Вторник, 18 Юни 2019
14
юни
 

БОДК против идеите за платено кръводаряване

Петък, 14 Юни 2019 | 09:41:00


Българската организация за доброволно кръводаряване (БОДК) застава твърдо против прокрадващите се в публичното пространство идеи за платено кръводаряване и предоставяне на допълнителни облаги на дарителите, които представляват предпоставки за рискови к

Българската организация за доброволно кръводаряване (БОДК) застава твърдо против прокрадващите се в публичното пространство идеи за платено кръводаряване и предоставяне на допълнителни облаги на дарителите, които представляват предпоставки за рискови кръводарители и скриване на противопоказания. Това би означавало много крачки назад и копаене на дъното, на което и без това отдавна стоим. Това пише в позиция на организацията, изпратена до медиите, във връзка с 14 юни - Световният ден на доброволния кръводарител.

През 2019 година основната тема на кампанията е „Безопасна кръв за всички“. За формална страна-домакин е определена Руанда. Фокусът е поставен върху това, че всеки човек трябва да има достъп до безопасно кръвопреливане, като компонент за постигане на универсално здравно покритие. Ключово значение за постигане на тази цел имат доброволните кръводарители.

Темата на кампанията засяга изключително много България, защото е и призив от страна на СЗО за действие към правителствата, националните здравни органи и отговорните институции, да осигурят адекватни ресурси и да поемат отговорна политика и действия за увеличаване на събирането на кръв от доброволни, безвъзмездни и редовни кръводарители; да предоставят по-качествени донорски грижи и да въведат системи за надзор и наблюдение по цялата верига на кръводаряване и кръвопреливане – нещо, към което Българска организация за доброволно кръводаряване призовава, заложила е в целите си и към което се стреми, смятат от БОДК.

България продължава да е на едно от последните места по брой на кръводарители в Европа. Ежедневно има недостиг на кръв и кръвни съставки - болници и кръвни центрове постоянно принуждават близки на пострадали и пациенти да търсят кръводарители. „Вместо да се предприемат радикални мерки за справяне с проблемите, институциите се правят, че те не съществуват“, пишат от организацията.

Като част от стратегията си за разрешаване на проблемите, БОДК въведе системата Дари кръв за регистрация на доброволни кръводарители и нуждаещи се от кръв, благодарение на която успеваемостта на акциите за спешна помощ и намиране на кръводарители с конкретна кръвна група нарасна на повече от 91%. Системата се поддържа и администрира изцяло от доброволци-членове на БОДК и предоставянето на помощ, чрез нея е изцяло доброволно и безвъзмездно. Регистрацията е напълно безплатна както на кръводарителите, така и на нуждаещите се от кръв и става през сайта на БОДК - www.bgblood.org, през мобилното приложение Дари кръв и фейсбук страницата - БОДК / BOVBD.

Стартираме и мащабна кампания за набиране на доброволци за дейностите на БОДК, които предстои да разширим като обхват. Всеки, който проявява интерес може да изпрати и-мейл на blood.donation.bg@gmail.com и ще получи информация за дейностите, в които ще има възможност да се включи, съобщават още от организацията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
FNMn


Още новини
Медицински специалисти затварят булевард във Враца
18.06.2019 11:51:12

Медицински специалисти затварят булевард във Враца

Протестиращите медицински специалисти ще затворят за един час днес ключов булевард във Враца, съо ...

Чувствам се оценен от моите пациенти и от колегите, с които работя
18.06.2019 10:40:59

Чувствам се оценен от моите пациенти и от колегите, с които работя

„ Приели сме доста новаторска част от медицината, която цели миниинвазивност, която да помо ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...