане, се подхожда към друг вид лечение. Но в крайна сметка, щом става въпрос за терапия, това означава повлияване на съответното заболяване“, заяви проф. Гетов.

Ако сумата, която Здравната каса плаща като такса на аптеките, се освободи от ДДС, държавният бюджет ще се лишава от около 2,3 млн. лв. годишно, които освен това ще бъдат разпределени между 2 190 аптеки. „Това е малко по-малко от един километър магистрала. Нека от МФ сметнат какъв процент се падат тези 2,3 млн. лева на фона на 1 млрд. лв., давани в здравеопазването. Въпросът е принципен. След като това е такса, върху тази такса не трябва да се начислява ДДС. След като това е част от цялостния процес на терапия и на повлияване на заболяването на пациента – това е медицинска услуга. Това, че в българското законодателство няма отделна дефиниция за здравна услуга, за медицинска услуга, за фармацевтична услуга, това е проблем на законодателството, а не на фармацевтите“, поясни проф. Илко Гетов.

Той допълни, че ефектът на това ДДС, макар и минимално, защото се касае за около 33 ст. на рецепта, е, че все повече аптеки се отказват да работят със скъпоплатените лекарства, изплащани от касата, тъй като фармацевтите носят отговорност за медикаменти на стойност стотици, а и хиляди левове. От тях се иска първо да възстановят сумите, които се дължат на търговеца на едро и едва след това да се отчетат пред касата, да съхраняват лекарствата по правилния начин и да консултират пациентите при отпускането им. „Съгласете се, че щом качването в едно превозно средство от една спирка до друга в София от 1 юни струва 1,60 лв., цялата тази дейност в аптеката не може да струва също толкова. Тази сума не е променяна почти 10 години и за следващия бюджетен период твърдо ще настояваме пред касата сумата да бъде увеличена“, каза още проф. Гетов.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Gm%6


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
СЗО: Дезинформацията е сред най-големите заплахи за сигурността
08.08.2020 11:19:58

СЗО: Дезинформацията е сред най-големите заплахи за сигурността

COVID-19 ни показа, че дезинформацията е една от най-големите заплахи за сигурността на нашето вр ...

195 са новите случаи на коронавирус у нас, седем души са починали
08.08.2020 09:35:35

195 са новите случаи на коронавирус у нас, седем души са починали

195 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие, при направени 5837 PCR теста. ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...