Понеделник, 24 Юни 2019
23
февр
 

БЛС: Призивът на Горанов за неподписване на НРД е противоконституционен

Петък, 23 Февруари 2018 | 09:59:41
12

Налице е реална възможност за провокиране на криза в българското здравеопазване, а повод за това е информацията за непредвидения размер на задълженията на НЗОК към чужди здравни фондове. Това посочват в писмо до министър-председателя Бойко Борисов от Б

Налице е реална възможност за провокиране на криза в българското здравеопазване, а повод за това е информацията за непредвидения размер на задълженията на НЗОК към чужди здравни фондове. Това посочват в писмо до министър-председателя Бойко Борисов от Българския лекарски съюз.

Съсловната организация внася писмото в Министерски съвет днес.

„Противоречивите данни за размера на дълговете, които могат да бъдат установени от финансовата документация на институцията и исканията на управителя на НЗОК до 44-ото Народно събрание дадоха повод на министъра на финансите да се обърне към органите на НЗОК и съсловните организации с позиция, че не следва да се пристъпва към подписване на НРД за 2018 г.“, припомнят от съсловната организация. Според БЛС по своята същност този призив е направен в противоречие с текст от Закона за здравното осигуряване, според който националните рамкови договори се приемат не по-късно от последния ден на месец февруари, и то при приключил преговорен процес. Самите рамкови договори се съставят, за да гарантират дейностите по ЗЗО и в изпълнение на разпоредба от Конституцията. „Поради тази причина, косвено призивът на министъра на финансите е и противоконституционен, и то при условие, че именно благодарение на изпълнителната власт в рамките на преговорите разполагахме с 407 млн. лв. повече от предходната година, с които постигнахме увеличаване стойността на медицинските дейности и конкретно на 136 клинични пътеки с насоченост предимно в детско и майчино здравеопазване“, се отбелязва в писмото.

Според съсловната организация българското здравеопазване не трябва да бъде поставяно в риск с фискални цели. „Правото на здраве е неприкосновено, прокламирано и установено в основополагащите международни, европейски и национални актове, гарантиращи признатите граждански права и интереси. Посегателството над него е компрометиране на националната сигурност и абдикация от ангажиментите на изпълнителната власт към народа“, заявяват от там.

„Осъзнаваме, че отговорните лица за несъответствието в данните за задълженията на НЗОК към чуждите здравни институции следва да понесат своята отговорност, но цената не бива да е общият интерес на българските пациенти, лекари, лекари по дентална медицина, медицински сестри, както и на собствената ни обвързаност по трансграничната здравна помощ“, пишат още от БЛС до премиера и предупреждават, че осуетеното подписване на НРД или нарушаването на постигнатите в преговорния процес параметри за отделните видове медицинска помощ ще предизвика криза в българското здравеопазване и протести на цялата медицинска общност.

С писмото до премиера Борисов, подписано от председателя на БЛС д-р Венцислав Грозев, можете да се запознаете тук.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
JMw4

въпрос 23.02.2018 17:21:58

КЪДЕ МОЖЕ ДА СЕ ВИДИ ФИНАНСОВИЯТ ОТЧЕТ ЗА 2017 Г.СЛЕД КАТО Е ВКЛЮЧЕН В ДНЕВНИЯ РЕД НА СЪБОРА? ТОЛКОВА НЕПРОЗРАЧНО РЪКОВОДСТВО НИКОГА НЕ Е ИМАЛО.КАКВО НЕ ТРЯБВА ДА ВИДИМ, НА ГАЛИНКА КВАРТИРАТА,САМОЛЕТИТЕ, КОМАНДИРОВКИТЕ В ЧУЖБИНА, НА ЛОРА ГУРМЕВА БЕЗУМНАТА ЗАПЛАТА ЗА НИЩО РАБОТА, РАЗХОДИТЕ ЗА БЕНЗИН ОТ И ДО ПЛЕВЕН 2 ПЪТИ СЕДМИЧНО?????

въпрос 23.02.2018 17:20:37

КЪДЕ МОЖЕ ДА СЕ ВИДИ ФИНАНСОВИЯТ ОТЧЕТ ЗА 2017 Г.СЛЕД КАТО Е ВКЛЮЧЕН В ДНЕВНИЯ РЕД НА СЪБОРА? ТОЛКОВА НЕПРОЗРАЧНО РЪКОВОДСТВО НИКОГА НЕ Е ИМАЛО.КАКВО НЕ ТРЯБВА ДА ВИДИМ, НА ГАЛИНКА КВАРТИРАТА,САМОЛЕТИТЕ, КОМАНДИРОВКИТЕ В ЧУЖБИНА, НА ЛОРА ГУРМЕВА БЕЗУМНАТА ЗАПЛАТА ЗА НИЩО РАБОТА, РАЗХОДИТЕ ЗА БЕНЗИН ОТ И ДО ПЛЕВЕН 2 ПЪТИ СЕДМИЧНО?????

