Неделя, 21 Юли 2019
07
дек
8
 

БСП внесе мораториум за лиценз на частни болници, Дариткова го обяви за противоконституционен

Четвъртък, 07 Декември 2017 | 15:47:34
8

От „БСП за България” внесоха официално в парламента мораториум за лицензиране на частните болници. От партията се обявиха за нов модел в здравеопазването и за промени в Наказателния кодекс за реекспорта на лекарствата, съобщи БНР. Н

От „БСП за България” внесоха официално в парламента мораториум за лицензиране на частните болници. От партията се обявиха за нов модел в здравеопазването и за промени в Наказателния кодекс за реекспорта на лекарствата, съобщи БНР.

Налагането на забраната за лицензиране на нови частни болници ще реши в краткосрочен план източването на здравната система, смятат от левицата. По данни на БСП, между 10 и 12 частни болници чакат да бъдат лицензирани.

В дългосрочен план БСП поиска и промяна на статута на държавните и общински болници, като те бъдат пререгистрирани  от търговски дружества в лечебни заведения по Закона за лечебните заведения.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова категорично подчерта, че БСП са против закриването на държавните или общински болници заради натрупани дългове, каквато била заявката на изпълнителната власт.

Левите искат държавата да покрие дълговете на общинските и държавни болници, които са в размер на около 450 милиона, и след това да се пристъпи към тяхната пререгистрация.

Председателят на здравната комисия в Народното събрание д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ обяви предложението на БСП за мораториум на частните болници за противоконституционно и припомни заложеното от кабинета за догодина: „В никакъв случай ние не разделяме видовете собственост. Ние решихме догодина, за да се прецизира Националната здравна карта, която дава картината на структурите в българското здравеопазване, да може една година касата да не финансира такива структури. В същото време нови структури, нова стопанска инициатива има право по конституция всеки да реализира. Проблемът е, когато тези нови структури сключват договори и черпят средства от нашия национален фонд”, коментира тя.

Против идеята на БСП се обявиха и от „Воля”. Депутатът от партията Пламен Христов коментира: „Защо да няма нови болници, ако те са по-добри от съществуващите и изместят съществуващите? И в момента действащото законодателство има и дава достатъчно инструменти на управляващите на контролните органи да се справят с криминалния реекспорт, с течовете в здравната каса, с кражбите от болниците”.

Коалиционният партньор на ГЕРБ „Обединени патриот” пък смятат за рационално предложението на БСП. Според Калин Поповски обаче процесът няма как да мине без закриване на болници: „Някои неща са леко загадъчни, като пример - да прелицензираме всички болници, но да не съкращаваме нито една, а в крайна сметка в някоя от малките общини, където са под десет хиляди души население, тези болници не могат да функционират реално и там няма реална медицина в момента и затова те са принудени да фалшифицират клинични пътеки, за да могат да съществуват или пък да висят на общинските”, посочи той.

За Хасан Адемов от ДПС проблемът не е в това, че има повече болници. В същото време той посочи, че няма как да се забрани и откриването на нови болници. „Всеки един стопански субект в България има право на стопанска инициатива. Пазарът е този, който трябва да реши този проблем, а не Народното събрание. Големият проблем, който е свързан с това е, че всяка една болница, която е получила лиценз от министъра на здравеопазването, има право да сключи договор с НЗОК”, отбеляза той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
rSFT

Dr_Doolittle 07.12.2017 22:08:05

Едни комуняги БСП се карат с други комунета ГЕРБ как да си задържат колхозното здравеопазване с административни мерки от ранния соц. Червените боклуци от БКП обаче успяха да махнат частната лекарска практика чак някъде към 1974 г. Просто хората си търсеха частните лекари преди да ги вкарат в канала на социалистическата поликлиника. Над 50 години по-късно гнусните ретроградни другари пак опитват ако мине номера . Вместо да направят реални европейски промени, които да доведат до реално финансиране на сектора и всеки да ползва това , което плаща. Тоест реално здравно осигуряване , а не виртуално със символични здравни вноски и чакане на безплатното. Защото безплатното идва единствено от лекарите с мизерното заплащане , а скоро няма да има кой да го дава както досега. И в 'дебата' нито дума за други здравни фондове , нито думи за идващата кадрова катастрофа, нито дума за неостойностения с десетилетия труд, нито дума за мизерния бюджет за здравеопазване,, за която политика трябва този комунистически резерват с право да бъде изхвърлен утре от ЕС....

Гост 07.12.2017 20:43:55

Председателят на здравната комисия в Народното събрание д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ обяви предложението на БСП за мораториум на частните болници за противоконституционно-алооо, а не е ли противоконституционно и мораториума за лекарствата, новите дейности и новите договори, лобирането за болници па било и девинската..

Компетентен 07.12.2017 18:01:31

Още 10 болници на Договори с НЗОК ?????ойееее станаа 380. ! Ай хайарлия дай др петелетка 500 . Да живей !

Гост 07.12.2017 21:51:47

Глупак, за тебе трябва да има САМО държавни кочини и да ти забранят да избираш болница, а да имаш право само на една в областта и ТАМ ДА ТЕ ЛЕКУВАТ в стая с 8 пациенти и с боб чорба всеки ден. Толкова сте тъпи,че не се замисляте какво си пожелавате....

Гост 07.12.2017 17:44:43

Сетила се БСП да се побара. Отдавна правилните нейни хорица си направиха болници и буквално за по 3-4 години си избиха инведтициите, основно чрез НЗОК. Същото сториха турчолята и ГЕРБ. Московите пишлегари успяха пък да навъртят една камара дентални центрове, но просто време нямаха да се развихрят.

Гост 07.12.2017 16:53:32

и национализация може. А ОПЛ-тата обратно като участъкови лекари в ДКЦ-тата. Закриване и на частните аптеки и възраждане на Аптечно управление. И ново раздаване на картите и приватизация, например

Компетентен 07.12.2017 16:09:20

Колко смешно ! БСП с правилни и прогресивни предложения, ГЕРБ с дебилски и щраусови констатации ! Жалки тъпанари !

Гост 07.12.2017 21:56:14

Каскет , кое е прогресивното ? Методи от КубА и КНДР ли ? Или това , че Европейската комисия ще ти ритне задника ти и този на БСП/БКП и ще станеш евроазиатец вместо европеец. Защото в свободна Европа има конкуренция и частна инициатива , което не може да проумеете това комунетата задръстени


Още новини
Доц. Мангъров: Медицината се основава на знания, на опит и е донякъде изкуство
21.07.2019 10:20:16 Надежда Ненова

Доц. Мангъров: Медицината се основава на знания, на опит и е донякъде изкуство

Доц. д-р Атанас Мангъров е Началник на Първо Детско отделение към СБАЛИПБ “Проф.Ив.Киро ...

 Експертите на УМБАЛ
20.07.2019 12:11:42

Експертите на УМБАЛ "Александровска" обучават 15 лекари от 7 държави

 Експертите на УМБАЛ "Александровска" пак обучават чужди специалисти в областта на невромуск ...
Актуална тема
Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...