Гост 23.02.2018 13:03:24

Прав е бил на времето д-р Чолаков, като хвърли пластмасова бутилка по това нагло момченце.

джекил и хайд 23.02.2018 21:52:24

Което само подсили озлоблението му към съсловието с всички негативни последствия от това!

от първа ръка 23.02.2018 11:21:02

УС са прави в становището си, това писмо е израз на безумната некомпетентност на Павлова, Грозев и юристката Лора, която освен че личен шофьор на Галинка, нищо не прави,но заплатата и е увеличена от 1500 лв на 1800 лв. Всъщност не Грозев се разпореди да се изпрати писмото на премиера, а Павлова.Тя каза,че се закъснява и че трябва да се реагира бързо...Типично в нейн стил, тя командва, а Грозев само гледа в една точка...пълен разпад на съюза отвътре - лявата ръка не знае какво прави дясната. А главният секретар е едно голямо недоразумение.

Гост 23.02.2018 12:05:11

И Грозев се командва от жени начева. А е послушко поставен на поста от братовчед си.

един 23.02.2018 17:16:01

не му у браточед, а племеник, син на брат му, ако говорите за транспортния министър

чукча 23.02.2018 11:38:47

Всъщност повече са парите платени за "юрист". Видно от фин.отчета на БЛС за 2017, парите за юридически услуги са към 80 хил. лв. по граждански договор и хонорари.

Писмо, ама не 23.02.2018 10:58:22

Оказва се, че това писмо е нелигитимно. Еми сега? Писмото на Председателя на БЛС, д-р Грозев до Управителя на НЗОК предизвика разцепление в ръководството на съюза. В 16 часа Главният секретар на БЛС д-р Стоян Борисов изпраща до всички 16 членове на Управителния съвет съобщение по електронната поща, в което се казва: Изпращам Ви полученото преди 1 час писмо от министъра на финансите г-н Вл. Горанов. В рамките на днешният ден ще Ви запознаем със становището на БЛС, което ще бъде изпратено до управителя на НЗОК - проф. К. Плочев, с копие до председателя на НС на НЗОК - г-жа Ж. Начева, министъра на здравеопазването - г-н К. Ананиев, министъра на финансите - г-н Вл. Горанов и председателя на Комисията по здравеопазване - д-р Д. Дариткова. Писмото на д-р Грозев, в което се казва, че предприетите от проф. Плочев действия могат да „осуетят преговорите за нов НРД, да предизвикат криза в българското здравеопазване, да подтикнат към широки протестни действия и да лишат гражданите от Конституционните им права”, е изпратено веднага след това. За изненада на д-р Борисов и д-р Грозев, 11 от 16 членове на УС на БЛС се изказват против текста на писмото. Краткият коментар е: „Надяваме се да не сте изпратили писмото. Тезата в него не е правилна.” Получавайки резултата от гласуването, д-р Борисов пише, че писмото за съжаление вече е било изпратено. Разногласията в ръководството може да ескалират на предстоящия след само един ден Събор. Изглежда, че досегашният председател на БЛС д-р Грозев губи подкрепа и в областните структури и в самия Управителен съвет, който оглавява. Преди няколко дни Русенската колегия, оглавявана от д-р Райчинов, който се смяташе за ментор на д-р Грозев, гласува единодушно срещу подписването на НРД. Контролната комисия на БЛС пък обяви подписаното от д-р Грозев и Жени Начева „съвместно указание” за незаконно и сезира Върховната административна прокуратура, която е започнала разследване. Комисията е сезирана и за незаконосъобразен избор на делегати от Плевенската районна колегия, от където е и самият д-р Грозев. Ръководството на колегията е отказало да предостави на комисията документи за събранието. Решението на Контролната комисия по казуса Плевен се очаква да бъде обявено на заседанието ѝ утре, 23 февруари.

Компетентен 23.02.2018 10:41:45

Слаби проблясъци на адекватност в позициите на БЛС, заедно с подлизурство, дребно балканско сметкаджийство и пр. В традиционен стил

Никодимчо 23.02.2018 10:06:35

Отивам за пуканки...

Стрелчански дядо 23.02.2018 10:27:56

Аз отивам за стек пластмасови шишета минерална вода. Ще има и от литър и половина, не само половинки...


Още новини
Надяваме се за догодина да договорим отпадането на лимитите по отделения
24.06.2019 16:50:54 Надежда Ненова

Надяваме се за догодина да договорим отпадането на лимитите по отделения

Засега има резистентност към въпроса за лимитите по легла от страна на НЗОК. Това каза пред Zdrav ...

Удължават срока за заявки за централизираната поръчка на лекарства
24.06.2019 15:58:04

Удължават срока за заявки за централизираната поръчка на лекарства

Министерството на здравеопазването удължава срока за събиране на заявки за закупуване на медикаме ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...